Τριάντα έξι άτομα φέρονται να εμπλέκονται στη «μαφία των φαρμάκων»

Έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα, ενώ ερευνάται ο ρόλος και άλλων γιατρών


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:01
07/05/2018
Τριάντα έξι άτομα φέρονται να εμπλέκονται στη «μαφία των φαρμάκων»
13
loading

Ως μια δομημένη οργάνωση που τα μέλη της υπηρετούσαν συγκεκριμένους ρόλους στο πλαίσιο πυρήνων δράσης καταγράφεται από τις αρχές η αποκαλούμενη «μαφία των φαρμάκων» η οποία φέρεται να διακινούσε παράνομα στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ενώπιον της δικαιοσύνης έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 21 άτομα εκ των οποίων τα 13 οδηγήθηκαν σήμερα για να απολογηθούν στον ανακριτή για βαρύτατα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Ωστόσο, συνολικά στην υπόθεση κατηγορούνται 36 πρόσωπα ενώ έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ των κατηγορούμενων ιδιώτες φαρμακοποιοί, νοσηλευτές ενώ στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων αλλά και να στρατολογούν συναδέλφους τους.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ερευνάται ο ρόλος υπεύθυνων φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ αλλά και τουλάχιστον οκτώ γιατρών για τους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί εάν εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

1289017Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν μετά από έλεγχο οι Γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την κατηγορία προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο κατηγορούμενου. Στη συνέχεια εκδόθηκαν νέα τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το συγκεκριμένο φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη της Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

1289035

Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 € καθώς,  σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση με αυτό τον τρόπο «βάπτιζε» νόμιμες τις συναλλαγές ώστε να μπορούν τα φάρμακα να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι φέρονται με αυτό τον τρόπο να πετύχαιναν και «τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες».

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της δομημένης οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες με τα μέλη της να έχουν διακριτούς ρόλους.

1289038

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να προμηθευόταν παράνομα υψηλού κόστους φάρμακα, κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού.

Ορισμένα, μάλιστα, από τα μέλη της οργάνωσης «εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους».

1289042

Ως αρχηγός της Οργάνωσης εμφανίζεται ένας Αιγύπτιος ο οποίος φέρεται να δίνει οδηγίες στα μέλη , να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Όταν ο ίδιος απουσίαζε χρέη αρχηγού εμφανίζεται να αναλάμβανε μια από τις συγκατηγορούμενες του.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε … αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεμένα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

1289045

Τα φάρμακα προέρχονταν από το Λαϊκό Νοσοκομείο και άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία ιδιωτών.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα…λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούνταν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€ ενώ η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Απλός Ελληνας

  Το λιγοτερο να τους βάλουν να απολογηθούν στην μάνα και στον πατέρα τους που αυτοί ίσως βρουν την δικαιολογια !!!!!!!!!!!
  Δυστυχώς δεν υπάρχει γιατρειά για τον τόπο μας

 2. avatar criskalts

  Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έλεγχο από τις Γερμανικές αρχές...
  ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ;
  Τέτοια γατόνια πολιτικοί πουθενά στον κόσμο.... και μας κουνάν το δάχτυλο.

 3. avatar Ο Φρεσκοπεθαμένος. Ε ρε και να βλέπατε πως φαίνεστε από εδώ!

  Γιατί καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα? Πόσους ανθρώπους σκότωσαν αυτοί οι αδίστακτοι φονιάδες για το κέρδος τους?

 4. avatar ΕΛΛΗΝ

  ο (σ)ελλας να γελας...που ειναι να πει για την αστυνομια παλι..και εδω ???

 5. avatar 13B

  ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΙΤ ΧΘΕΣ._

 6. avatar εγκληματίες

  Κατάσχεση των περιουσιών τους με συνοπτικές διαδικασίες & φωτογραφίες των εγκληματιών άμεσα στην δημοσιότητα

 7. avatar ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΝΤΟΣ

  Η ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ
  ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ??!?
  ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ
  ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΧΩΣ ΦΑΡΜΑΚΑ!!!!

  1. avatar τριαλαρο

   Θυμίσου όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει το τάδε φάρμακο θα πάρει αύξηση, δες μετά από κανα 2 μέρες αν μπορείς να το βρεις εύκολα.
   Κοινώς παίζουν και άλλα παιχνίδια, εφόσον μιλάς γενικά για φάρμακα.

 8. avatar Δεν είναι οικονομικό το έγκλημα

  φονιάδες είναι, καταδίκασαν κόσμο με καρκίνο να πεθάνει.
  Είδα μάνα στην τηλεόραση να λέει ότι ο γιος της πριν πεθάνει της παραπονιόταν ότι το φάρμακο δεν τον έπιανε γιατί δεν αισθανόταν καμία αδιαθεσία όπως γινόταν παλιότερα. Απλό ορό δίνανε στο παιδί για να φυλάξουν τα μπουκάλια. Για φόνο πρέπει να δικαστούν.

 9. avatar νοβαρτιστας

  Δεν υπάρχουν σκάνδαλα στο φάρμακο στην Ελλάδα.
  Όλα είναι σκευωρία.

 10. avatar Το λέω και έφυγα….

  Και οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος κόβανε στους ραγιαδοέλληνες στην μέση, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά τους επιδόματα...

 11. avatar Γατος.

  Να δικαστούν με καρκινοπαθείς ενόρκους.

  1. avatar Parathinalos

   Ωραίοςςςςςς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει