Με σημαντικές μειώσεις στις τιμές των δωματίων και ακόμα μεγαλύτερες προσφορές της τελευταίας στιγμής προσπαθούν οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, ελπίζοντας πως στην κορύφωση του καλοκαιριού θα καταφέρουν να περιορίσουν τις απώλειες μιας δύσκολης χρονιάς.

«Οι τιμές έχουν πέσει από 10% έως 40%, ενώ η μέση πληρότητα φτάνει το 60%. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν τα μικρά ξενοδοχεία», επισημαίνει ο Μπρεντάνος, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 30 ευρώ, ενώ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων 4 κλειδιών μπορούν να φτάσουν τα 80 ευρώ.

Κεφαλονιά

Πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα στην Κεφαλονιά, όπου παρουσιάζονται έως και αυξητικές τάσεις, γεγονός που κάνει τους τοπικούς τουριστικούς φορείς να βλέπουν το μέλλον αισιόδοξα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο η κίνηση σημείωσε αύξηση 4,5% και τον Ιούνιο 2,5%. Σημαντική συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη είχε το άνοιγμα του τμήματος της Εγνατίας.

Άνδρος

Μεγάλη πτώση του τουρισμού σημειώνεται στην Άνδρο, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, η πληρότητα μετά βίας φτάνει το 5-10%. Ο λόγος είναι το γεγονός πως το νησί σημείωσε ανάπτυξη μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, με συνέπεια οι ξένοι τουρίστες, κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί, να είναι ελάχιστοι και μεμονωμένοι, αφού δεν υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ από το εξωτερικό. Δωμάτια υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ οικονομικά, στην πλειονότητά τους από 30- 40 ευρώ.

Σαντορίνη

Μεγάλη πτώση ακόμα και τον Ιούλιο σημειώνεται στη Σαντορίνη, ενώ το ίδιο προβλέπεται και τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό πως υπερπολυτελές δωμάτιο στην Καλντέρα που πριν χρεωνόταν έως και 400 ευρώ μπορεί να το βρει κάποιος ακόμα και με 120 ευρώ.

Μύκονος

Ιδιάζουσα περίπτωση είναι το νησί της Μυκόνου, αφού αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως για επισκέπτες υψηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μυκόνου κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, η μείωση της πληρότητας τον Ιούνιο έφτασε το 3-6%, ενώ σε χαμηλές κατηγορίες καταλυμάτων έφτασε και το 20%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πληρότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φτάνει το 80%. «Οι ξενοδόχοι κράτησαν τις ίδιες τιμές με πέρσι, ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του νησιού είναι ότι η Μύκονος παραμένει ένας προορισμός υψηλών απαιτήσεων. Η μέση τιμή δωματίου είναι 150 ευρώ, ποσό που είναι υψηλό για τον μέσο τουρίστα», προσθέτει.

Νάξος

Ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η κίνηση στη Νάξο. Τα μηνύματα, ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις για τον Αύγουστο δεν είναι ενθαρρυντικά.

Κρήτη

Τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για καλύτερες εκπτώσεις στηρίζουν για ανάκαμψη και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην Κρήτη. Μέτρια θεωρείται η χρονιά και για το Ηράκλειο, παρ’ όλο που η πληρότητα αγγίζει ήδη το 80-85%. Οι επιχειρηματίες έχουν κάνει προσφορές με μειώσεις τιμών που κυμαίνονται από 15 έως 30%.

Ρόδος

Μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι είναι ο αριθμός Ελλήνων τουριστών στη Ρόδο. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι πλήττει σοβαρά και τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ το τελευταίο διάστημα η κίνηση από το εξωτερικό παρουσιάζει μικρή βελτίωση. Η πληρότητα στα 600 ξενοδοχεία με τις 85.000 κλίνες κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στο 80% με τάση ανόδου, κυρίως στις αφίξεις από τις ευρωπαϊκές χώρες.