Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε δύο Αιγύπτιους οι οποίοι εμπορεύονταν σπασμένο λογισμικό, κλέβοντας μάλιστα τη σύνδεση στο ίντερνετ άσχετου με την υπόθεση ατόμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ιδιοκτήτρια εταιρίας στη Βόρεια Ελλάδα υπέβαλε έγκληση στην τοπική Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφότου διαπίστωσε ότι κάποιος είχε καταχωρήσει αγγελία σε ιστοσελίδα, για την πώληση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρίας της, χωρίς να κατέχει νόμιμη άδεια από το δημιουργό.

Άμεσα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την ανακάλυψη των στοιχείων του δράστη.

Από την έρευνα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο δράστης δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκαν και στοιχεία επικοινωνίας του. Έτσι η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εντόπισε τις περιοχές της Αθήνας από όπου ο άγνωστος έμπαινε στο ίντερνετ για να αναρτήσει και να τροποποιήσει την επίμαχη αγγελία.

Έτσι, οι αστυνομικοί -παρουσία και δικαστικού λειτουργού- πραγματοποίησαν κατ’ οίκον έρευνες στο σπίτι που έμεναν οι δύο Αιγύπτιοι, ηλικίας 29 και 32 ετών. Από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκαν στα ψηφιακά μέσα που διέθεταν, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση. Επιπλέον, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως οι δύο άντρες είχαν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε σύνδεση διαδικτύου ημεδαπής, χωρίς την έγκρισή της και πραγματοποιούσαν τις κακόβουλες πράξεις τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 5 USB sticks.

Σε βάρος των δύο Αιγύπτιων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή, διάθεση, πώληση και εγκατάσταση λογισμικού άνευ νόμιμης άδειας της αρμόδιας εταιρίας. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια των σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποσταλούν στο Τμήμα Πειστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.