Οι περιοριστικοί όροι της χρηματικής εγγύησης των 250.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα επιβλήθηκαν στους επιχειρηματίες Α. Τσάτσο και Στ. Κομνόπουλο μετά την απολογία τους για την υπόθεση της προμήθειας των ελικοπτέρων super puma και του πυραυλικού συστήματος Exocet.

Οι επιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να «έπαιξαν» το ρόλο του μεσάζοντα έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή Γ. Μαλλή κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία και αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι επιχειρηματίες φέρονται να διακίνησαν «μίζες» ύψους 5,5 εκ. ευρώ με σκοπό να αναλάβει η γαλλική eurocopter την επίμαχη προμήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα φαίνεται να προέκυψε πως ποσό ύψους 1,65 εκ. ευρώ έφτασε από την εταιρία ιδιοκτησίας των επιχειρηματιών Malwern, σε off shore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Όσο για τα πυραυλικά συστήματα Exocet οι κατηγορούμενοι ήρθαν στο προσκήνιο μετά την ομολογία του πρώην γενικού διευθυντή της Δ/νςης εξοπλισμών Αντώνη Καντα πως δωροδοκήθηκε από τον Στ. Κομνόπουλο με 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες απολογούμενοι οι δυο επιχειρηματίες αρνήθηκαν στις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Για τα πυραυλικά συστήματα Exocet φέρονται να ισχυρίστηκαν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του Α. Κάντα.

Όταν ρωτήθηκαν από τον ανακριτή για τα super puma, οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσκόμισαν στοιχεία των λογαριασμών τους και των εταιριών που διαθέτουν στην προσπάθεια τους να αποδείξουν πως δεν διακίνησαν “μαύρο” χρήμα.

Αναφερόμενοι στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη υποστήριξαν ότι έμαθαν για την εμπλοκή του από δημοσιεύματα.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μία «εξυπηρέτηση» και αρνήθηκαν κατηγορηματικά πως δωροδόκησαν. Όπως ισχυρίστηκαν τους ζητήθηκε από τον τραπεζίτη τους Κ. Δέδε να διευκολύνουν έναν πελάτη του, που χρειάζονταν χρήματα στο εξωτερικό και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δέχθηκαν, καθώς και εκείνοι χρειάζονταν άμεσα χρήματα σε γειτονική της Ελλάδας χώρα για την αγορά ακινήτου, επειδή ήθελαν επίσης να αποφύγουν για διάφορους διαδικαστικούς λόγους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το όφελός τους, όπως είπαν, θα ήταν ότι τα χρήματα θα τους επιστρέφονταν στην χώρα που ήθελαν άμεσα να τα χρησιμοποιήσουν και που ο δανειζόμενος –εν προκειμένω ο Γ. Καρατζαφέρης- είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

Όσον αφορά στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ που φαίνεται να…φτάνει στους τρεις στρατιωτικούς, ισχυρίστηκαν ότι η μεγαλύτερη καταβολή του ποσού γίνεται το 2007, επτά χρόνια δηλαδή μετά την υπογραφή της σύμβασης. Όπως λένε, το διάστημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καταβολή μίζας. Μάλιστα η κατάθεση πραγματοποιείται μόνο στον Θεόδωρο Μόσχο, που ήταν όπως υποστηρίζουν και συνεργάτης τους. Τα περίπου 350.000 ευρώ που εμβάζονται από τον Μόσχο στους άλλους δύο στρατιωτικούς, είπαν πως ήταν προς εξυπηρέτηση που του ζήτησαν.