Απορρίφθηκε από την ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού το αίτημα του ηγούμενου Εφραιμ για αποφυλάκισή του. Στη διάταξή της η κ. Καλού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για να αφεθεί ελεύθερος ο Εφραίμ, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των ιερών ανταλλαγών του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.

Προς τους Εφέτες του Συμβουλίου που έκριναν το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ, υιοθετώντας την ανακριτική άποψη, η κ. Καλού είχε διατυπώσει την θέση ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του και υπογράμμιζε πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορειτικής μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρό χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3.Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανό ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.

Στην αίτηση αποφυλάκισής του ο Εφραίμ επικαλείτο τόσο προβλήματα υγείας όσο και θέματα ουσίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου έχει δυνατότητα να προσφύγει για την άρση της κράτησης του στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Μαντζούνης, είχε ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του Εφραιμ με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ.