Να αναιρεθεί το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει φοιτητικές άδειες ζητεί ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης με προσφυγή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο Νίκος Ρωμανός δια των συνηγόρων του προβάλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή Νικόπουλου,  υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει διότι η ιδιότητά του νεαρού ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία. Δηλαδή θεωρούν ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρεωτικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή που από την αρχή είχε την άποψη πως ο 21χρονος είναι ύποπτος φυγής και δεν πρέπει να πάρει φοιτητικές άδειες.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ν. Ρωμανού η διευθύντρια της Γ. Παθολογικής του «Γεννηματάς» πριν λίγη ώρα, τους ενημέρωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι «πεσμένο» και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Συναντήσεις με βουλευτές

Απ΄το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων ενόψει της τροπολογίας που θα καταθέσει για το θέμα και η οποία εντός της ημέρας θα πάει στο Λογιστήριο του Κράτους.

Πρώτος συναντήθηκε με τον υπουργό ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσουκαλης, ο οποίος προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία

1. όταν υπάρχει αρνητική άποψη του Συμβουλίου (φυλακών ή Πρωτοδικών) αυτή να μπορεί να λύνεται με απόφαση του υπουργού δικαιοσύνης ειδικά αιτιολογημένη και απόφαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας με γνώμη του προέδρου του ΤΕΙ ή ΑΕΙ που έχει περάσει ο κρατούμενος για το πως θα γίνει η φοιτησή του λαμβανομένου υπόψη των ειδικών συνθηκών κράτησης.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη , είπε πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλισει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού και περιμένουμε να το δούμε την Τρίτη που κατατίθεται νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης στο οποίο φαντάζομαι θα υπάρχει η η τροπολογία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εξ αποστάσεως φοίτηση, η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε πως «ναι ακόμα και εξ αποστάσεως αρκεί να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών του. Αφού η πολιτεία του εδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, να του δώσει τη δυνατότητα και να σπουδάσει».

Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Βουλευτές ο Βασιλης Καπερνάρος συμφώνησε με το πνεύμα της τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος γιατί «δεν μας περισσεύει κανένα ελληνόπουλο».