Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να καταθέσει η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 10 ετών που της επιβλήθηκε γιατί παραποίησε, πριν από 18 χρόνια, το απολυτήριο του δημοτικού ώστε να προσληφθεί σε παιδικό σταθμό.

Την Δευτέρα, ο συνήγορος της γυναίκας η οποία κρατείται στις φυλακές της Θήβας, Γιώργος Σινέλης θα καταθέσει αίτηση ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Εφετείου. Παράλληλα, ο νομικός παραστάτης της 53χρονης με προσφυγή του στον Άρειο Πάγο ζητεί την αναίρεση της δικαστικής απόφασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για την αυστηρότητα της.

Η 53χρονη εργάστηκε για 18 χρόνια ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου. Όπως η ίδια παραδέχτηκε στο δικαστήριο, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας στην οποία είχε περιέλθει, το 1996 παραποίησε το έγγραφο που είχε λάβει από το σχολείο της ώστε να βεβαιώνεται ότι είχε ολοκληρώσει το δημοτικό. Η ανάγκη για δουλειά, όπως φέρεται να λέει, ήταν επιβεβλημένη λόγω προβλημάτων υγείας του συζύγου της που την υποχρέωναν να βρει τρόπο να συντηρήσει μόνη τα δυο παιδιά της.

Όταν, όμως, το 2014, διαπιστώθηκε η πλαστότητα του απολυτηρίου της ΣΤ  δημοτικού ασκήθηκε σε βάρος της 53χρονης ποινική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία , σε βαθμό κακουργήματος. Πρωτόδικα, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών με αναστολή ενώ το Πενταμελές Εφετείο την έκρινε ένοχη για το αδίκημα της απάτης επιβάλλοντας της ποινή 10 ετών που την οδήγησε στη φυλακή.

Στοίχημα για τον συνήγορος της είναι να καταφέρει άμεσα να ανοίξει η πόρτα της φυλακής για την 53χρονη, η οποία ανεβαίνει το δικό της γολγοθά.

Η ιστορία της 53χρονης καθαρίστριας έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης. Μάλιστα, στις φωνές στήριξης προστέθηκε και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η οποία χαρακτηρίζει τερατώδη την ποινή που της επιβλήθηκε. «Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς»» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση υπογραμμίζοντας «Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας».