Στις 10 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, που τον Ιούνιο του 2008 συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Απών από τη διαδικασία είναι ο βασικός κατηγορούμενος, που φέρεται ως εγκέφαλος της απαγωγής, ο περιβόητος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος έφυγε για δεύτερη φορά, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι υπόλοιποι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι βαρύνονται με κακουργήματα, μεταξύ των οποίων αρπαγή, οπλοχρησία, οπλοκατοχή και σωρεία ληστειών.

O βιομήχανος είπε στο δικαστήριο ότι οι απαγωγείς του ήταν αποφασισμένοι για όλα εφόσον κάτι πήγαινε «στραβά».

Δήλωσε , ακόμη, ότι η οργάνωση των δραστών ήταν «τέλεια», αναφέροντας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός της εγκατάστασης κάμερας μέσα στη σκηνή όπου κρατείτο.

Πώς έγινε η απαγωγή

Στις 10.30 το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 2008, τρεις πάνοπλοι κουκουλοφόροι, οι δύο οπλισμένοι με πιστόλια και ο τρίτος με αυτόματο όπλο, που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ της μονοκατοικίας του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μόλις είδαν το πολυτελές αυτοκίνητό του Γ. Μυλωνά να φτάνει, πετάχτηκαν μπροστά του και το ακινητοποίησαν.

Με την απειλή των όπλων έβγαλαν έξω τον Γιώργο Μυλωνά και τη σύζυγό του Νέλλη. Το ζευγάρι είχε πάει για φαγητό και, μάλιστα, ο βιομήχανος είχε πει μία ώρα νωρίτερα στον σωματοφύλακά του να φύγει. Με γρήγορες κινήσεις οι κακοποιοί έβαλαν τον επιχειρηματία στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του και διέφυγαν, ενώ άφησαν τη σύζυγό του ελεύθερη.

Τελικά, ύστερα από δεκατρείς ημέρες διαπραγματεύσεων η κυρία Μυλωνά έβαλε σε ένα σάκο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και τα άφησε σε σημείο που της υπέδειξαν οι απαγωγείς. Λίγες ώρες αργότερα ο βιομήχανος επέστρεψε στο σπίτι του.

Έπειτα από έφοδο σε μονοκατοικία στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και του πέρασαν χειροπέδες.