ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ πρέπει να καλύπτει όλα τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Αφορά περιστατικά που στα δημόσια νοσοκομεία δεν βρέθηκε κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
18:13
04/12/2019
ΣτΕ: Ο ΕΦΚΑ πρέπει να καλύπτει όλα τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
3
loading

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει στους ασφαλισμένους του όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα για επείγοντα περιστατικά, όταν στα δημόσια νοσοκομεία δεν βρέθηκε κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας για την περίθαλψη ασθενών.

Αναλυτικότερα, η σύζυγος ασφαλισμένου η οποία ήταν στην 25η εβδομάδα κύησης τον Μάιο του 2004 εισήλθε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου.

Δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το νεογνό, όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία», διεκομίσθη δύο μήνες περίπου μετά.

Το σύνολο των νοσηλειών του μωρού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε προωρότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μετεωρισμό κοιλίας.

Ο ΕΦΚΑ, δέχθηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό των 24.370 ευρώ, επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και ενέκρινε αρχικά το ποσό των 8.599 ευρώ και εν συνεχεία επιπλέον 5.500 ευρώ. Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος άσκησε προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Κατόπιν αυτού, ο ασφαλισμένος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαίωσε, κρίνοντας ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar 30329=-54856889

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ,,

 2. avatar Rhodos13

  Και άρα αν πρόκειται για αισχροκέρδεια του ιδιωτικού νοσοκομείου δεν το λαμβάνουμε υπόψιν και πρέπει να πληρωθεί ότι κατέβει στον ιδιωτικό πάροχο... συνεπώς αν για την ίδια περίθαλψη αντί για 24370€ ζητήσει έτσι επειδή του ήρθε 31867€ και πάλι πρέπει να καλυφθεί... αποφάσεις που δημιουργούν προηγούμενο χωρίς καμμία ασφαλιστική δικλείδα... εννοείται εν αρχής ότι γνώμη μου είναι ότι είναι απαράδεκτο να μην έχει και το δημόσιο τις σωστότερες πρακτικές και τις καλύτερες μεθόδους για όλους μας...

  1. avatar Ploigos

   Όταν θέλεις να φας πραγματικά φρέσκα ψάρια δε κάνεις παζάρια στον ψαρά.
   Όταν είναι να σώσεις τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου άλλου πάλι δε κάνεις παζάρια.
   Ετσι τι ποιο απλό τι ποιο κατανοητό από το ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ή ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει