«Κοιτώντας προς το πλήθος» πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός Επαμ. Κορκονέας, όπως δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Είχαν προηγηθεί τόσο ασαφείς απαντήσεις, ειδικά στο πώς και το γιατί πυροβόλησε, που ακόμα και η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε «Είναι τόσο αντιφατικά αυτά που λέτε και δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω», όπως γράφει η ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει υποστηρίξει ότι επέστρεψε στο χώρο της επίθεσης για να δει τι συμβαίνει και να ενημερώσει τη διμοιρία των αστυνομικών που βρισκόταν στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ σε άλλες απολογίες του έχει πει ότι επέστρεψε για να προστατέψει τη διμοιρία.

Για τη στιγμή του πυροβολισμού είπε ότι δεν σκέφτηκε τίποτα.

«Ήταν σαν να πάγωσε το μυαλό μου» παραδέχθηκε εμμέσως, λέγοντας πως όταν πυροβόλησε κοιτούσε μπροστά, ενώ σε άλλη του απολογία είχε ισχυριστεί ότι πυροβόλησε την ώρα που έτρεχε για να ξεφύγει.

Όσο για το πού βρισκόταν ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης την ώρα του πυροβολισμού, ο Επαμ. Κορκονέας είπε: «Υποθέτω ότι ήταν πίσω μου, έπειτα από τον πυροβολισμό γύρισα και τον είδα».