Για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας μίλησαν στο MEGA Σαββατοκύριακο η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ο Σταύρος Μπαλάσκας και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης

«Περισσότεροι από 800 δράστες σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Δημογλίδου, για τα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί σημειώνοντας ότι «πολλές εκ των καταγγελιών αφορούσαν σε περιστατικά που έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν είναι στο όριο της αυτόφωρης διαδικασίας».

Όπως είπε η ίδια «στο περιστατικό της Γλυφάδας δεν γνωρίζω εάν δεν επενέβαιναν οι αστυνομικοί εάν η κοπέλα την επόμενη φορά θα προλάβαινε να ενημερώσει κάποιον. Σώθηκε από τα χέρια του, την τελευταία στιγμή».

«Ο κόσμος δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ΕΛ.ΑΣ. και καταγγέλλει πλέον τα περισσότερα από τα περιστατικά. Οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν την βία σε κάποιο ΑΤ ή μέσω του 100. Μπορούν να στείλουν μήνυμα στο 100. Πολλές γυναίκες έχουν την εφαρμογή του panic button, και άνω από 20 γυναίκες την ενεργοποίησαν αυτή την βδομάδα και σώθηκαν. Δεκαπέντε γυναίκες αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον», υπογράμμισε.

«Ο άνθρωπος αυτός στην Γλυφάδα είχε όπλο στο σπίτι του. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει εάν είχε καταφέρει να κρατήσει μέσα στο σπίτι και την ίδια την κοπέλα. Όσοι έχουν ροπή στο έγκλημα πρέπει να παρακολουθούνται», επεσήμανε ο κ. Μαρακάκης.

Μιλώντας για την έξαρση της σχολικής βίας σημείωσε ότι «δεν έχω ξαναδεί ποτέ περιστατικά ξυλοδαρμό να έχουν στόχο το κεφάλι, είτε γίνονται από κορίτσια, είτε από αγόρια».

«Έχουν γίνει οι αρμόδιες ενημερώσεις και προχωρούν τα μέτρα για το κοινωνικό αυτό ζήτημα. Παραπάνω από 25-30% η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να υπάρξει», επεσήμανε ο κ. Μπαλάσκας.

Η κ. Δημογλίδου τόνισε πως, «γίνεται ενίσχυση των ΑΤ, αύξηση των περιπολιών, των υπηρεσιών τροχαίας. Ο υπουργός έδωσε ξανά οδηγίες μετά το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων. Έχουμε από χθες 127 safe houses – δομές που θα πηγαίνουν οι γυναίκες ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι να διαφύγουν τον κίνδυνο. Δεν θα φεύγουν από τα ΑΤ εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλείς».