Τεταμένο είναι το κλίμα λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τη Δευτέρα, επεισόδια σημειώθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), που παραμένει κλειστό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης και χημικών για να απωθήσει ομάδα νεαρών. Νωρίτερα, οι νεαροί είχαν επιτεθεί έξω από την ΑΣΟΕΕ με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ.

Λίγο αργότερα, περίπου 80 νεαρά άτομα και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Μετά από την ένταση και τα σοβαρά επεισόδια οι αστυνομικοί των ΜΑΤ βγήκαν από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ, ωστόσο, περικύκλωσαν το σημείο. Λίγο αργότερα, αποχώρησαν και οι φοιτητές οι οποίοι ήταν μέσα στο κτίριο. Οι φοιτητές σήκωσαν πανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από το άσυλο» και πραγματοποίησαν πορεία προς το Πολυτεχνείο.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομείο διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, νεαρή με αναπνευστικό πρόβλημα λόγω των δακρυγόνων, που έκανε χρήση η αστυνομία κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει πως στα επεισόδια τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού προσήχθησαν 3 άτομα.

Ως προς το χρονικό της εισόδου των ατόμων στους χώρους του Πανεπιστημίου, η ΕΛΑΣ αναφέρει:

  • την 12:30 ώρα, (100) περίπου άτομα προσέγγισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο,
  • οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια κ.α. αντικείμενα,
  • για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων,
  • στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν (70) περίπου από τα άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι την 14:45 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

«Απόρθητο φρούριο» η Αθήνα για το Πολυτεχνείο

Στο μεταξύ, «απόρθητο φρούριο» θα θυμίζει η Αθήνα το τριήμερο από 15 έως και 17 Νοεμβρίου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast.gr, 5.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια τόσο έξω από τους χώρους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και στα Εξάρχεια, όσο και σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα περιλαμβάνει την διακριτική φύλαξη κρατικών κτηρίων και αστυνομικών τμημάτων στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να αποτελέσουν στόχο καταδρομικών επιθέσεων ενώ κυρίως την Κυριακή όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πορείες, θα πετούν συνεχώς drones καθώς και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο θα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις ώστε να μεταδίδει live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στην Γ.Α.Δ.Α.

Ομάδες ΔΙΑΣ και άντρες της Κρατικής Ασφάλειας θα «οργώνουν» κυριολεκτικά το κέντρο της πρωτεύουσας ώστε να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ομάδων ατόμων, ενώ δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ θα «στρατοπεδεύσουν» σε καίρια σημεία του κέντρου έτοιμες να επέμβουν αν χρειαστεί.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει πολυτεχνείου θα συμμετέχει και η πρώην ομάδα ΔΕΛΤΑ η οποία σήμερα έκανε την παρθενική της εμφάνιση με περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Το οριστικό της όνομα θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα με επικρατέστερο αυτό της «ομάδα ΔΡΑΣΗ».

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να προχωρήσει η τροχαία γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος ενώ σταδιακά θα κλείνουν οι δρόμοι κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία.