«Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που θέλαν για να μου φορτώσουν τα πάντα». Με τα λόγια αυτά  ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης επιχείρησε να εξηγήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens αρνούμενος ταυτόχρονα ότι πήρε «μίζα» 230.000 ευρώ.

Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο  άλλοτε κραταιός υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επέμεινε  πως το επίμαχο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι «δώρο» για να υπογραφεί η  σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. «Για αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως «δώρα». Ουδέποτε απαίτησα «δώρο», ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία» ισχυρίστηκε ο Τ. Μαντέλης.

Ο Τάσος Μαντέλης υποστήριξε πως «κανένας νόμος δεν μου έδινε αρμοδιότητα να παρέμβω στη σύμβαση. Μόνο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ είχε αυτή την εξουσία» και συνέχισε: «Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενος, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβαση. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό».

«Ήταν μια σχέση καθαρή»

Ο Τάσος Μαντέλης στην απολογία του επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε το διάδοχό του για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση. Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί».

Μάλιστα, υποστήριξε πως ενήργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο γιατί γνώριζε πολύ καλά «ότι αυτή ( σ.σ. χορηγία ) ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος». Προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει  προεκλογική χορηγία -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή με ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών.

«Επικερδής η σύμβαση»

Ο Τάσος Μαντέλης επιχειρηματολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι δεν έλαβε «μίζα» από την Siemens και χαρακτήρισε την επίμαχη σύμβαση ως «την πλέον επικερδή σύμβαση του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα».

«Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε “δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά”. Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε» είπε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός και συνέχισε
«Ήταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή συναρτώταν με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα έρχομαι σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο»
Η απολογία του Τάσου Μαντέλη θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Η κατηγορία

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Τάσος Μαντέλης έλαβε από τα  «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ). Από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι το επίμαχο ποσό κατατέθηκε σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000, μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο φέρεται να είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος και κουμπάρος  του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης.

Στο εδώλιο μαζί με τους Τάσο Μαντέλη και Γιώργο Τσουγκράνη κάθονται η Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, ο Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Αριστείδης Μαντάς.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.