Για τις 11 Απριλίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά την αποπλάνηση 8χρονης από μουσικό ελληνικού ροκ συγκροτήματος. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το 2019 σε κάθειρξη 12 ετών, άσκησε έφεση και σήμερα αναμένονταν να γίνει το Εφετείο που αναβλήθηκε.

Όπως τόνισε μιλώντας στο Newsbeast ο ποινικολόγος και δικηγόρος της οικογένειας της κοπέλας, Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου «η δίκη αναβλήθηκε λόγω κωλύματος υγείας στο πρόσωπο του συνηγόρου του κατηγορούμενου».

«Οι δικαστές αποφάσισαν πως η δικάσιμος θα ήταν αρκετά μακρινή να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο και έτσι αποφασίστηκε να οριστεί για δύο ακριβώς μήνες αργότερα, για τις 11 Απριλίου» τόνισε ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου.

Ο ντράμερ ανήκε για χρόνια σε ελληνικό ροκ συγκρότημα το οποίο είχε διαλυθεί και επανενώθηκε στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

Καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Το 2019 ο κατηγορούμενος 69χρονος σήμερα μουσικός κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 5-2. Πέντε δικαστές και ένορκοι ήταν υπέρ της καταδίκης του ενώ δύο δήλωσαν πως έχουν αμφιβολίες. Ο μουσικός τότε άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Επί περίπου 1,5 χρόνο ο μουσικός κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011 και 2013 προχώρησε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του κοριτσιού που τότε ήταν μαθήτρια στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Τι απαντούν για την υπόθεση του ντράμερ οι Πυξ Λαξ

Με ανακοίνωσή τους στο Facebook οι Πυξ Λαξ παίρνουν θέση για το περιστατικό αναφέροντας πως «ο συγκεκριμένος μουσικός έχει πάψει να συνεργάζεται με το συγκρότημα εδώ και χρόνια για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που κατηγορείται και στο διάστημα αυτό δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε επαφή μαζί του».

«Το πιο βασικό και σημαντικό για μας αυτή την ώρα όμως είναι ότι θέλουμε να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την βαθιά μας λύπη σε αυτή την οικογένεια και σε αυτό το κορίτσι που βίωσε κάτι τόσο βάναυσο κι αποτρόπαιο για την ψυχή του και το σώμα του, όπως και σε κάθε θύμα τέτοιων καταστάσεων που δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψουν και μας συγκλονίζει κάθε φορά» τονίζει το συγκρότημα.

Δείτε την ανάρτησή των Πυξ Λαξ

Πυξ Λαξ

Συγκλονίζει η μητέρα της κοπέλας: «Λαμβάνει ακόμη και σήμερα ψυχολογική υποστήριξη»

Τελεσίδικη δικαίωση για την κόρη της που θα αποτελέσει όπως τονίζει και «δικαίωση για πολλά ακόμη κακοποιημένα κορίτσια» ζητά με ανακοίνωσή της η μητέρα της κοπέλας που σε ηλικία 8 ετών έπεσε θύμα αποπλάνησης μουσικού ροκ ελληνικού συγκροτήματος.

«Σήμερα η κόρη μου είναι 16,5 ετών και το τραύμα που της επέφερε ο κατηγορούμενος με την παράνομη πράξη του, την οποία τελούσε για καιρό, το φέρει ακόμη και σήμερα. Της προκάλεσε σε μια ευαίσθητη ηλικία μοιραία σύγχυση για το τί είναι επιτρεπτό και τί όχι, σύγχυση για το πότε ένας ενήλικος δείχνει άδολη τρυφερότητα και πότε αρρωστημένη σεξουαλικότητα. Ενώ άριστη μαθήτρια και συγκροτημένη έφηβος, όμως ακόμη και τώρα αδυνατεί να κατανοήσει πώς ενώ αυτό που της έκανε ο δράστης τιμωρείται από το νόμο, αυτός είναι ελεύθερος» επισημαίνει η μητέρα του κοριτσιού που έπεσε σύμφωνα με το κατηγορητήριο θύμα του τότε 60χρονου ντράμερ.

«Η τελεσίδικη δικαίωση της κόρης μου συμβολικά θα αποτελέσει και δικαίωση για πολλά κακοποιημένα κορίτσια, τα οποία μάλιστα μπορεί να έχουν μέχρι σήμερα κρατήσει και το στόμα τους κλειστό» σημειώνει η μητέρα της ανήλικης κοπέλας.

«Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει»

«Λαμβάνει ακόμη και σήμερα ψυχολογική υποστήριξη. Έχει τόσο εμένα, όσο και τον πατέρα της και τον αδελφό της στο πλευρό της.Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει» δηλώνει.

Για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη το περιστατικό αφορμή ήταν η καταγγελία της ανήλικης που έγινε περίπου έναν μήνα μετά την τελευταία φορά που την πλησίασε.

Ο ποινικολόγος και συνήγορος της οικογένειας της ανήλικης κοπέλας, Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου τόνισε μιλώντας στο Newsbeast την Πέμπτη (10/2): «Είναι μια υπόθεση που εκδικάστηκε με τον παλιό Ποινικό Κώδικα καθώς συνέβη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011-2013. Έχει χαρακτηριστεί αποπλάνηση ανηλίκου με ανήλικο κάτω των 12 ετών που σύμφωνα με το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείτο με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Από το 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας και ελαττώθηκαν όλες οι ποινές και μέχρι να αυστηροποιηθεί εκ νέου το Νοέμβριο του 2021, τιμωρείτο απλώς με κάθειρξη (5-15) δηλαδή όχι με κατώτατο όριο ποινής 10 ετών, όπως και σήμερα. Όμως εδώ, κατά γενική αρχή στο ποινικό δίκαιο, υποχρεωτικά εφαρμόζεται ο ηπιότερος για τον κατηγορούμενο νόμος, έστω κι αν ίσχυσε μόνο 2 περίπου χρόνια. Είναι μία περίπτωση που μέχρι τώρα καλείτο στο νόμο ”αποπλάνηση”, η οποία έχει αλλάξει τίτλο στο άρθρο του Π.Κ. και πλέον λέγεται ”γενετήσιες πράξεις με ανήλικο”.

Γενετήσιες πράξεις είναι η συνουσία και όλες οι ίσης βαρύτητας με τη συνουσία πράξεις η προσομοίωση συνουσίας, όλες οι ”ασελγείς” πράξεις που λέγαμε παλιά».

Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Ο ποινικολόγος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι γονείς της 8χρονης πληροφορήθηκαν ότι ο γείτονάς τους και μουσικός είχε πλησιάσει με περίεργο τρόπο και άλλο παιδί της γειτονιάς και τότε ρώτησαν την κόρη τους εάν έχει δεχτεί παρόμοια συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της κοπέλας «η εν λόγω υπόθεση αποκαλύφθηκε όπως συνήθως στη διεθνή βιογραφία και στην εγχώρια όλες αυτές οι περιπτώσεις, δηλαδή από κάποια αφορμή ενός γειτονικού παιδιού. Από κάτι που άκουσε κάποιος και ρώτησε το δικό του παιδί το οποίο μετά από καιρό επειδή είχε την ηλικία να έχει μία ωριμότητα στο να ανακαλέσει κάτι που είχε που συμβεί πολλές φορές».

«Το παιδί χαρακτηριστικά ανέφερε στους γονείς της πως ”πάντα όποτε πήγαινα εκεί” συνέβαινε κάτι» σημείωσε ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου στο Newsbeast.

«Το κορίτσι ανακάλεσε με ακρίβεια τις γενετήσιες πράξεις όπως τις προβλέπει σήμερα ο Κώδικας, τις κατέθεσε απευθείας στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών. Αφού η ειδική αξιωματικός έλεγξε όπως προβλέπει ο νόμος την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή είδε πως έχει την ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, δεν έχει κάποια πάθηση, δεν αναμειγνύει φαντασία με πραγματικότητα, έχει μια υγιή – καλή σχέση με τους γονείς, διεξήγε την κατάθεσή της» εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας της κοπέλας.

«Η κατάθεση του παιδιού πληρεί όλα τα κριτήρια της διεθνούς βιογραφίας και της νομολογίας των δικαστηρίων για το πότε θεωρείται αξιόπιστη μια κατάθεση ανηλίκου σε εγκλήματα γενετήσιας ελευθερίας» υπογράμμισε ο ποινικολόγος και πρόσθεσε: «Η κοπέλα ανακάλεσε το τι ακριβώς συνέβαινε, τη διάρκεια των γεγονότων, το γιατί δεν το αποκάλυψε νωρίτερα τονίζοντας ”γιατί ντρεπόταν” καθώς ο κατηγορούμενος της έλεγε ”ότι την αγαπάει’‘».

«Ο μουσικός ήταν πολύ φιλικός με τα παιδιά όπως αναφέρεται σε καταθέσεις, τους έβαζε να δουν ταινίες ώστε να αισθανθούν άνετα μαζί του. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό τυπολογίας σε περιπτώσεις ασέλγειας ανηλίκων» ανέφερε ο Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου. «Ο τόπος τέλεσης του αδικήματος με βάση την απόφαση του δικαστηρίου είναι το σπίτι του κατηγορούμενου» συμπλήρωσε.

«Αυτή η υπόθεση πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα να ανοίξουν στόματα κακοποιημένων κοριτσιών και αγοριών που μην έχοντας εμπιστοσύνη στο πώς θα υποδεχτεί το σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης την καταγγελία τους σιωπούν με αποτέλεσμα οι κακοποιητές να μένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Δεν υπάρχει παραγραφή σε τέτοια αδικήματα. Ο νόμος προβλέπει πως το παιδί έχει το δικαίωμα να μιλήσει για ό,τι του έχει συμβεί στο παρελθόν ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Μόνο με αυτό τον τρόπο ”σπάει” το απόστημα της σιωπής» τόνισε ο ποινικολόγος Παναγιώτης Γ. Παπαϊωάννου.

«Το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Υπήρξαν εξειδικευμένοι εισαγγελείς και δικαστές και που αποτίμησαν τα στοιχεία με βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» σημείωσε επίσης ο δικηγόρος της οικογένειας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.