Ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Παρσκευή οι απολογίες των δέκα συγκατηγορουμένων του Άκη Τσοχατζόπουλου ενώπιον του ανακριτή, για την υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται η σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μαζί με τέσσερις φερόμενους ως συνεργάτες του.

Οι δέκα κατηγορούμενοι κατά το κατηγορητήριο είχαν ποινικά κολάσιμο ρόλο και συμμετείχαν σε οργάνωση που επί σειρά ετών συνέδραμε στην προσπάθεια του πρώην υπουργού να αποκρύψει την πραγματική προέλευση ή να εμφανίσει ως νόμιμα μεγάλα χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε για δύο μεγάλες προμήθειες όπλων του υπουργείου Άμυνας.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έχουν κληθεί να απολογηθούν την Παρασκευή, η πρώτη για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η δεύτερη για το ακίνητο στο Κολωνάκι, που εμφανίζεται να αγοράζει το 2006 από εμπλεκόμενη στην υπόθεση εταιρεία, η οποία φαίνεται να το αγόρασε από εξωχώρια, που ή ιδιοκτησία της αποδίδεται στον πρώην υπουργό.

Στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται ειδική αναφορά στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, για την οποία επισημαίνεται ότι «η συμμετοχή της στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της, ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».

Όσον αφορά τη σύζυγο του Ά. Τσοχατζόπουλου, η εισαγγελική έρευνα εντόπισε, από την άρση τραπεζικού απορρήτου, ότι από το 1997 δεχόταν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς της, τα οποία φαίνεται να κατέθετε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ήδη προσωρινά κρατούμενος και διαχειριστής υπεράκτιων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση, Νίκος Ζήγρας.

Ενώπιον του ανακριτή έχουν κληθεί να βρεθούν και δύο ακόμη πρόσωπα του οικογενειακού κύκλου του πρώην υπουργού, από την σύζυγο του, που φέρονται να είχαν μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο στην υπόθεση.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι του Α.Τσοχατζόπουλου επιμένουν, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσαν κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης του εντολέα τους, ότι η προφυλάκισή του είναι πλήρως αδικαιολόγητη.