Αντιμέτωπος με το κακούργημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του δημοσίου είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με αφορμή σκέλος της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Για την ίδια υπόθεση εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει και ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη, η οποία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ήρθε να κλείσει τον πρώτο κύκλο της έρευνας που ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που μπήκε στο στόχαστρο των αρμόδιων αρχών με αφορμή την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φέρεται, σύμφωνα με την κατηγορία, να χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μην καταβληθεί φόρο ύψους 460.000 ευρώ που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου αλλά και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού. Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποίας μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας.

Πάντως, καθοριστικά για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές και εμφανίζονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κατηγορούμενων οι οποίοι θα κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή.