Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

«Εγκέφαλοι» των παραπάνω ομάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, είναι ένας 50χρονος Έλληνας και ένας 32χρονος Αλβανός, έγκλειστοι στις φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη πέντε κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και μία 88χρονη!

Οι σπείρες δρούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και ο συνολικός αριθμός των μελών τους ανέρχεται στα 81. Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο συνελήφθησαν συνολικά 33 άτομα, από τα οποία τα 31 αποτελούν μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και διενεργήθηκαν 25 κατ’ οίκον έρευνες.

Στο πλαίσιο των πολύμηνων αστυνομικών ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, περίπου δυόμιση κιλά κάνναβης, 140 γραμμάρια ηρωίνης, 583 ναρκωτικά χάπια, το χρηματικό ποσό των 7.600 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία των μελών της οργάνωσης, καθώς και βιβλιάρια – αποδείξεις καταθέσεων και προθεσμιακών λογαριασμών χρηματικών ποσών που ανέρχονται στα 160.000 ευρώ.

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τουλάχιστον 14 άτομα (δώδεκα άνδρες και δύο γυναίκες), έχοντας διακριτούς ρόλους.

Ως «εγκέφαλός» της ταυτοποιήθηκε ένας 50χρονος, έγκλειστος στις φυλακές Πατρών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και όπλων, ο οποίος είχε συστήσει την οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013 και διηύθυνε τις δράσεις της.

Τα μέλη της οργάνωσης υπό την καθοδήγηση του 50χρονου «εγκεφάλου», διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά ως κέρδη, τα οποία στη συνέχεια είτε διοχέτευαν σε αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, είτε κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

H δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τουλάχιστον 67 μέλη (60 άνδρες και επτά γυναίκες), που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια.

Ύστερα από πολύμηνη συστηματική αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε ως «αρχηγός» της οργάνωσης, ένας 32χρονος Αλβανός έγκλειστος στις φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη πέντε μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της χώρας, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μία από τις συλληφθείσες ως μέλος της οργάνωσης, είναι 88χρονη Ελληνίδα, μητέρα 56χρονου συλληφθέντα, επίσης μέλους της οργάνωσης.

Όπως προέκυψε, ο 32χρονος «αρχηγός» είχε συστήσει την οργάνωση, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2012 . Αυτή είχε ιεραρχική δομή με διαρκή δράση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και ενεργούσαν υπό τον έλεγχο και τις εντολές του 32χρονου.

Η οργάνωση αποκόμιζε μεγάλα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέρος των οποίων χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών των μελών της, καθώς επίσης και για στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος νομιμοποίησης των κερδών αυτών.