Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, το 2016, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών μηνών, η πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα αναμένεται να ανακοινώσει στις 10 το πρωί την αμετάκλητη απόφαση του πέμπτου Ειδικού Δικαστηρίου της μεταπολίτευσης.

Ο Νίκος Παππάς είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ενώ ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατηγορείται ως συνεργός του.

Αν και ο Νίκος Παππάς επέλεξε να μην καθίσει στο εδώλιο αλλά να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους του, σε δήλωση του επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική.

«Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά. Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το Κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί» ανέφερε απευθυνόμενος, μέσω των συνηγόρων του, στο δικαστήριο.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, από την πλευρά του, εμφανίστηκε στον Άρειο Πάγο αλλά επέλεξε και ο ίδιος να μην απολογηθεί ενώ με δήλωση του προς τους δικαστές επέμεινε στους ισχυρισμούς του σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού σημειώνοντας: «όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι θέσεις που διατύπωσαν για την υπόθεση, μέσω των συνηγόρων τους, οι δυο κατηγορούμενοι τους «τοποθέτησαν» σε αντίθετα στρατόπεδα ενώ πολιτικές αναταράξεις προκάλεσαν οι αναφορές, από την πλευρά του επιχειρηματία, για «μαύρα» χρήματα που προωθήθηκαν στο Σύριζα από το γραφείο του οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από το κόμμα.

Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή στην αγόρευση της ζήτησε την απαλλαγή των δυο κατηγορούμενων. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον Νίκο Παππά τόνισε πως με τις ενέργειες του δεν παραβίασε καμία «κόκκινη γραμμή» ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη πως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός «δεν έκανε κανένα χατίρι» στο συγκατηγορούμενό του Χρήστο Καλογρίτσα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπε ,από το γεγονός ότι δεν έλαβε ο επιχειρηματίας τελικά τηλεοπτική άδεια.

«Η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι αν παραβίασε το καθήκον του ο Ν. Παππάς. Αυτός είναι ο μανδύας, πίσω από το οποίο βρίσκεται το μεγάλο οικονομικό συμφέρον του Χρ. Καλογρίτσα, να μην απολέσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ακόμη και ως κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία εξέφρασε τη θέση ότι «ο Χρ. Καλογρίτσας δεν ήταν ο ‘‘μπροστινός’’ του Ν. Παππά αφού το όνειρό του ήταν ο όνειρο του ήταν να αποκτήσει κανάλι και να γίνει ο νέος ‘‘Μπόμπολας’’» και για αυτό το λόγο κατέβαλε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει τα χρήματα που απαιτούνταν.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, μίλησε για σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Οι αποκαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο της αντιδικίας του επιχειρηματία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία με την υπόθεση να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.