Τον τρόπο που λειτουργούσε η «μαφία» των λαϊκών αγορών αποκαλύπτει ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open TV, με βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας από τους τρεις φερόμενους εμπλεκομένους προέδρους σωματείων. Στα χαρακτηριστικά πλάνα, ο κατηγορούμενος φαίνεται να έρχεται σε αντιπαράθεση με συνδικαλιστές άλλης ομοσπονδίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκεκριμένος άνδρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τους τόνισε ότι στη συγκεκριμένη λαϊκή εκείνος έχει το πάνω χέρι και ότι οι ίδιοι είναι ανεπιθύμητοι. Χαρακτηριστικά φέρεται να τους είπε: «Εδώ είναι το σπίτι μου. Και κουμάντο εδώ κάνω εγώ».

Γύρω από τον κατηγορούμενο, που μάλιστα φέρεται να υπερηφανευόταν στα θύματά του ότι είχε άριστες σχέσεις με τον φερόμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται φουσκωτοί που τον προστατεύουν. Σε άλλο σημείο του βίντεο, αγανακτισμένη μία εργαζόμενη στις λαϊκές ξεσπά για την καθημερινή δοκιμασία που περνούσε εξαιτίας του κυκλώματος. «Αυτό αντιμετωπίζουμε εμείς κάθε μέρα. Αυτό. Έτσι δουλεύουμε κάθε μέρα. Έτσι…» αναφέρει.

Ο συλληφθείς για συμμετοχή στο κύκλωμα, μάλιστα, απειλεί τη γυναίκα που σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει τα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές τραβά το συγκεκριμένο βίντεο. «Τράβα βίντεο, θα σου κάνω και μήνυση» της είπε. Σύμφωνα με πηγές, κάποιος κάλεσε την αστυνομία και ακολούθως οι εμπλεκόμενοι στον τσακωμό βρέθηκαν στο ΑΤ Ελευσίνας. Ο κατηγορούμενος δεν δίστασε να τους απειλήσει ακόμη και ενώπιον των αστυνομικών. Τελικά, όλοι αποχώρησαν χωρίς να κινήσουν νομικές ενέργειες. Δύο ημέρες αργότερα, όμως, μία γυναίκα πωλήτρια επέστρεψε στο τμήμα και παρά τον φόβο αποφάσισε να καταθέσει μήνυση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, οι νόμιμοι πάγκοι των λαϊκών αγορών βάσει των προβλεπόμενων είναι τέσσερα μέτρα και έξι οι εμπορικοί. Σε φωτογραφίες όμως που ήρθαν στη δημοσιότητα, για τους λεγόμενους πάγκους-φιλέτο τα προβλεπόμενα δεν τηρούνται και αντί για 4 μέτρα, οι πάγκοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι.

Ένας από τους πάγκους ανήκει σε κατηγορούμενο, ενώ οι ταρίφες που χρέωναν ημερησίως για κάθε επέκταση ήταν  10 ευρώ το μέτρο. Συν τα χρήματα που έπαιρναν ανάλογα τη θέση, συν τα χρήματα για δήθεν υπηρεσίες σεκιούριτι.

Οι εμπλεκόμενοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να απειλούν και αξιωματικούς της αστυνομίας που χειρίζονταν την υπόθεση. Αναζητούσαν σχέσεις με πολιτικά κόμματα και μέσω δικηγόρων και προσωπικών γνωριμιών προσπαθούσαν να μάθουν την εξέλιξη των ερευνών, ακόμα και στοιχεία για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που τους είχαν βάλει στο μικροσκόπιο.

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί μάρτυρες που απευθύνθηκαν στην Αστυνομία, στο τέλος να κάνουν πίσω γιατί τους απειλούσαν ότι έχουν πλάτες πολιτικών. Χαρακτηριστικά τους έλεγαν: «Η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική. Θα βρούμε πολιτικές άκρες και θα σταματήσουμε τη Δικαιοσύνη. Θα διώξουμε τον διοικητή. Δεν θα γίνει δίκη. Θα σας κάνουμε αγωγές και θα σας πάρουμε τα σπίτια…».