Σε τέταρτη σύλληψη προχώρησαν οι αρχές για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, από την οποία μέχρι στιγμής έχει σκοτωθεί ένας άνθρωπος, ενώ οκτώ ακόμη άτομα έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει συλληφθεί ένας υπεύθυνος και τρεις χειριστές μηχανημάτων, εκ των οποίων ο ένας είναι ελαφρά τραυματίας και βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Πιο αναλυτικά, οι αρχές τους είχαν υπό περιορισμό από το πρωί και τους κρατούσαν, ώστε να υποδείξουν το σημείο που έπρεπε να ψάξουν τα σωστικά συνεργεία για εγκλωβισμένους.

Πλέον, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Σημειώνεται, ότι ο συλληφθείς που είναι στο νοσοκομείο, θα οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Οι δύο γέφυρες στις οποίες εκτελούνταν εργασίες βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας.

Το έργο της αποκατάστασης είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΒΑΞ για λογαριασμό της Ολυμπίας Οδού, η οποία κατασκευάζει το κομμάτι Πάτρα-Πύργος.

Η ανακοίνωση της ΑΒΑΞ

Η ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει τις εργασίες στο τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε στην Πάτρα, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ανέφερε τα εξής:

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Η ανακοίνωση της «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία, «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ», με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας, αναφέρει ότι «σήμερα Κυριακή στο 206ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου εκτελούνταν από την ΑΒΑΞ Α.Ε. προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα)».

Παράλληλα, λέει ότι «μετά την διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία, τα οποία τραυματίστηκαν, ένα από τα οποία θανάσιμα, από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν».

Όσον αφορά στα αίτια, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα αίτια του συμβάντος θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε κάθε πληροφορία που διαθέτουμε και κάθε στοιχείο που θα μας ζητηθεί».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγωδία και εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη στην οικογένεια του θύματος και τους τραυματίες».

Αποκλεισμός της οδού Διοδώρου

Στο πλαίσιο εργασιών ανακατασκευής/ενίσχυσης της Γέφυρας της Κάτω Διάβασης Κ603 της Περιμετρικής Πάτρας (Χ.Θ. 206) και για τις ανάγκες κατεδάφισης τμήματος αυτής, από τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής 21/07/2023 έως το αργότερο τις 12:00 το πρωί της Δευτέρας 24/07/2023 θα πραγματοποιηθεί προσωρινός αποκλεισμός της οδού Διοδώρου στο τμήμα της που διέρχεται κάτω από τη Γέφυρα της Περιμετρικής Πάτρας, όπου η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται εναλλακτικά μέσω τοπικής παράκαμψης από όμορες οδούς ακολουθώντας τη σχετική σήμανση..

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Η επίσημη ενημέρωση

Η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν έκτακτη ενημέρωση για την γέφυρα που κατέρρευσε στην Πάτρα, τονίζοντας ότι είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία πριν από τρεις μέρες, λόγω των εργασιών που συντελούνταν.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανακοίνωσε ότι ένας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Όπως ανέφερε, «στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. ‘Αμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ», και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γειτονικές περιφερειακές ενότητες καθώς και από την Αττική.

Παράλληλα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας , ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.