Πεπεισμένος ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι θύμα σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος του εμφανίστηκε στην κατάθεση του, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο αδελφός του, Γιάννης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά Γιάννης Λιγνάδης και έστρεψε τα βέλη του στην πολιτική αγωγή αλλά και σε δυο μέλη του ΣΕΗ με τα οποία ο αδελφό του ,όπως είπε, είχε «καλλιτεχνική και προσωπική αντιπαλότητα».

Ο Γιάννης Λιγνάδης έκανε λόγο για επίθεση από συλλογικότητα δημοσιογράφων και «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου χαρακτήρα» ενώ κατέθεσε ότι ο αδελφός του είχε πολλές αντιπαλότητες στο «πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο θέατρο».

«Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές» κατέθεσε ο μάρτυρας. «Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως από τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια…» είπε.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς κατά την άποψη του εξυφάνθηκε το σχέδιο σε βάρος του αδελφού του όταν τον Ιανουάριο του 2021 με αναρτήσεις τον έβαλαν στο «κάδρο». «Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν ,αρνητικά σχόλια επιθετικά… αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα…» υποστήριξε.

Έφτασε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή.

Ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη τόνισε ότι ήταν «ευεπίφορο το κλίμα για εξόντωση προσωπικότητας». «Και σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι υπήρχε σχεδιασμός. Δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή… Θα έβαζα μέσα και μέλη του δσ του ΣΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση ότι ο λόγος που ο αδελφός του βρέθηκε στο στόχαστρο ήταν για «να ελέγξουν τον πολιτισμό». «Απέβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου» υπογράμμισε.

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω, δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτός;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική. Αυτά τα περί μοντερνισμού κλπ…

Ο Γιάννης Λιγνάδης αναφέρθηκε στην στενή σχέση που έχουν με τον αδελφό του αν και έχουν επιλέξει διαφορετική πορεία στη ζωή τους. «Ο τρόπος ζωής του είναι ενός καλλιτεχνικού ανθρώπου. Εγώ έχω οικογένεια, σταθερές παρέες, ο αδερφός μου καμιά σχέση. Έκανε παρέα με ανθρώπους του σιναφιού, ξενυχτάνε μετά τις παραστάσεις, κοιμούνται το πρωί. Είναι γνωστό το modus vivendi. Είναι ένας άνθρωπος ήπιος πολύ αξιόλογος, εγώ τον θαύμαζα. Φοβερό μυαλό, βιβλιοφάγος, εγώ ήμουν πιο επιπόλαιος. Ήταν ομιλητικός, φυσιολογικός» ανέφερε και στη συνέχεια μίλησε για τις άριστες σχέσεις που διατηρούσαν με τους γονείς τους.

«Θαυμάζαμε τον πατέρα μας, ήταν σε διάσταση, μέναμε κοντά όμως και είχαμε άριστη σχέση. Έφυγε νωρίς αλλά ήταν πολυσχιδής, εξέδωσε πολλά βιβλία, ένας πνευματικός άνθρωπος παλαιάς κοπής. Είχαμε πολύ καλό οικογενειακό περιβάλλον. Μεγαλώσαμε μέσα στα βιβλία, με διάφορες προσλαμβάνουσες» κατέθεσε συμπληρώνοντας πως δεν συζητούσαν μεταξύ τους τα προσωπικά τους. «Υπήρχε πάντα μεταξύ μας μια υπόγεια επικοινωνία, χωρίς να μιλήσουμε καταλαβαινόμαστε. Στην προφυλάκισή του, είχαμε μια άριστη επικοινωνία μέσα από αυτούς τους σιωπηλούς διαύλους» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο αδελφός του έκανε παρέα με ενήλικους μαθητές του .

«Είναι χαρισματικός και γοητευτικός άνθρωπος»

Έφτασε στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ως ένα «χαρισματικό, γοητευτικό άνθρωπο» περιέγραψε τον Δημήτρη Λιγνάδη, νωρίτερα, στην κατάθεση του ο θεατρικός παραγωγός, Διονύσης Παναγιωτάκης

«Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Καλός φίλος, μας έχει σταθεί πολύ και στα οικογενειακά μας» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε πως γνώρισε τον κατηγορούμενο το 1997 από την πρώην σύζυγο του Ελένη Κούρκουλα. «Τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο» είπε τονίζοντας πως πήγαιναν κάθε χρόνο οικογενειακές διακοπές. Όπως εξήγησε ήταν μαζί του διακοπές, τον Αύγουστο του 2015 στην Ιθάκη, την περίοδο που ένας από τους νεαρούς άνδρες τον κατήγγειλε για βιασμό στην Επίδαυρο αλλά στη συνέχεια άλλαξε τις ημερομηνίες.

«Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Εγώ έψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθάκη. Όταν είδα ότι καταγγέλθηκε πως στις 8 Αυγούστου του 2015 κάποιος είναι στην Επίδαυρο και βιάζει ενώ ήταν στην Ιθάκη. Δέχτηκα φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής, επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν» κατέθεσε.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε τη θέση πως «ήταν φυσική εξέλιξη ο Δημήτρης Λιγνάδης να γίνει καλλιτεχνικό διευθυντής. Δεν ήταν παράξενο» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Έγω αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι». Ο μάρτυρας, μάλιστα, σημείωσε ότι κανείς «που να έχει συνεργαστεί με το χώρο» δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των δικηγόρων για καταγγελία σε βάρος του κατηγορούμενου.

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι βίζιτες. Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κ@@@@ μου γεμίζει σιλικόνη». (…)

Πολιτική αγωγή: Για τον κατηγορούμενο είχε ακουστεί κάποια φήμη;

Μάρτυρας: Ότι άλλαζε τα κείμενα συνεχώς, ότι έφτανε τελευταία στιγμή στην παράσταση, τέτοια πράγματα.

Πολιτική αγωγή: Με νεαρά ανήλικα άτομα έκανε παρέα, τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική αγωγή: Υπάρχει η άποψη πως αυτή η υπόθεση είναι μία σκευωρία που στήθηκε από το ΣΕΗ, εσείς τι πιστεύετε;

Δημήτρης Λιγνάδης

Μάρτυρας: Δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα.

Πολιτική αγωγή: Είπατε για βίζιτες, έχετε στοιχεία για συγκεκριμένους μάρτυρες ;

Μάρτυρας: Όχι, σας λέω αυτό που είμαστε στη κοινωνία και γνωρίζουν όλοι.

Πολιτική αγωγή: Η Κιμ Καρντάσιαν είναι βίζιτα;

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει αυτό…

Ο μάρτυρας εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα περί σκευωρίας σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. «Έχω άποψη, δεν έχω γνώση» τόνισε ενώ αναφερόμενος στην μάρτυρα η οποία κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος της έχει μιλήσει για σχέσεις του με ανήλικους τη χαρακτήρισε «ολόμουρλη». «Το Δρομοκαΐτειο δεν τη σώζει» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε πώς τους «κυνηγούσε στη Μύκονο». «Κυνηγούσε το Λιγνάδη, του ζητούσε να τον δει, οπουδήποτε πηγαίναμε ήταν εκεί. Μιλάμε για το τρελάδικο το κανονικό» είπε.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.