Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρωην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2016. Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή περίπου 5.000 ευρώ.

Το Ειδικό Δικαστήριο μετά από ακροαματική διαδικασία 17 ημερών αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού αναγνωρίζοντάς του τα προβλεπόμενα ευνοϊκά μέτρα.

Οι 13 δικαστές, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάσισαν τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης με την επισήμανση την ένορκη κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Ήταν μια απόφαση με την οποία συναίνεσαν όλοι οι συνήγοροι.

Τα ελαφρυντικά

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομο βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση. Ο συνήγορος του Ανδρέα Λοβέρδου τόνισε «Δεν είχε ταπεινά κίνητρα είχε αποφασίσει να ακουστεί η αλήθεια και ας έχει το μερίδιο της ποινικής ευθύνης που του αναλογεί».

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του Νίκου Παππά ανέφερε πως δεν επιθυμεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. «Δεν είναι και δεν νιώθει ένοχος έπραξε στο έπακρο το καθήκον του» ανέφερε ο συνήγορος του Γιάννης Μαντζουράνης.

«Η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας πρότεινε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ασθενεί. Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε εισηγηθεί ποινή ενός έτους για το Νίκο Παππά και των έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

«Όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται»

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» τόνισε σε δήλωση του ο Θεόδωρος Π. Μαντάς, συνήγορος του Νίκου Παππά ενώ ο έτερος συνήγορος Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε:

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

«Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική» ανέφερε σε δήλωση του και ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Ν. Παππά.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα κ.κ. Λοβέρδος και Καραχάλιος σημείωσαν:

«Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.
Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.