Νέο επεισόδιο προστέθηκε στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή την τροπολογία με την οποία νομιμοποιούνται οι λίστες φοροδιαφυγής καθώς επιτρέπεται η χρήση και αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχουν.

Στον απόηχο της παραίτησης πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ένωσης  Κωνσταντίνος Τζαβέλας και Δημήτρης  Ζημιανίτης σήκωσαν το γάντι και απάντησαν στο σκληρό σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου με το αφήνει αιχμές ότι επιχειρούν να «καλύψουν» φοροφυγάδες. Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί σε ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν ότι:

«Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4-1-2016 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται. Αντίθετα, με την επίμαχη Ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τους απαντούν και στο κάλεσμα του κ. Παπαγγελόπουλου να αποκαλύψουν σε ποια υπόθεση αναφέρονται όταν κάνουν λόγο για  «εργαλεική χρησιμοποίηση» της δικαιοσύνης λέγοντας: «Η από 4-1-2016 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος –η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015».

Υπενθυμίζεται ότι  ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει στην δήλωση του: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει  Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος» Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μάλιστα, επιφυλάσσεται να δώσει περισσότερα στοιχεία στο μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή. Προς το παρόν… αυτά.»