Φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου, ακόμη και κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για κλήσεις προς χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που… ποτέ δεν έγιναν, λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, πέφτοντας θύματα επιτηδείων.

Οι κακόβουλες κλήσεις πραγματοποιούνται με παραβίαση των συστημάτων των ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων, που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, όπως επισημαίνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), προτρέποντας τα μέλη του να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (www.eett.gr), προκειμένου να ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν.

Η «επέμβαση» των επιτηδείων πραγματοποιείται ως επί το πλείστον ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
Τελικά, οι επιχειρήσεις που ποτέ δεν πραγματοποίησαν τις συγκεκριμένες κλήσεις προς… εξωτικούς προορισμούς του εξωτερικού επιβαρύνονται με υπέρογκες χρεώσεις.

Πώς καρπώνονται το όφελος οι επιτήδειοι

Mέσα σε 24 ή 48 ώρες, υπέρογκα ποσά (δεκάδων χιλιάδων ευρώ) χρεώνονται, όπως προαναφέρθηκε, στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς των εταιρειών, που αντιστοιχούν στα τέλη των διεθνών κλήσεων.

Στη συνέχεια οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαιτούν την εξόφληση των παρανόμως διενεργηθεισών κλήσεων – λογαριασμών, παρακρατούν ένα μέρος του ποσού και αποδίδουν το υπόλοιπο στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της τρίτης χώρας, ο οποίος με τη σειρά του παρακρατά ένα μέρος του ποσού ως τέλη τερματισμού των κλήσεων και το υπόλοιπο το αποδίδει στον κάτοχο του τηλεφώνου (εγκληματική οργάνωση) το οποίο εκλήθη από την Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως η εγκληματική οργάνωση είναι ο νόμιμος κάτοχος των τηλεφωνικών αριθμών του εξωτερικού που καλούνται και έχουν σχετικές συμβάσεις με τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της τρίτης χώρας