Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αποφυλάκισης με όρους για τρεις κατηγορούμενους, οι οποίο φέρονται ως μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, μετά την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που έδωσε εισιτήριο ελευθερίας στους εμπλεκόμενους.

Πρόκειται για τους Ευάγγελο Σταθόπουλο, Σαράντο Νικητόπουλο και Χριστόφορος Κορτές , οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους με βάση του βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι να παραταθεί η δική τους προσωρινή κράτηση για έξι ακόμη μήνες μέχρις ότου συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης , που είναι το 18μηνο (σ.σ ο χρόνος συμπληρώνεται τον Οκτώβριο του 2011).

Σε βάρος αυτού του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου . Οι αρεοπαγίτες που έκριναν τη νομική βάση του επίμαχου βουλεύματος αποφάνθηκαν ότι αυτό δεν έχει την απαιτούμενη αιτιολογία και ως εκ τούτου ανέπεμψαν προς νέα κρίση την υπόθεση πίσω στο Συμβούλιο Εφετών.

Στα χέρια λοιπόν, των δικαστών φαίνεται πως είναι πλέον το κρίσιμο ζήτημα της παραμονής των κατηγορουμένων εκτός φυλακής, καθώς νομικοί υποστηρίζουν ότι εφόσον έχει παρέλθει το 12μηνο δεν υπάρχει η δικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν οι τρεις κατηγορούμενοι στο καθεστώς της προσωρινής κράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες αναμένεται η έκδοση του βουλεύματος και επί της ουσίας της υπόθεσης για την παραπομπή ή μη σε δίκη όχι μόνο των συγκεκριμένων τριών κατηγορουμένων, αλλά και των τριών προσωρινά κρατούμενων Νίκου Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα και Κώστα Γουρνά οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση.