Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκαν ομόφωνα δώδεκα νεαροί για τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον 19χρονο Άλκη Καμπανό, οι γονείς του μίλησαν στην ΕΡΤ.

«Διπλώθηκα κάτω από τον πόνο, το κλάμα και την οδύνη που ένιωσα εκείνη τη στιγμή όταν το άκουσα», είπε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού για την στιγμή που δέχθηκε το μοιραίο τηλεφώνημα για το γιο του.

Οι γονείς του μίλησαν για τις πρώτες στιγμές όταν πληροφορήθηκαν ότι ο γιος τους έπεσε θύμα επίθεσης χούλιγκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, μέχρι τη δίκη. Περιέγραψαν όσα έζησαν τις 49 ημέρες μέσα στο δικαστήριο, «τη σκέτη συγνώμη χωρίς καμία ενσυναίσθηση», μέχρι την καταδίκη των δώδεκα νεαρών ή της «στρατιωτικής, καταδρομικής ομάδας», όπως τους χαρακτήρισε ο πατέρας. Ομόφωνα και χωρίς ελαφρυντικά. Οι επτά σε ισόβια και όλοι σε ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Η Μελίνα Κακουλίδου και ο Αριστείδης Καμπανός υποδέχτηκαν την ΕΡΤ, την Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Κώστα Καντούρη στο σπίτι τους στη Βέροια. Εκεί όπου ο Άλκης δείχνει να είναι παρών. Μέσα από τις αφιερώσεις του κόσμου και την αγάπη που έχει εκφραστεί μετά τη δολοφονία του… Ένα κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε μετά το πρωτοφανές σε αγριότητα περιστατικό.

Ήταν 20 ημέρες πριν τη δολοφονία του, όταν ο 19χρονος Άλκης πήγαινε στη φιλοζωική της Θεσσαλονίκης για να υιοθετήσει μια γάτα. Γεμάτος από αγάπη, ήθελε να προσφέρει και να φροντίζει. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά. Οι γάτες τον ακολουθούσαν με ένστικτο την ασφάλεια που ένιωθαν μαζί του από τότε που ήταν μικρός.

«Ένα παιδί…δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν λόγια. Σεβόταν τους πάντες. Ήθελε από πολύ καιρό να πάρει μια γατούλα και τώρα που κατέβηκε Θεσσαλονίκη βρήκε μια φιλοζωική και πήρε μια. Μας την έστειλε φωτογραφίες και ρωτούσε τους φίλους του τι πρέπει να κάνει για να νιώσει η γατούλα άνετα.», ανέφερε η μητέρα του στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Ο Άλκης ακόμη και τώρα που επαναφέρω τις μνήμες ήταν ένας πραγματικός άγγελος, ένα παιδί γεμάτο χαρά, γεμάτο φως. Ένα παιδί αγνό, άδολο. Πάντοτε χαρούμενος και πάντοτε χαμογελαστός. Ήταν φίλος με όλα τα παιδιά, σε όσα σχολεία κι αν άλλαξε. Παντού δημιουργούσε φιλίες, κρατούσε τις φιλίες του, τις παρέες του. Ήμασταν και είμαστε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Γεμάτος αγάπη απέναντι στους γονείς του, στην αδερφή του, στους φίλους του. Ήξερε να δίνει.»

Όπως ακριβώς τα άφησε τα πράγματα

Άλκης Καμπανός

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη, τα πράγματά του είναι στο πατρικό του στη Βέροια. Οι σημειώσεις για τα μαθήματά του στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου φοιτούσε είναι ακουμπισμένες με ευλάβεια από τους γονείς του στο γραφείο του. Όπως ακριβώς τα άφησε λίγο προτού βγει για την τελευταία του βόλτα. Ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα από το διάβασμα γιατί την επόμενη μέρα έδινε εξετάσεις.

«Όταν πήγα να μαζέψω τα πράγματα, καταλαβαίνετε τώρα… είχε αφήσει τις σημειώσεις του γιατί την επόμενη μέρα έδινε μάθημα. Τα μάζεψα και τα έφερα εδώ πέρα στο γραφείο της Βέροιας».

«Εδώ είναι μερικές στιγμές του Άλκη όταν ήταν πιο μικρός» λέει η μητέρα του, δείχνοντας παιδικές του φωτογραφίες και μηνύματα του κόσμου στη μνήμη του.

«Τα μηνύματα που δεχθήκαμε από όλο τον κόσμο και είναι τόσα πολλά που καταφέραμε να ξεχωρίσουμε λίγα από αυτά εδώ πέρα. Μακάρι να είχαμε έναν τεράστιο χώρο να τα απλώσω όλα. Καλό είναι να τα βλέπουν. Να τα βλέπει ο κόσμος, να τα βλέπουν τα παιδιά κυρίως, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν ότι η βία οδηγεί σε λάθος δρόμους, σε λάθος ατραπούς», αναφέρει ο πατέρας του.

Οι σκέψεις για τους κατηγορούμενους

«Για τους κατηγορούμενους που έπρεπε να τους βλέπετε κάθε μέρα στις 49 μέρες του δικαστηρίου και τους γονείς τους, τι σκεφτήκατε;» ρωτήθηκαν οι γονείς του Άλκη.

«Υπήρξαν στιγμές που τους έβλεπα και μου δημιουργούσαν ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλες φορές οργιζόμουν και άλλες φορές τους λυπόμουν. Τραβάνε τώρα και αυτοί τον προσωπικό τους σταυρό, αλλά αυτόν τον σταυρό που κουβαλάνε έπρεπε να το σκεφτούν από πριν… τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Είναι οι δεύτερες σκέψεις που έπρεπε να κάνουν για τα παιδιά τους, γιατί για να φτάσουν να δολοφονήσουν, για να φτάσουν στο έγκλημα, έπρεπε να περάσουν από κάποια άλλα στάδια, τα οποία ήταν στρεβλά. Δηλαδή κάποια μηνύματα θα έπρεπε να πάρουν από τα παιδιά τους και να τους πουν «ρε παιδί μου κάτι λάθος κάνεις» απάντησε ο Αριστείδης Καμπανός.

Τους θεωρεί συνενόχους; «Φυσικά. Περισσότερο ένοχους θεωρώ τους γονείς, γιατί έπρεπε να δώσουν στα παιδιά τους αυτό που πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία: ηθική διαπαιδαγώγηση. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν σε κλαμπ οργανωμένα γεμάτα μαχαίρια, λοστάρια…και να μην ήξεραν πού πηγαίνουν τα παιδιά τους… Κι αν δεν το ήξεραν είναι δύο φορές πιο ένοχοι… Δύο φορές πιο ένοχοι» απάντησε ο Αριστείδης Καμπανός.

Να μπει τέλος στην παράλογη βία

«Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και μαγικές λύσεις. Ξαφνικά να αλλάξει όλο το πλαίσιο του ποδοσφαίρου μας, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί. Νομίζω ότι έχουν γίνει κάποιες σωστές κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας αλλά και από την πλευρά του κόσμου. Και η ένδειξη συμπαράστασης που δεχθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δείχνει ότι κάτι αλλάζει ρε παιδί μου, κάτι αλλάζει. Σίγουρα υπάρχουν ανεγκέφαλοι. Αυτοί που θα σκεφτούν να διαπράξουν πράξεις βίας…Για τα ποδοσφαιρικά, για τα αθλητικά και όλα αυτά εδώ πέρα… Και η σωστή δικαστική απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της δικαίωσης, όχι της δικιάς μας, αλλά όλης της κοινωνίας, θα φοβίσει και θα τους κάνει να ξανασκεφτούν… δηλαδή η αυστηρότητα της τιμωρίας να βοηθήσει να μην ξαναεμφανιστούν τέτοια φαινόμενα» τόνισε ο Αριστείδης Καμπανός.

Από την πλευρά της η μητέρα του Άλκη Καμπανού, Μελίνα Κακουλίδου ανέφερε: «Πρέπει να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει μέσα από το σχολείο, μέσα από την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους, τις δράσεις. Όλη η κοινωνία θέλει να αλλάξει κάτι».