Με την ελπίδα ότι τελικά θα ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη θα βρεθούν και πάλι σήμερα στο Εφετείο οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας. Είναι η τρίτη φορά που οι γονείς της Ελένης περνούν το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να παραστούν στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των δυο νεαρών που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για την δολοφονία και επιπλέον 15 έτη κάθειρξη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού.

Το δικαστήριο, πριν από λίγες ημέρες, οδηγήθηκε στην δεύτερη, κατά σειρά, διακοπή του η οποία ήταν «μονόδρομος» καθώς μια ένορκος και ο δικηγόρος του 22χρονου κατηγορούμενου, αλβανικής καταγωγής, νοσούσαν με κορονοιό. Ήταν μια απόφαση η οποία προκάλεσε το ξέσπασμα της μητέρας της Ελένης, Κούλας Αρμουτίδου η οποία διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή!». Η γυναίκα αντέδρασε γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη για αναπλήρωση της ενόρκου. «Πόσο να αντέξω! Θέλει το σύστημα να μας εξουθενώσει ή να μας στείλει στο ψυχιατρείο!» ξέσπασε συναισθηματικά φορτισμένη η γυναίκα. Στο πλευρό της οικογένειας και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου στάθηκαν η Άννα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο, αλλά και η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς που δολοφονήθηκε το 2019 στη Μυτιλήνη από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο είχε διακόψει για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα μήνα όταν ο νέος συνήγορος του κατηγορούμενου, αλβανικής καταγωγής, που έχει επιλέξει να παραμείνει στη φυλακή και να μην καθίσει στο εδώλιο δίπλα στον Ροδίτη συγκατηγορούμενο του, ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί για το περιεχόμενο το δικογραφίας προκαλώντας και τότε έντονες αντιδράσεις.

Οι νεαροί κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό, έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ πριν από περίπου τρία χρόνια στη Ρόδο, όταν παρέσυραν το νεαρό κορίτσι στη βόλτα θανάτου επιφυλάσσοντας ο καθένας για τον εαυτό του ρόλο κομπάρσου. Η προσπάθειά τους να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, ωστόσο, δεν έπεισε το πρωτόδικο δικαστήριο που αποφάσισε πως και οι δυο άνδρες δρώντας μαζί, επιτέθηκαν και βίασαν την Ελένη όταν εκείνη αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μαζί τους. Στη συνέχεια για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους την μετέφεραν με ένα αυτοκίνητο και την πέταξαν αναίσθητη στη θάλασσα σε ερημική περιοχή.

Το άψυχο κορμί της Ελένης εντοπίστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2018 στην παραλία «Φώκια» στους Πεύκους της Ρόδου. Οι γονείς της, που την αναζητούσαν, την αναγνώρισαν από το τατουάζ που είχε στο πόδι της. Η νεαρή φοιτήτρια είχε χτυπηθεί βάναυσα πριν βρεθεί αβοήθητη στη θάλασσα όπου άφησε την τελευταία της πνοή.