Newsroom


Την ώρα που οι 10 προφυλακισθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη αλληλοκατηγορούνται για το ρόλο τους στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι αρχές προσπαθούν να πάρουν απαντήσεις μέσα από τις εξετάσεις DNA.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το μοιραίο δρεπάνι, με το Ράδιο Θεσσαλονίκη να αποκαλύπτει ότι τα πειστήρια που εξετάστηκαν ήταν ίχνη αίματος από την λεπίδα του δρεπανιού και της λαβής καθώς και δείγμα από το κουμπί αναδίπλωσης της λαβίδας μήκους 23 εκατοστών.

Συγκρίθηκαν με το αίμα του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη Καμπανού και το DNA των άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης καθώς και του πρώτου συλληφθέντα Αυξ. Κ. Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα συνελέχθησαν πριν τις υπόλοιπες συλλήψεις και την εξιχνίαση της υπόθεσης. Έχουν παρθεί και άλλα δείγματα DNA από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τα οποία ακόμη εξετάζονται.

Τα δείγματα υπεβλήθησαν σε διαδικασία απομόνωσης και ποσοτικοποίησης γενετικού υλικού (πυρηνικού DNA) το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε με τη μέθοδο προσδιορισμού τύπου αυτοσωμικών STR.

Τι έδειξε το DNA

Από την ανάλυση στην λεπίδα του φονικού δρεπανιού και στο κουμπί αναδίπλωσης της λεπίδας βρέθηκε DNA του 19χρονου Άλκη. Το δρεπάνι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας δίπλα στις λίμνες αίματος που προκάλεσαν τα φονικά χτυπήματα.

Από την μονωτική ταινία της λαβής του δρεπανιού βρέθηκε DNA που ανήκει σε ένα από τα θύματα της επίθεσης. Εκτιμάται ότι το θύμα είτε πάνω στην πάλη άγγιξε το δρεπάνι είτε μετά την επίθεση που δέχτηκε φροντίζοντας τον φίλο του που αιμορραγούσε πέταξε το δρεπάνι στην γωνιά που βρέθηκε.

Τα δείγματα από το αυτοκίνητο

Παράλληλα στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάστηκαν τα νύχια του δολοφονημένου 19χρονου, καθώς και τα ίχνη αίματος τόσο στην πόρτα του συνοδηγού όσο και στα πατάκια του συνοδηγού και των πίσω θέσεων του λευκού Citroen του 23χρονου Αλβανού Αυξ. Κ.

Από την ανάλυση DNA των νυχιών βρέθηκε μόνο αυτό του 19χρονου Άλκη. Από τα ίχνη αίματος στην χειρολαβή του αυτοκινήτου ανήκει σε άγνωστο για την ώρα άνδρα. Με την εξέταση του DNA και των υπολοίπων κατηγορούμενων αναμένεται να γίνει η ταυτοποίηση.

Αντίστοιχα και στα πατάκια του αυτοκινήτου υπάρχει DNA άνω του ενός ατόμου που κι αυτά αναμένεται να ταυτοποιηθούν με τα νεότερα δείγματα.

Σε αυτά τα δείγματα δεν βρέθηκε το DNA του 23χρονου Αυξ. Κ. , του πρώτου συλληφθέντα για την υπόθεση που οδήγησε στην εξιχνίαση και των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Αύριο η απολογία του 20χρονου

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη στυγερή δολοφονία αναμένεται να δουν το φως αύριο, Δευτέρα, οπότε και θα περάσει το κατώφλι της 7ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν κρατούσε κάποιο αντικείμενο και δε χτύπησε κανέναν, παρά μόνο καταδίωξε κάποια άτομα.

Στον αντίποδα, ο συνήγορος του, Παρασκευάς Σπυράτος, γνωστοποίησε, μιλώντας στο Mega, πως ο εντολέας του είδε «ποιος χρησιμοποίησε το δρεπάνι, θα τους κατονομάσει και θα έχει συνεπή στάση».

Μαζικά «λουκέτα» σε συνδέσμους

Παράλληλα, έρευνες σε συνολικά 21 συνδέσμους οπαδών σε όλη την Αττική πραγματοποίησε την Παρασκευή (11/2) η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σε 3 γραφεία συνδέσμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών (ρόπαλα, κοντάρια, καπνογόνα, κροτίδες, σιδερογροθιά). Συνελήφθησαν οι προσωρινά υπεύθυνοι των ανωτέρω συνδέσμων και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επίσης, από άλλες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι δώδεκα από αυτούς λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και με βάση την κείμενη νομοθεσία «σφραγίστηκαν». 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.