Σοκαριστικά είναι τα βίντεο από την Χίο που δείχνουν την ένταση ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κατοίκων την ώρα που οι αστυνομικοί περίμεναν το πλοίο για να φύγουν από το νησί.

Σύμφωνα με τα βίντεο από το alitheia.gr και από το politischios.gr, το κλίμα στο λιμάνι Μεστών Χίου ήταν πολεμικό. Φωνές, βρισιές, χυδαίες χειρονομίες, γκλομπ και φωτιές είναι λίγα από τα όσα συμβαίνουν με την ένταση να είναι εμφανή.

Τα τοπικά μέσα της Χίου κάνουν λόγο για χουλιγκάνικη μέθοδο αποχώρησης των ΜΑΤ που είχε στείλει η κυβέρνηση για τη δημιουργία της κλειστής δομής για το προσφυγικό στην περιοχή του «17» στο Αίπος.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, λίγο πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», οι δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν εναντίον ομάδας 15 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον λιμένα Μεστών και σε απόσταση ασφαλείας.

Τα ΜΑΤ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, φορώντας πολιτικά ρούχα, πήραν κράνη και ρόπαλα και αφού έριξαν δεκάδες χημικά προς τους συγκεντρωμένους, πήδησαν την περίφραξη του λιμένα και έσπασαν οποιοδήποτε αυτοκίνητο υπήρχε μπροστά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έφθασαν στο σημείο να αποκαλούν τους Χιώτες τουρκόσπορους και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Τουρκονήσια, χωρίς ο επικεφαλής τους να είναι σε θέση να τους ανακαλέσει στην τάξη.