Ένας 48χρονος τραπεζικός υπάλληλος και η 35χρονη κουνιάδα του, υπάλληλος μεσιτικού γραφείου, συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία χτες, για συμμετοχή σε κλοπή τεσσάρων φακέλων παραστατικών- φορτωτικών εγγράφων εμπορευμάτων, με σκοπό να εκτελωνιστεί μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων από την Κίνα, χωρίς να καταβληθεί η αξία τους στην τράπεζα και η αξία του εκτελωνισμού.

Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια είχαν σταλεί στην ελληνική τράπεζα από τραπεζικό οίκο της Κίνας, τα οποία εξοφλούνταν μέσω διακρατικών τραπεζικών διαδικασιών, προκειμένου να εκτελωνιστούν τα εμπορεύματα που είχαν βρίσκονταν στο τελωνείο.

Ο 48χρονος υπάλληλος, που ήταν αρμόδιος για τη διαδικασία αυτή, έκλεψε τους τέσσερις φακέλους χωρίς φυσικά να έχει πάρει τα χρήματα, ώστε να παραληφθούν τα εμπορεύματα από το λιμάνι.

Το κόλπο είχε στήσει 32χρονος, ο οποίος είχε παραγγείλει τα εμπορεύματα από την Κίνα, σκοπό να παραλάβει τα εμπορεύματα χωρίς να πληρώσει, και το έθεσε σε εφαρμογή με την βοήθεια της 54χρονης ιδιοκτήτριας του μεσιτικού γραφείου και μιας ακόμα γυναίκας, που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο. Και οι τρεις τελευταίοι αναζητούνται.

Η 54χρονη μεσίτρια, η οποία πληρωνόταν με μεγάλο ποσό γι’ αυτή την «εξυπηρέτηση», μέσω της 35χρονης υπαλλήλου της, οργάνωσε την κλοπή των φακέλων με τις φορτωτικές, την οποία ανέλαβε ο 48χρονος τραπεζικός υπάλληλος.

Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Προστασίας της Οικονομίας, που διενεργήθηκε ύστερα από ενημέρωση της αρμόδιας διεύθυνσης της Τράπεζας, ο 48χρονος τραπεζικός υπάλληλος έγινε αντιληπτός ενώ επιχειρούσε να αφαιρέσει τον τέταρτο κατά σειρά φάκελο με τα παραστατικά έγγραφα – «φορτωτικές» εμπορευμάτων που είχαν σταλεί από την Κίνα.

Τους φακέλους με τα τιμολόγια, ο τραπεζικός τους παρέδιδε στην κουνιάδα του και αυτή στην 54χρονη μεσίτρια.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως διευκρινίζεται από την Αστυνομία, εξετάζεται η περίπτωση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, διότι πέραν του ότι κλονίζει τις συνήθειες των συναλλαγών, συνδέεται άμεσα με μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων παρεμπορίου, αλλά και με αδικήματα της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.