Στον ανακριτή Χαλκίδας παραπέμφθηκε να απολογηθεί ο 31χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της αδίστακτης συμμορίας ληστών, που είχε γίνει το φόβητρο κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων στην Αττική, στην Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κέρκυρα και πιθανότατα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, για την ιδιαίτερη βία που επεδείκνυαν, ενώ έχει στο ενεργητικό του και μία ανθρωποκτονία.

Ο 31χρονος, ο οποίος συνελήφθη προχθές το μεσημέρι ύστερα από επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Χαλκίδας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε σπίτι που διέμενε στην Πεντέλη, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, είναι ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε 68χρονο, στις 22 Ιανουαρίου, στην Παραλία Αυλίδας.

Ο 68χρονος έμενε στο εξοχικό σπίτι φίλου του, με τη σύζυγό του, όταν άκουσε θόρυβο και βγήκε να δει τι συμβαίνει. Είδε τρεις κλέφτες και πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα για εκφοβισμό στον αέρα, αλλά ο 31χρονος τον εκτέλεσε χωρίς δισταγμό, πυροβολώντας εναντίον του με καλάσνικοφ.

Από την προανάκριση που διενήργησε η Ασφάλεια Χαλκίδας προέκυψε ότι η άγρια συμμορία, με αρχηγό το συλληφθέντα, έχει διαπράξει τους τελευταίους τέσσερις μήνες 22 ένοπλες ληστείες σε σπίτια και τέσσερις διακεκριμένες κλοπές.

Στο σπίτι στην Πεντέλη, ο 31χρονος διέμενε με 60χρονο Έλληνα, ο οποίος αναζητείται, γιατί κατά την έφοδο βρέθηκαν περίπου 71 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε ισοβαρείς συσκευασίες.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα που είχε συγκροτήσει ο Αλβανός διέθετε ιεραρχική δομή και οργάνωση, ενώ συμμετείχε άγνωστος αριθμός μελών, που λειτουργούσαν με διαφορετική σύνθεση και προκαθορισμένους ρόλους, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία των δραστών, επέλεγαν σπίτια σε απομονωμένες περιοχές, με λιγοστή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ενώ η επιλογή των στόχων τους γινόταν με βασικό κριτήριο οι ένοικοι των σπιτιών να είναι υπερήλικες ή μεσήλικες, προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αντίδρασης.

Οι δράστες επεδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά τη διάπραξη των ληστειών, χρησιμοποιώντας μαχαίρια, σκεπάρνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και πυροβόλα όπλα (πιστόλι και κυνηγητικά όπλα), ενώ σε πολλά περιστατικά έκαναν σκόπιμα αισθητή την παρουσία τους στον περιβάλλοντα χώρο των οικιών και στη συνέχεια, όταν οι ένοικοι έβγαιναν από τα σπίτια, τους ακινητοποιούσαν και τους λήστευαν.

Η λεία που αποκόμισαν από τις ανωτέρω ληστείες και κλοπές ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, ενώ επιπλέον αφαίρεσαν πολλά κινητά τηλέφωνα, τρία κυνηγετικά όπλα, πλήθος κοσμημάτων, μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές κ.λπ.), ρολόγια, είδη ρουχισμού, καθώς και άλλα αντικείμενα. Επίσης, για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους σε τέσσερις περιπτώσεις αφαίρεσαν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από τα θύματά τους.

Κατά την έρευνα στο σπίτι της Πεντέλης, εκτός από τα ναρκωτικά, βρέθηκαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 8 φυσίγγια, 3.150 ευρώ, ένα αεροβόλο πιστόλι και μία σιδερογροθιά, μεγάλος αριθμός ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος από κουκούλες τύπου Full Face, γάντια και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας του συλληφθέντα.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας κάνναβης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται η συμμετοχή της εγκληματικής ομάδας και σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.

Σε βάρος του 31χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Χαλκίδας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.