Τα όσα συνέβησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Πατήσια -σε μέρος και ώρα που κυκλοφορούσαν ουκ ολίγοι ανυποψίαστοι πολίτες- ήταν ένα ακόμη «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ μελών της αλβανικής μαφίας, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος Ελλάδα κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από την κάνναβη, έχει… εισχωρήσει και στο εμπόριο της (πολύ πιο ακριβής) κοκαΐνης, συνάπτοντας μάλιστα και συνεργασίες με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής.

Ο 46χρονος που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του 48χρονου ομοεθνή του (σ.σ. και συνεργού του σε τουλάχιστον μία υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών) δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο της αλβανικής μαφίας.

Πυροβολισμοί στα Πατήσια
Εικόνα από το σημείο που έπεσαν πυροβολισμοί το βράδυ του Σαββάτου στα Πατήσια

Και μόνο το γεγονός ότι είχε συλληφθεί εφτά φορές στη χώρα μας, δείχνει το εύρος των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει. Μάλιστα, το ότι πήγε στη συνάντηση έχοντας και τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα ως υποστηρικτή ομάδα (σ.σ. ανάμεσά τους και τον 23χρονο γιο του που κατέληξε κι αυτός συνέπεια των όσων συνέβησαν στα Πατήσια) σημαίνει ότι λειτουργούσε ως «capo».

Αυτό που προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ., είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αρκετές εκτελέσεις ατόμων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται στην αλβανική μαφία.

«Συμβόλαια θανάτου»

Εμβληματικό «χτύπημα» ήταν κι αυτό που είχε συμβεί στις 16 Νοεμβρίου 2021, με στόχο έναν 37χρονο ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη λεωφόρο Θηβών, οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης πριν από περίπου 12 χρόνια.

Δολοφονία βενζινοπόλη
Το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 37χρονος ιδιοκτήτη βενζινάδικου

Μάλιστα, το «συμβόλαιο θανάτου» εκτελέστηκε στο πρατήριο υγρών καυσίμων που λειτουργούσε, μπροστά σε συγγενικό του πρόσωπο και με τους δράστες να αδιαφορούν για τις κάμερες ασφαλείας.

Επίσης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν πέσει νεκροί ένας 32χρονος Αλβανός ποινικός σε καφετέρια που σύχναζε στα Σεπόλια κι ένας 39χρονος ομοεθνής του -επίσης ποινικός- πάλι σε καφετέρια στον Άγιο Παύλο.

Χωρίς σε αυτές τις εκτελέσεις να υπολογίζουμε και μία απόπειρα δολοφονίας, ενός 34χρονου που είχε βρεθεί σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρες στη γέφυρα Καλυφτάκη.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας, που παρακολουθούν χρόνια τις δραστηριότητες της αλβανικής μαφίας, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα -είτε με «συμβόλαια θανάτου» είτε με… τυχαίες εκτελέσεις όπως αυτές στα Πατήσια-, καθώς η «πίτα» από τη διακίνηση ναρκωτικών έχει μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν και οι έριδες. Αυτό οφείλεται όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ότι πλέον εκτός από την παραδοσιακή κάνναβη, το εμπόριο περιλαμβάνει πλέον και την «λευκή κυρία» σε ανοιχτή γραμμή με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι «capo» θέλουν να ισχυροποιηθούν, βγάζοντας από τη μέση όποιον πιστεύουν ότι τους αφαιρεί μερίδιο από την «πίτα», όποιο χρωστάει και εκτιμούν ότι δεν θα τους πληρώσει, αλλά και όποιον θεωρούν «καρφί».

Πυροβολισμοί στα Πατήσια
Το σημείο των πυροβολισμών στα Πατήσια

Από την χαρτογράφηση που έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο των ποινικών, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10-15 Αλβανοί «πιστολάδες» που δεν έχουν πρόβλημα να αναλάβουν «συμβόλαια θανάτου». Αυτό είχε φανεί και στα δύο προηγούμενα μεγάλα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» τις περιόδους 2007-2009 και 2014-2017, ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όπως φάνηκε και στα Πατήσια μπορεί από ασήμαντη αφορμή ένα άτομο που δεν είχε πατήσει ξανά σκανδάλη, να γίνει δολοφόνος!

Να σημειώσουμε ότι η Ασφάλεια επιχειρεί να προλάβει τυχόν νέα «χτυπήματα», με το πληροφοριακό δίκτυο να έχει «πάρει φωτιά» αλλά να αντιμετωπίζει τις γνωστές δυσκολίες. Δηλαδή, ελάχιστες διαρροές)…