Ενώπιον της δικαιοσύνης δίνει εξηγήσεις σήμερα ο γιατρός– μαϊμού ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον τριών ασθενών και την εξαπάτηση δεκάδων άλλων στους οποίους  «πούλησε», με το αζημίωτο, ψεύτικες ελπίδες για πλήρη ίαση από ανίατες ασθένειες. Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, όπως τον αποκαλούν, εμφανίζεται να πλησίαζε ευάλωτους ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις είχαν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Θεό και τους έπειθε να διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να υιοθετήσουν τις δικές του ανορθόδοξες πρακτικές.

Ο 47χρονος «Νίκος Κόντος», όπως συστηνόταν, φέρεται να εντόπιζε τα θύματα του σε μοναστήρια. Ο ίδιος, σύμφωνα με την κατηγορία, εμφανιζόταν ως διακεκριμένος επιστήμονας με αναφορές στην Ελβετία και την Αμερική και άνθρωπος του Θεού, με επαφές στο Άγιον Όρος, το Πατριαρχείο και το Βατικανό.

Έλεγε στα θύματα του αυτό που ήθελαν να ακούσουν τις δύσκολες στιγμές που περνούσαν όπως προκύπτει από τις συγκλονιστικές  μαρτυρίες των θυμάτων του μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ο τρόπος προσέγγισης αλλά και η εξάπλωση της φήμης του από στόμα σε στόμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, τα «γιατροσόφια» του κατηγορούμενου προκαλούσαν ραγδαία επιδείνωση στην υγεία των ασθενών με αποτέλεσμα να καταλήξουν, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά ηλικίας 14 και 16 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η συνήθης θεραπεία που πρότεινε ο ψευτογιατρός είχε διάρκεια 5 μηνών και προμηθευόταν τα βότανα από συγκεκριμένο κατάστημα στο Πήλιο.

Ο κατηγορούμενος, για ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και απάτη, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν… επαγγελματίας απατεώνας, χωρίς καμία αναστολή. Κατά περίπτωση, συστηνόταν ακόμη και ως ανιψιός πολύ γνωστού εφοπλιστή ενώ για την γυναίκα του, η οποία εμφανίζεται ως συνεργός του, έλεγε πως είναι γόνος άλλης εφοπλιστικής οικογένειας.

Τα ραντεβού σε μεγάλα ιατρικά κέντρα και οι… υψηλές γνωριμίες

Ο 47χρονος επέλεγε να εμφανίζεται χωρίς ιατρική μπλούζα αλλά έδινε ραντεβού σε μεγάλα ιατρικά κέντρα για να γίνεται πιστευτός. Φέρεται  να εμφανιζόταν ως συνοδός ασθενών είτε σε χώρους ιδιωτικών ιατρείων ή σε άλλους χώρους, όπως καφετέριες και ξενοδοχεία ενώ αναλάμβανε ακόμη και τον  συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές. Αν και ο ίδιος δεν συμμετείχε στα χειρουργεία ήταν παρών κατά την εισαγωγή των ασθενών αλλά και  κατά την διάρκεια των επισκέψεων  της ομάδας των γιατρών και το εξιτήριο. Σύμφωνα με την κατηγορία , ο 47χρονος προέβαινε στην εκτίμηση-αξιολόγηση εξετάσεων με τη συναίνεση των ασθενών να του αποστέλλουν τα αποτελέσματα και απαξίωνε όλους τους γιατρούς. Μάλιστα, δεν επιβεβαίωνε τις γνωματεύσεις άλλων ιατρών και χορηγούσε δικά του «φάρμακα» σε ενέσιμη μορφή λέγοντας ότι είναι εξιδεικευμένα σκευάσματα από την Ελβετία.

Διαφήμιζε δε τις υψηλές γνωριμίες του με πολιτικούς, δικαστές και υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας την ώρα που δήλωνε στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ο κατηγορούμενος φέρεται να έλεγε πως ήταν ομοτράπεζος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως πιλότος που έταζε ακόμη και μεταθέσεις σε φαντάρους και αστυνομικούς. Είναι ενδεικτική η περίπτωση ενός εξαπατημένου αγγειοχειρουργού, τον οποίο είχε πείσει ότι  θα έκανε… Ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, φέρεται να τον έβαλε να αγοράσει στολή για την ορκωμοσία, που είχε αναβληθεί λόγω… κορονοϊού, ενώ του πήγε το ξίφος!

Ο  47χρονος, σύμφωνα με τις αρχές, είχε φτιάξει ακόμη και εταιρεία με έδρα την Σαουδική Αραβία προκειμένου να μεσολαβήσει για την αγοραπωλησία 1.200 στρεμμάτων γης στην Κρήτη, ισχυριζόμενος  ότι το 60% των μετοχών θα είχαν στελέχη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.