Τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην απασχόληση αποκαλύπτει σε όλο το μέγεθός της η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, μόνο μέσα στο 2011 οι άνεργοι αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο, ενώ ενδέχεται να πάρει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, φτάνοντας ακόμη και στο 20%.

Η έκθεση εντοπίζει ότι η αναλογία μεταξύ των εισοδημάτων που προέρχονται από ιδιοκτησία και των εισοδημάτων που προέρχονται από εργασία (συμπεριλαμβανομένης και της αυτοαπασχόλησης) στην Ελλάδα το 2009 ήταν 0,43% ενώ στη ζώνη του ευρώ 0,25%, που σημαίνει ότι η υπεροχή των εισοδημάτων από ιδιοκτησία είναι τουλάχιστον διπλάσια στη χώρα μας απ’ ότι στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν επίσης τους φόβους ότι ακόμα και η ανάκαμψη που μπορεί να σημειωθεί το 2012-2013 θα έχει τόσο αργούς ρυθμούς που δεν θα αρκεί για την απορρόφηση της ανεργίας σημειώνοντας επίσης την υποβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου που υπερασπίζεται τον εργαζόμενο.

Δύο είναι οι πολιτικές προτάσεις στις οποίες καταλήγει η έκθεση: αναδιανομή εισοδήματος- ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.