Με τις εξελίξεις να τρέχουν, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις τοξικολογικές εξετάσεις αλλά και την κοπέλα να αναφέρει ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της, προχωρά η υπόθεση της καταγγελίας του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή όχι μόνο στην πόλη εκεί αλλά και στην Αθήνα από όπου ήρθε και η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Των Μαρίας Ζαχαροπούλου και Δήμητρας Τριανταφύλλου

Αυτή τη στιγμή, το στοιχείο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στις επόμενες δέκα ημέρες είναι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Η 24χρονη έχει δώσει δείγμα ούρων για να ερευνηθεί αν της χορηγήθηκαν ναρκωτικές ουσίες.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να ανασύρει από τη μνήμη της στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στις δύο πρώτες καταθέσεις της στην αστυνομία ανέφερε ότι θυμόταν μόνο τον 27χρονο. Στην τρίτη της κατάθεση στην ανακρίτρια φέρεται πως κατονόμασε και άλλο πρόσωπο. Όπως μάλιστα μας έλεγε την περασμένη Κυριακή κι ο δικηγόρος της 24χρονης, Αθανάσιος Ζιώγας: «Καθημερινά η κοπέλα ανακαλεί και νέες λεπτομέρειες και τις έρχονται μνήμες. Αυτό την κάνει να αισθάνεται ακόμα πιο άσχημα αλλά από την άλλη, προσπαθεί και θέλει να τα επαναφέρει. Αυτή η επαναφορά της μνήμης θα βοηθήσει στην υπόθεση και η ανακρίτρια της έχει δώσει το ελεύθερο ο, τι θυμάται να το συμπληρώνει».

Όσο για τον 27χρονο, ο οποίος αρνήθηκε τη πράξη του βιασμού αλλά παραδέχτηκε ότι συνευρέθηκε με τη νεαρή γυναίκα με τη συναίνεση της, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση.

Η αναβάθμιση της έρευνας και η διπλή της κατεύθυνση

Το ότι πάντως αυτή τη στιγμή το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και αναμονή στην κοινωνία για το τι θα αποκαλυφθεί και αν και πότε θα βρεθούν οι ένοχοι, φαίνεται και από την ίδια την αναβάθμιση της έρευνας για την υπόθεση της 24χρονης που καταγγέλλει ότι βιάστηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο την Πρωτοχρονιά. Με παρέμβαση του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών.

Γυναίκα που είναι κακοποιημένη

Επίσης πλέον, λόγω της σοβαρότητας της η δικαστική έρευνα έχει δυο σκέλη και εποπτεύεται από εισαγγελέα Εφετών. Το πρώτο σκέλος αφορά στην καταγγελία της νεαρής κοπέλας με βάση την οποία ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών δεν αποκλείεται να σημάνουν ραγδαίες εξελίξεις καθώς η ενδεχόμενη ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή τους δράστες του ομαδικού βιασμού που καταγγέλλει η 24χρονη. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Newsbeast για αυτό το κομμάτι ο γνωστός και έμπειρος δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης: «Αν αποδειχτεί η χρήση ουσίας που σχετίζεται με χάπια/σκόνες τα οποία θέλουν να προκαλέσουν κάμψη της άμυνας και στο 90% των περιπτώσεων συνδέονται με βιασμό τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε συλλήψεις αφού θα υπάρξει άμεση σύνδεση με πρόσωπα. Και ένας από τους λόγους που υπάρχει κινητοποίηση τόσο από αστυνομικές όσο και από δικαστικές αρχές είναι ότι δεν μιλάμε για ένα πρόσωπο αλλά σύμφωνα με το αφήγημα της κοπέλας, τουλάχιστον για 3 συμμετέχοντες. Αν στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού θα μιλάμε τότε για βιασμό από κοινού, του οποίου η επαπειλούμενη ποινή είναι τα ισόβια».

Οι ενδείξεις για κύκλωμα μαστροπείας

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας που ενδεχομένως δρα στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχές, με αφορμή την καταγγελία της νεαρής κοπέλας, άρχισαν να ξετυλίγουν στο κουβάρι της υπόθεσης επιχειρώντας να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της. Πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς έχουν μπει στο «στόχαστρο» των ερευνών σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η περίπτωση να αποτελούν μέλη οργανωμένου κυκλώματος που εκμεταλλεύεται νεαρές. Κι αυτό γιατί στην κύρια δικογραφία υπάρχει μία κατάθεση 18χρονης, που δήλωσε ότι όταν πήγε στο πάρτι στο πολυτελές ξενοδοχείο είδε κοπέλες που της φάνηκαν ότι ήταν εκδιδόμενες.

O δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης

Για το παραπάνω ενδεχόμενο o κος Μαρακάκης μας είπε: «Φαίνεται ότι συμβαίνει κάτι ευρύτερο. Είναι πιθανό να υπάρχει κύκλωμα μαστροπείας το οποίο να εργάζεται ως εξής: να προσπαθεί να προσελκύει γυναίκες στην παρέα του και σιγά-σιγά και σταδιακά να τις σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση με αντίτιμο. Δεν νομίζω ότι έχει σχέση μόνο με τη Θεσσαλονίκη. Το πιθανότερο, αν υπάρχει κύκλωμα, είναι ότι η βάση του είναι στην Αθήνα και αν υπάρχει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη θα είναι για να έρχονται κοπέλες από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση η προυπάρχουσα υπόθεση του Παναγιωτόπουλου στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει μια ευαισθησία και για αυτό έχει πέσει η εισαγγελία και όλο το σύστημα στο ζήτημα».

Για εξελίξεις που ίσως ξεφύγουν από την καταγγελία της κοπέλας είχε μιλήσει και ο δικηγόρος Αθανάσιος Ζιώγας στο Newsbeast, λέγοντας πως: «η ανάκριση είναι ανοιχτή. Η μια πληροφορία οδηγεί στην άλλη. Είναι πάρα πολύ πιθανό να βγουν και άλλοι κατηγορούμενοι, άλλοι ως φυσικοί αυτουργοί, άλλοι ως ηθικοί αυτουργοί, άλλοι ως συμμέτοχοι κτλ. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης, αυτοί που στήνουν τα πάρτι και υπάρχουν και οι βιαστές. Και οι δύο έχουν τεράστια ευθύνη. Όταν προσπάθησε η κοπέλα να φύγει από το πάρτι, ήταν πιωμένη, ζαλισμένη και για αυτό γύρισε και πίσω, γιατί συμβουλεύτηκε αυτόν που την πήγε στο πάρτι και ο οποίος ανακάλεσε το πρώτο του ποστ. Η κοπέλα του είπε “δεν είμαι καλά- θέλω να φύγω- βοήθησε με να φύγω- να βρω το αμάξι”. Της είπε: “γύρνα πίσω να σε βοηθήσω”. Το μεγαλύτερο κακό της το έκανε αυτός. Αυτός την έστειλε εκεί και γνώριζε τι θα γινόταν, είναι βασικός υπεύθυνος. Αυτά τα ζητήματα πρέπει πια να λυθούν- να εστιάσουμε στο ποιοι και πως δημιουργούν αυτά τα περιστατικά».

Και τα νέα στοιχεία συνεχίζουν διαρκώς να έρχονται στο φως. Στο μικροσκόπιο των αρχών φαίνεται πως τώρα βρίσκεται και η κατάθεση μιας 18χρονης, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια του πάρτι έφτασε περιπολικό της αστυνομίας στο ξενοδοχείο και μάλιστα προκλήθηκε αναστάτωση με κάποιους να σπεύδουν να χαμηλώσουν την ένταση της μουσικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σύμφωνα πάντα με την ίδια μάρτυρα, εμφανίστηκε μία άλλη νεαρή που φώναξε: «τι ανησυχείτε αφού είμαι εγώ εδώ;».

«Ο, τι χρειαστεί το κορίτσι είμαστε εδώ»

Το κύμα της υποστήριξης που έχει ξεσηκώσει πάντως στη Θεσσαλονίκη αυτή η υπόθεση είναι μεγάλο. Σήμερα νωρίτερα, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης δήλωσε πως: «Την κοπέλα τη γνώριζα μέσω της μητέρας της που ήταν υπάλληλος του δήμου μας. Τον πατέρα της τον έχασε πριν δύο χρόνια σε τροχαίο και τη μητέρα της πριν κάποιους μήνες από παθολογικά αίτια. Έχει χάσει και το σύντροφό της».

Μιλώντας στο Newsbeast ο δήμαρχος επανέλαβε τη στήριξη του στην 24χρονη τονίζοντας: «θα επιδιώξω να μιλήσω μαζί της για να της πω και από κοντά πως ο, τι χρειαστεί είμαστε εδώ, είτε αυτό είναι εργασία, είτε στήριξη μέσω κοινωνικών υπηρεσιών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Σημειώνεται τέλος πως σύμφωνα με όσα είπε στο Mega ο εργοδότης της, Χρήστος Καραθανάσης, το νεαρό κορίτσι φοβάται και δέχεται απειλές. «Φιλοξενείται αυτήν την στιγμή από κάποια άτομα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι φοβάται, είναι ένα κύκλωμα της νύχτας, είναι ένα κύκλωμα που έχει μπλέξει, οι απειλές είναι πάρα πολλές και φυλάγεται. Το να προστατέψει τον εαυτό της έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Δεν είναι μόνη της, καθημερινά γίνεται μία συσπείρωση δίπλα της, δεν είναι μόνη της» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανάσης.