Υπόθεση πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών ερευνούσε η αστυνομία της Βόρειας Ελλάδας και τελικά έφτασε στα ίχνη κυκλώματος πορνογραφίας ανηλίκων. Επίσης εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ.

Κατά την διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξιχνιάστηκαν υποθέσεις, που αφορούσαν «πειρατεία» συνδρομητικών υπηρεσιών καθώς και περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης και πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω του Διαδικτύου.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών. Επίσης, σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, η πρώτη για απάτη σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), ενώ η δεύτερη για εξαπάτηση ιδιώτη από έναν 46χρονο, μέσω παράνομης χρήσης κωδικών καρτών Paysafe. Η αστυνομία έφτασε επίσης στα ίχνη υπόθεσης πορνογραφίας ανηλίκων, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 52χρονου, ο οποίος ανέβαζε στο Facebook άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο και συνομιλούσε με ανήλικα κορίτσια.

Αναλυτικότερα, στις 10 Ιουνίου συνελήφθησαν στην Ημαθία ένας 42χρονος κι ένας 49χρονος ύστερα από μήνυση από πληρεξούσιο δικηγόρο ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αφορούσε σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών της εταιρείας, μέσω παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματος, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Σε έρευνα στο σπίτι του 42χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε συνδεδεμένος δορυφορικός δέκτης παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών της εταιρείας, χωρίς τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο 49χρονος πουλούσε παράνομα τροποποιημένους δορυφορικούς δέκτες, για λήψη προγραμμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις-διατυπώσεις. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις διαδικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ο ένας εκ των οποίων ήταν ήδη συνδεδεμένος και σε λειτουργία, καθώς και ένας σκληρός δίσκος. Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν, εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας.

Στις 14 Ιουνίου συνελήφθη στην Χαλκιδική ένας 35χρονος, αφού μετά από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε ένας δικτυακός δορυφορικός αποκωδικοποιητής-διακομιστής (server), ο οποίος ήταν συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και με τηλεόραση, προκειμένου να διαμοιράζει μέσω Διαδικτύου ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης, για τη θέαση των δορυφορικών συνδρομητικών καναλιών της εγκαλούσας εταιρείας.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας φορητός υπολογιστής, δύο δικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο ψηφιακές κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένας δρομολογητής και ένας αναγνώστης καρτών. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

Στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Δράμα έρευνα στο σπίτι 41χρονης όπου βρέθηκε ένας δικτυακός ψηφιακός δορυφορικός δέκτης συνδεδεμένος με τηλεόραση, ενώ σε υπολογιστή εντοπίστηκε πλήθος αρχείων/προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση των δεκτών. Επίσης εξακριβώθηκε ότι ο χρήστης του συγκεκριμένου υπολογιστή είναι και ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το άγνωστο άτομο – προμηθευτής του τροποποιημένου δέκτη, σύμφωνα με την σχετική μηνυτήρια αναφορά. Τέλος, βρέθηκαν και αρχεία με λίστες ονομάτων και άλλων δεδομένων, που εκτιμάται ότι είναι λίστες πελατών, οι οποίοι είχαν αγοράσει τροποποιημένους δέκτες.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δικτυακοί ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, ένας σκληρός δίσκος, ένας φορητός υπολογιστής και 30 ψηφιακές κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών. Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 41χρονης θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας.

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Ημαθία έρευνες σε κατοικίες και χώρους εργασίας ενός 54χρονου κι ενός 34χρονου στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για κακουργηματική απάτη, μέσω του Διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε μετά από μήνυση που υποβλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Η μήνυση αφορούσε άγνωστα άτομα, τα οποία με τη χρήση πολλών ηλεκτρονικών ιχνών, υπέβαλαν μέσω Διαδικτύου, ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά, είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα.

Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.).

Η συνολική ζημιά για το Ι.Κ.Α, σύμφωνα με την υποβληθείσα μήνυση υπολογίζεται σε 15.471 ευρώ, ενώ τα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ. Από την αστυνομική έρευνα και την ψηφιακή ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών, προέκυψε ότι οι συνδέσεις του διαδικτύου, μέσω των οποίων είχαν υποβληθεί οι ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις, αντιστοιχούσαν στους προαναφερόμενους δράστες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένας φάκελος ο οποίος περιείχε 100 σελίδες από επίμαχες Α.Π.Δ. εργαζομένων, ένας φάκελος που περιείχε 10 σελίδες από έγγραφα σχετικά με το Ι.Κ.Α. καθώς και λίστα με ονόματα συνεργαζόμενων εργατών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α., ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Στις 12 Ιουνίου διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι 46χρονου στο Κιλκίς ύστερα από καταγγελία ενός άντρα ότι εξαπατήθηκε από άγνωστα άτομα, με αποτέλεσμα να τους αποστείλει κωδικούς καρτών Paysafe συνολικής αξίας τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Στην έρευνα στο σπίτι του 46χρονου βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής και διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος ήταν χρήστης λογαριασμού υπηρεσίας, με την οποία προσφέρεται η δυνατότητα τηλεφωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγγελλόμενη απάτη. Επίσης διαπιστώθηκε τακτική επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδα online στοιχήματος, στην οποία εξαργυρώθηκαν πολλοί από τους κωδικούς καρτών. Κατασχέθηκε ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας, που σχηματίστηκε σε βάρος του 46χρονου, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς.

Πηγή: seleo.gr