Από κάστινγκ θα περνούν τα μοντέλα που θα προσλαμβάνονται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το κάστινγκ θα το κάνουν οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ που µε τη µεζούρα ανά χείρας θα μετρούν τη μέση και την περιφέρεια τους.

Η απόφαση αυτή, δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα στους καθηγητές και φοιτητές της σχολής Εικαστικών Τεχνών, όπου από το ξεκίνηµα της ακαδηµαϊκής τους χρονιάς µέχρι και σήµερα ζωγραφίζουν νεκρή φύση. Τα µοντέλα µέχρι νεωτέρας από το ΑΣΕΠ δεν µπορούν να τα χρησιµοποιήσουν. Τι κι αν το ίδιο το Ανώτατο Συµβούλιο έκρινε πως αυτές οι προσλήψεις πρέπει να εξαιρεθούν της διαδικασίας; Τι κι αν στο υπ. Παιδείας υποστηρίζουν ότι ουδέποτε πρότειναν κάτι τέτοιο;

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», τον γόρδιο δεσµό στο πρόβληµα πρέπει να λύσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μέχρι εκεί έχει φθάσει αυτός ο παραλογισµός που αφήνει τις σχολές µε κλειστά εργαστήρια. Η υπόθεση αφορά δεκάδες ανθρώπους που αµείβονται µε 11 ευρώ µεικτά την ώρα για να ποζάρουν ακίνητοι πέντε ώρες την ηµέρα, Δευτέρα µε Παρασκευή, στα εργαστήρια Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η απουσία τους από τα εργαστήρια τινάζει όλο το πρόγραµµα σπουδών στον αέρα, µας λέει ο κ. Αντώνης Κυρίτσης, καθηγητής στη Σχολή. «Οι φοιτητές δεν εµφανίζονται στα εργαστήρια, καθώς δεν έχουν ουσιαστικά τίποτα να κάνουν.

Η δουλειά τους είναι κυρίως ανθρωποκεντρική και χωρίς να ποζάρουν τα µοντέλα είναι αδύνατον να προχωρήσουν τα µαθήµατα». Τα εικαστικά µοντέλα δεν είναι όπως πολλοί πιστεύουν σαν αυτά των εξώφυλλων των περιοδικών.

Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, µε όλα εκείνα τα ψεγάδια που κάνουν ένα πρόσωπο και ένα σώµα να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο. Είναι εργαζόµενοι, οι περισσότεροι των οποίων κρατούν για ευνόητους λόγους την ανωνυµία τους, που κάθονται και ποζάρουν πότε γυµνοί, πότε όχι, άκαµπτοι και ακούνητοι για ώρες στα ατελιέ των καλλιτεχνών.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει σύνταξη από αυτήν τη δουλειά και η φορολογική τους δήλωση έγραφε για µια ζωή: «µοντέλο της ΑΣΚΤ».

Μέχρι σήµερα οι υπουργοί Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονοµικών µε κοινή απόφαση ενέκριναν τις προσλήψεις οκταµήνου που ζητούσε η Σχολή για ωροµίσθιους άντρες και γυναίκες που κάλυπταν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών.

Η πρυτανεία της ΑΣΚΤ µε έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας ζητεί την άµεση επίλυση του διορισµού των µοντέλων µε νοµοθετική ρύθµιση ανάλογη µε αυτήν που ισχύει για την ΕΡΤ. Το διοικητικό συµβούλιο της δηµόσιας τηλεόρασης έχει το δικαίωµα να υπογράφει συµβάσεις για προσωπικό ειδικών θέσεων.