Στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας παρευρέθηκαν ιατροδικαστές, οι οποίοι κατέθεσαν για τον θάνατο 50χρονου νεφροπαθή για τον οποίο κατηγορούνται δύο γιατροί και ένας ιδιοκτήτης κλινικής, ότι του χορήγησαν λάθος φάρμακο.

Σύμφωνα με το larissanet.gr η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε αρχικά ένας ιατροδικαστής ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η μεθοτρεξάτη παρόλο που είναι ένα τοξικό για τον οργανισμό του ασθενή φάρμακο, μπορεί να δοθεί ως μια απέλπιδα προσπάθεια για να απαλλαγεί ο ασθενής από χρόνιους πόνους.

Κατέθεσε επίσης ότι εκτός από το φάρμακο στην περίπτωση του 50χρονου υπήρχαν και άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να «πυροδοτήσουν» την άσχημη εξέλιξη της υγείας του και τόνισε πως η επικοινωνία μεταξύ ασθενή και ιατρού θα μπορούσε να είναι καλύτερη για να αποσαφηνιστεί πλήρως η δοσολογία του φαρμάκου που θα έπρεπε να καταναλώσει και πότε ο 50χρονος. Να σημειωθεί ότι ο μάρτυρας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με την εμπλοκή του στη υπόθεση, απάντησε πως του ζητήθηκε η συνεισφορά του το 2018 από τον νομικό εκπρόσωπο του ορθοπεδικού κατηγορούμενου.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση εγγράφων όπου μεταξύ άλλων προσκομίστηκε έγγραφο από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου ορθοπεδικού που έδειχνε την ήδη επιβαρυμένη υγεία του 50χρονου και η οποία δεν οφειλόταν στη μεθοτρεξάτη που κατανάλωσε.

Στη συνέχεια κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων, με πρώτη τη γραμματέα του ορθοπεδικού που ήταν στο γραφείο την ώρα που συνταγογραφούσε ο γιατρός τη μεθοτρεξάτη στον 50χρονο. Επόμενη μάρτυρας ήταν μια ιατροδικαστής όπου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της επισημάνθηκε από την υπεράσπιση ότι ο 50χρονος είχε διαγνωστεί με λοίμωξη σε εξετάσεις που έκανε σε άλλη ιδιωτική κλινική πριν τις εξετάσεις που έκανε στην κλινική της αιμοκάθαρσης στις 27 Ιανουαρίου.

Τελευταία κατέθεσε η προϊσταμένη σήμερα της κλινικής, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήταν ευθύνη του 50χρονου να ενημερώσει του νεφρολόγους της κλινικής για την μεθοτρεξάτη που έπαιρνε και επεσήμανε ότι ο θανών δεν τους είχε ενημερώσει ως όφειλε. Τόνισε παράλληλα ότι τον τελικό λόγο για τη χορήγηση ενός φαρμάκου τον έχει ο νεφρολόγος και όχι ο παθολόγος που συνεργάζεται με την κλινική όπως στην περίπτωση του δεύτερου κατηγορούμενου. Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση του δικαστηρίου αν είναι σύνηθες να δίνει ο παθολόγος το οκ για τη χορήγηση ενός φαρμάκου, η μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά, όχι.

Με την κατάθεση της προϊσταμένης ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία και ενώ πρόθεση αρχικά του δικαστηρίου ήταν να συνεχιστεί η δίκη και μετά το πέρας του ωραρίου με την απολογία, τουλάχιστον, του πρώτου κατηγορούμενου. Τελικά, η απολογία των κατηγορουμένων θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη δικάσιμο που ορίστηκε η Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.