O μακρόβιος δικτάτορας «Τζενεραλίσιμο» Φρανσίσκο Φράνκο

Ο «Καουδίγιο» που έκανε τον φασισμό να μιλά ισπανικά…


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
8:14
22/05/2015
O μακρόβιος δικτάτορας «Τζενεραλίσιμο» Φρανσίσκο Φράνκο
68
loading

Ο σφετεριστής της ισπανικής εξουσίας επί 36 πολυτάραχα έτη και βασικός ενορχηστρωτής του αιματηρού εμφυλίου που συγκλόνισε τη χώρα δεν έκρυψε ποτέ την αποστροφή που του προκαλούσε η λαϊκή βούληση: «Το δικό μας καθεστώς βασίζεται σε ξιφολόγχες και αίμα, όχι σε υποκριτικές εκλογές».

Κι έτσι επεφύλαξε για την πατρίδα του τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ασφυκτικού κοινωνικού, ιδεολογικού, πολιτιστικού και οικονομικού ελέγχου, υιοθετώντας το γνώριμο μοντέλο του φασισμού και αφήνοντας ζοφερή κληρονομιά μέσω του φρανκικού καθεστώτος.

Ο Φράνκο ευαγγελίστηκε μια αιώνια, καθολική και υπερσυντηρητική κοινωνία και πέρασε το σύνολο σχεδόν της πραξικοπηματικής του διακυβέρνησης πατάσσοντας την Αριστερά και τον συνδικαλισμό, καταπιέζοντας την ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όταν δεν καταπατούσε μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκτελούσε αντιφρονούντες.

Ο «Τζενεραλίσιμο» και «Καουδίγιο» Φράνκο προσκύνησε τον μιλιταρισμό και κυβέρνησε απολυταρχικά και βάρβαρα για τόσα χρόνια, αν και δεν άφησε καμία ουσιαστική και ανθεκτική στον χρόνο πολιτική παρακαταθήκη, ενδεικτικό της εξουσίας του. Μπορεί να έβαζε τους συμπαθούντες του καθεστώτος του να τον παρομοιάζουν με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Κάρολο Ε’, τον Φίλιππο Β’ και τον ίδιο τον Μέγα Ναπολέοντα(!), η Ιστορία ωστόσο δεν του επιφύλαξε αντίστοιχες τιμές, περνώντας απλώς στα κιτάπια της ως διαβολικός πραξικοπηματίας.

Την ίδια ώρα, η απαράβατη προσκόλλησή του στις αρχές του φασισμού, σε συνδυασμό με τη φαιδρότητα της προσωπικότητάς του, τον οδήγησαν σε τραγικά εσφαλμένες επιλογές σε επίπεδο αναπτυξιακής και νομισματικής πολιτικής, καθώς επιδίωξε περισσότερο να κολακεύσει εαυτόν και καθεστώς παρά να αφήσει έργο στην πατρίδα του. Το άκαμπτο οικονομικό πρόγραμμα αυτάρκειας και εθνικής ανοικοδόμησης που εγκαινίασε το 1945, η άρνηση των συμμαχικών δανείων αλλά και η μη ένταξη της Ισπανίας στο Σχέδιο Μάρσαλ επέφερε στασιμότητα, η οποία σε στενή συνάφεια με τη μακρά και βαθιά διαφθορά της δικτατορίας μάστισαν τη χώρα.

Αν και αυτός επέμενε να βλέπει, όπως και κάθε άλλος σφετεριστής της δημοκρατικής εξουσίας, οικονομικό θαύμα στην Ισπανία, παραβλέποντας τα πήλινα πόδια του, καθώς η όποια ανάπτυξη της χώρας βασίστηκε περισσότερο στα εμβάσματα των μεταναστών, την εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίου, τον τουρισμό και τις ξένες επενδύσεις παρά στο συγκεντρωτικό μοντέλο και τον κεντρικό έλεγχο της οικονομίας που ευαγγελιζόταν διαχρονικά η φασιστική διακυβέρνηση…

Πρώτα χρόνιαΟ Φρανσίσκο Παουλίνο Τεόδουλο Φράνκο Μπααμόντε γεννιέται στις 4 Δεκεμβρίου 1892 στο Ελ Φερόλ της ισπανικής Γαλικίας ως ένα από τα πέντε παιδιά μιας αριστοκρατικής οικογένειας: ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Ισπανικής Ναυτικής Διοίκησης και η μητέρα του κρατούσε από μια συντηρητική και θεοσεβούμενη καθολική οικογένεια της μεγαλοαστικής τάξης. Οι προηγούμενες έξι γενιές της οικογένειας ήταν όλοι αξιωματικοί του Ναυτικού -όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός του Φρανσίσκο-, μετρώντας περισσότερα από 200 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πολεμική αρμάδα της Ισπανίας, αν και η μοίρα είχε για τον ίδιο άλλα σχέδια.

Ο μικρόσωμος και εσωστρεφής Φρανσίσκο γράφεται σε ηλικία 15 ετών (1907) στην Ακαδημία Πεζικού του Τολέδο, από όπου αποφοίτησε ύστερα από τρία χρόνια. Στη συνέχεια παίρνει μέρος ως εθελοντής στις αποικιακές εκστρατείες στο Ισπανικό Μαρόκο, παραμένοντας για χρόνια στην εκεί αποικιοκρατική δύναμη και οικοδομώντας αργά και μεθοδικά τη φήμη του προικισμένου στρατιωτικά και διοικητικά αξιωματικού, ο οποίος απέχει μάλιστα από κάθε ποταπή και φαύλη απόλαυση. Αποτέλεσμα; Το 1915 να προαχθεί σε λοχαγό, ο νεότερος μάλιστα λοχαγός ολόκληρου του ισπανικού στρατού!

Γεννημένος αρχηγός λες, φιγούραρε πια ως ενάρετος άντρας, συγκεντρώνοντας τον πλήρη σεβασμό τόσο των στρατιωτών όσο και των συναδέλφων του. Το 1916 θα τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, ενώ το 1920, όντας ήδη υποδιοικητής της ισπανικής δύναμης του Μαρόκου, θα τοποθετηθεί υποδιοικητής της ισπανικής Λεγεώνας των Ξένων και από το 1923 διοικητής της. Η Λεγεώνα των Ξένων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάπνιξη της εξέγερσης των Μαροκινών κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας, απ’ όπου θα ξεπηδήσει ο Φράνκο αστέρι του στρατεύματος και εθνικός ήρωας. Αυτός ήταν ουσιαστικά που έπνιξε στο αίμα την εξέγερση του μαροκινού λαού κατά του ισπανικού στέμματος και οι επιτελείς τον αντάμειψαν όχι μόνο με τη στρατηγεία, αλλά και με συχνές επισκέψεις σε στρατιωτικές σχολές Γαλλίας και Γερμανίας.

Το 1927 θα τον βρει στον βαθμό του ταξιάρχου, όταν και τοποθετήθηκε διοικητής της Γενικής Στρατιωτικής Ακαδημίας της Σαραγόσας.

Είχε προηγηθεί ο γάμος του, με κουμπάρο μάλιστα τον ίδιο τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ'(!), με την Carmen Polo, με την οποία απέκτησε τη μοναχοκόρη του…

Αλλαγή πολιτικής στην Ισπανία και άνοδος του Φράνκο στη στρατιωτική ιεραρχία

Το 1931 ο βασιλιάς Αλφόνσο ΙΓ’, κάτω από την πίεση της σμπαραλιασμένης οικονομίας και της λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον του, προκηρύσσει τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές εδώ και 60 χρόνια, με τον λαό να προκρίνει τις δημοκρατικές δυνάμεις βάζοντας έτσι τέλος στη μοναρχία. Ο βασιλιάς εγκαταλείπει τη χώρα τον Απρίλιο του 1931 και η ανακήρυξη της Δεύτερης Δημοκρατίας της Ισπανίας και το πρόδηλο αντιμιλιταριστικό μένος της διακόπτουν προσωρινά τη λαμπρή στρατιωτική καριέρα του σκληροπυρηνικού φιλομοναρχικού Φράνκο.

Οι ραγδαίες μεταρρυθμίσεις των Δημοκρατικών στο στράτευμα θα βάλουν στον πάγο την καριέρα του στρατηγού, με την τύχη του να ακολουθεί πιστά τις διακυμάνσεις της πολιτικής ζωής και της εναλλαγής των εκλεγμένων κυβερνήσεων: η Γενική Στρατιωτική Ακαδημία διαλύθηκε και ο Φράνκο είναι τώρα ανενεργός. Δεν είχε πει φυσικά την τελευταία του λέξη, καθώς όταν οι συντηρητικές δυνάμεις ήρθαν στα πολιτικά πράγματα το 1933, ο μέχρι τότε αξιωματικός του περιθωρίου ανέκαμψε και επανήλθε πανηγυρικά στην ενεργό υπηρεσία ως υποστράτηγος πια.

Αν και στην πραγματική του αναγέννηση θα συμβάλει η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των ανθρακωρύχων τον Οκτώβριο του 1934 στις Αστουρίες, με την απάνθρωπη σκληρότητα που επέδειξε στην κατάπνιξη της λαϊκής -και σοσιαλιστικής- εξέγερσης να τον φέρνει τον επόμενο χρόνο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Μάιος του 1935)!

Τις ιδιοτελείς φιλοδοξίες του θα ανακόψει όμως για μια ακόμα φορά η εκ νέου διάλυση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών (Φεβρουάριος του 1936), η οποία θα φέρει προς μεγάλη του απογοήτευση στην εξουσία το Αριστερό Λαϊκό Μέτωπο. Το Γενικό Επιτελείο τον στέλνει σε μια εξευτελιστικά ασήμαντη θέση (διοικητής του αποσπάσματος στις Καναρίους Νήσους!), μετάθεση την οποία αντιμετωπίζει ο Φράνκο ως εξορία. Στο μεταξύ, ο φασισμός ανεβαίνει στην Ευρώπη και η Ισπανία τελεί σε κοινωνική και οικονομική διάλυση, με τον διχασμό ανάμεσα σε δημοκρατικούς και εθνικιστές να οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Ο Φράνκο, ο οποίος απέφευγε συστηματικά να εμπλακεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική συνομωσία εναντίον της αριστερής κυβέρνησης, συμβούλευσε τους κυβερνητικούς να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αν και αρνήθηκαν. Ατιμασμένος, προσχώρησε κάποια στιγμή στους πραξικοπηματίες και έδωσε το πράσινο φως για το πραξικόπημα που θα στιγμάτιζε τη μοίρα της Ιβηρικής όσο τίποτα: τη 18η Ιουλίου 1936, από τα Κανάρια Νησιά, ο Φράνκο προβαίνει σε ραδιοφωνική προκήρυξη που επικροτεί τη στρατιωτική κίνηση κατά της νόμιμης δημοκρατικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη φάση της εμφύλιας σύρραξης που θα έμενε στην ιστορία ως Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και θα αιματοκυλούσε τη χώρα για τρία χρόνια (1936-1939).

Την επομένη, ο Φράνκο αναχώρησε για το Μαρόκο, όπου συγκέντρωσε το παλιό και πιστό του στράτευμα και μέσα σε 24 ώρες ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του στρατού…

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος

Οι πραξικοπηματίες έστεψαν τον εθνικό ήρωα της χώρας ως τον ισχυρό άντρα της στρατιωτικής κίνησης: την 1η Οκτωβρίου 1936 στη Σαλαμάνκα, η στρατιωτική χούντα ανακήρυξε τον Φράνκο αρχιστράτηγο (Generalissimo) και αρχηγό (Caudillo) του ισπανικού κράτους. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι διχασμένες: η Γερμανία του Χίτλερ και η Ιταλία του Μουσολίνι αναγνώρισαν το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο, την ίδια ώρα που Αγγλία, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες διαμαρτυρήθηκαν για το πραξικόπημα, αν και δεν έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν οικονομικά και στρατιωτικά τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Μόνο η Σοβιετική Ένωση εξόπλισε τους σοσιαλιστές εργάτες, αλλά και ο απλός δημοκρατικός λαός της Ευρώπης που έσπευσε εθελοντικά να συνδράμει τον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας (μέσω του σώματος των Διεθνών Ταξιαρχιών).

Χάρη στη βοήθεια των άλλων δύο φασιστικών καθεστώτων, οι δυνάμεις του Φράνκο έκαμψαν όπως ξέρουμε την ηρωική αντίσταση των Δημοκρατών και στις 28 Μαρτίου 1939 οι εθνικιστές πάτησαν τη Μαδρίτη. Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος έληξε επισήμως την 1η Απριλίου 1939 με την απόλυτη και άνευ όρων νίκη των φασιστών, αφήνοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Οι εκτελέσεις των Δημοκρατικών από τους οπαδούς του Φράνκο απογείωσαν το πολυαίμακτο του εμφυλίου, την ίδια στιγμή που ο αιμοσταγής φασίστας (που πλέον θα φιγουράρει ως «Καουδίγιο») αναδιοργάνωσε εκ θεμελίων το ισπανικό φασιστικό κόμμα, την Ισπανική Φάλαγγα (Falange Española Tradicionalista), στα πρότυπα του μουσολινικού μορφώματος…

Δικτατορία και Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο εμφύλιος άφησε την Ισπανία καθημαγμένη και κατερειπωμένη, μια ζοφερή κατάσταση που επιδεινώθηκε τόσο από τη φασιστική διακυβέρνηση του Φράνκο όσο και από τις εκτελέσεις και τις λοιπές αγριότητες του καθεστώτος του. Ο ίδιος οραματίζεται την αποκατάσταση του ισπανικού μεγαλείου, αν και δεν φαίνεται να ξέρει πώς να το κάνει.

Ξέρει πάντως να επιβάλει την ανελευθερία, την καταπίεση, τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις, την κατάργηση κάθε προοδευτικής μεταρρύθμισης και την άμεση επαναφορά των αντιδραστικών θεσμών, οι οποίοι και προσυπέγραψαν τη μακροχρόνια καταδίκη της Ισπανίας στην εξαθλίωση και την οπισθοδρόμηση.

Η κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν διευκόλυνε φυσικά τη λαϊκή τραγωδία, αν και ο ίδιος είδε αναπάντεχα και παρά τον έντονα απολυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος του την Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν τη δικτατορία του! Ο Φράνκο, παρά τη διαβόητη ουδετερότητά του, εκφράζει με τη σειρά του τη συμπάθειά του προς τις δυνάμεις του Άξονα και γράφει σε επιστολή του στον άλλο παράφρονα δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας: «Το πεπρωμένο της Ιστορίας με έχει ενώσει άρρηκτα με σας και τον Ντούτσε».

Αν και ποτέ δεν δεσμεύτηκε με άμεση διπλωματική και στρατιωτική εμπλοκή, καθώς ήξερε πώς να ελίσσεται. Παροιμιώδης εδώ είναι η ιστορία με τον Φύρερ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό χουντικό στη Γαλλία το 1940, δεν μάσησε τα λόγια του και φέρεται να είπε πως θα προτιμούσε να του ξεριζώσουν τρία-τέσσερα δόντια παρά να υποστεί άλλη φορά τέτοιο παζάρι! Οι δυο δικτάτορες δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά της Ευρώπης κι έτσι ο Φράνκο κράτησε τη χώρα του μακριά από τις αιματοχυσίες του φονικού πολέμου.

Μεταπολεμικά, η πλευρά των Συμμάχων στρέφεται εναντίον του, βάζοντας το φρανκικό καθεστώς σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, όταν η Ισπανία αποκλείστηκε από τον νεοσύστατο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αντιμετώπιζε πια τη διεθνή εχθρότητα…

Μεταπολεμική δικτατορία: ο τελευταίος επιζών φασίστας δικτάτορας

Οι στην εντέλεια υπολογισμένες κινήσεις του ισπανού δικτάτορα κατά τον Β’ Παγκόσμιο κράτησε όρθιο το καθεστώς του, καθώς το αποδέσμευσε από τη μοίρα των δυνάμεων του Άξονα και παρά την απομόνωση της Ισπανίας, οι διεθνείς εξελίξεις θα τον ευνοούσαν και πάλι.

Ο εξοστρακισμός της Ισπανίας πήρε απρόοπτα τέλος κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν τη χρησιμότητά της ως ανάχωμα στην εξάπλωση του κομμουνισμού και επαναπροσέγγισαν τον Φράνκο, με αποτέλεσμα να γίνει η χώρα δεκτή στον ΟΗΕ το 1955 (υπογράφοντας παράλληλα δεκαετές σύμφωνο συνεργασίας με τις ΗΠΑ). Ο παροιμιώδης αντικομουνισμός του Φράνκο βρήκε αρκετούς θαυμαστές, αν και η θέση της Ισπανίας και η ζωή στο εσωτερικό δεν βελτιώθηκαν καθόλου από τις στρατηγικές αυτές κινήσεις της δυτικής διπλωματίας.

Φανατικός φιλομοναρχικός, ο Φράνκο θέσπισε το 1947 τη μοναρχία ως επίσημο πολίτευμα της χώρας του, προνοώντας φυσικά για τη δική του τύχη, καθώς βασιλιά δεν θα έβλεπε η Ισπανία όσο κυβερνούσε εκείνος, ο ισόβιος αντιβασιλέας! Το 1969 όρισε πράγματι διάδοχό του τον Χουάν Κάρλος, εγγονό του Αλφόνσου ΙΓ’, τη βασιλική ανατροφή του οποίου επέβλεπε προσωπικά ο δικτάτορας από το 1948.

Στο εσωτερικό της Ισπανίας, το ζοφερό καθεστώς του Φράνκο γνώρισε σοβαρές αντιδικτατορικές αντιδράσεις, κυρίως από σπουδαστές και βάσκους αυτονομιστές, με τον ίδιο να εγκαινιάζει σταδιακά επιφανειακές προσπάθειες ανανέωσης του καθεστώτος του, με τον επιδερμικό εκδημοκρατισμό να τον φέρνει τελικά σε επαφή με τις χώρες της Δύσης. Αν και παρέμενε αιμοσταγής και ανηλεής ως το τέλος, καθώς η παροιμιώδης σκληρότητά του δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Ενδεικτικό εδώ είναι το γεγονός ότι οι πέντε τελευταίες εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων έγιναν λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του!

Στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Δύσης, ο δικτάτορας υπέγραψε το 1953 το σύμφωνο περίληψης της Ισπανίας στις δυνάμεις του NATO, βλέποντας την ίδια χρονιά το Βατικανό να αναγνωρίζει τη νομιμότητα του καθεστώτος του…

Τελευταία χρόνια

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η Ισπανία είχε γνωρίσει μια περίοδο σταθερότητας και οικονομικής άνθησης (αν και όχι λόγω της φασιστικής του ιδεολογίας), με τις περαιτέρω δημοκρατικές παραχωρήσεις του δικτάτορα να του δίνουν πια το πρόσωπο του ηλικιωμένου πολιτικάντη παρά του γνώριμου φασίστα δικτάτορα. Ο Φράνκο φρόντισε να «αναμορφώσει» ποικιλοτρόπως το καθεστώς του, φιλελευθεροποιώντας τη διακυβέρνησή του και ανατρέποντας την εικόνα του άτεγκτου «Τζενεραλίσιμο».

Πλέον η υγεία του ήταν κλονισμένη και ο ίδιος ανακοίνωσε επισήμως τη διαδοχή του από τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος μετά τον θάνατό του, επιμένοντας πάντως ότι ο βασιλιάς θα διατηρούσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της δικτατορίας του. Αν και μετά τον θάνατο του Φράνκο στις 20 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 83 ετών, ο Χουάν Κάρλος αποκήρυξε πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του φασίστα και αναβίωσε το προδικτατορικό σύστημα της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Μέσα σε τρία χρόνια από τον θάνατό του, η επιρροή του φρανκικού καθεστώτος είχε περιοριστεί δραστικά και η Ισπανία είχε αλλάξει αθόρυβα και αναίμακτα σελίδα.

Η ισπανική κοινωνία κατάφερε να αποτινάξει τη βαριά κληρονομιά του εμφυλίου και των τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών της φρανκικής δικτατορίας υιοθετώντας το δημοκρατικό πλουραλισμό χωρίς τυμπανοκρουσίες και εμφατικές δηλώσεις, με ένα μετριοπαθές «Σύμφωνο Λήθης» να αφήνει τα μίση να τα πάρει το ποτάμι.

Τα θύματα της καταπίεσης δεν αξίωσαν ποτέ εκδίκηση ή δικαιοσύνη και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δεν ζήτησε την τιμωρία των εκτελεστών, βασανιστών, δεσμοφυλάκων και καταδοτών. Κι έτσι η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατική νομιμότητα, παρακάμπτοντας τα μεγαλόπνοα σχέδια του «Καουδίγιο», που ήταν σαν να μην πέρασε ποτέ από το τιμόνι της χώρας…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

68
σχόλια
 1. avatar εε

  ο (κουνιαδισιμο) δλδ ο κουνιαδος του Σερρανο Σουνιερ ηταν ο ανθρωπος πισω απο τ ον Φρανγκο που στηριξε τη στιγνη του δικτατορια και φυσικα ο ιθυνους νους.Λυπαμαι αυτους που δοξαζουν ανθρωπους σαν το Φραγκο,φαινεται δεν εχουν διαβασει ιστορια,η μαλλον διαβασαν μονο τη μια πλευρα.

 2. avatar ELAIAS

  ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΡΑΝΚΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Φράνκο for ever !

  1. avatar punentes

   Λογικα το λες εσυ,που δεν εζησες στην Ισπανια,οι Ισπανοι ομως εχουν αλλη αποψη,και ακομα ψαχνουν "εξαφανισμενους"!

   1. avatar Βασίλειος ο Β’

    Πολλές αριστερές ταινίες βλέπεις.Να τις κόψεις προκαλούν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

    1. avatar punentes

     Βασιλειε....
     Οντως βλεπω πολλες μαρξιστικες ταινιες!
     Χτες ειδα για πολλοστη φορα τους αδελφους Μαρξ στο "μια νυχτα στην οπερα"!
     Τοχεις δει?

     1. avatar Βασίλειος ο Β’

      Άμα θέλω να γελάσω ακούω ομιλίες του κ.Τσίπρα.

    2. avatar Spiros Ops

     Άκου τη συμβουλή του Βασίλειου του οποίου ο εγκέφαλος δεν έχει υποστεί καμία βλάβη..Με την ευκαιρία Billy, εκείνος ο δαίμονας που είχες πει ότι εμφανίστηκε στον αδερφό σου, πως πάει; Τα βρήκαν τα παιδιά ή ακόμα τσακωμένοι είναι;;

     1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

      Τι μπορεί να περιμένει κανείς από κάποιον που επέλεξε ως αντιπροσωπευτικό nick τον Βασίλειο Β' τον Βουλγαροκτόνο? Επικίνδυνα, θολά μυαλά Χαύγουλων.

     2. avatar punentes

      ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ!
      ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ!
      Αλλα παιζει σοβαρη περιπτωση,να τρολαρει ,μιας και μια μερα,θεωρουσε σοβαρο πολιτικο τον Αδωνι!

   2. avatar Nikath13

    ξερεις τι δεν μπορω; ολους αυτους που φωναζουν, για να διωξουμε τους ξενους απο τη χωρα, να κανουμε πογκρομ, να σκοτωνουμε στα συνορα οποιον παει να περασει παρανομα.... αμα, και ευχομαι να μην συμβει, οι ξενοι, το δουνε πατριωτικα το θεμα, δηλαδη: να επιτιθονται στους ελληνες επειδη ειναι ελληνες, και οχι επειδη πεινανε και δεν εχουν να φανε, τοτε να τους δω ολους αυτους τους δειλους που φωναζουν εδω και εξω, σε ποια τρυπα θα πανε να κρυφτουνε μεχρι να περασει η μπορα. Ασε δε ολους αυτους που φτιαχνουν λογαριασμους και γραφουν με 10 διαφορετικα nicks... θα επρεπε το ΝΒ καποια στιγμη να κανει ενα ξεκαθαρισμα απο τα ψευτικα nicks, να δεις πως θα αδειασουν ξαφνικα τα σχολια απο κοσμο

 4. avatar andrew

  Francisco Franco Bahamonde.

 5. avatar punentes

  «En España todo está atado y bien atado para el futuro."
  ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ,ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ "ΔΕΜΕΝΑ",ΚΑΙ ΚΑΛΑ "ΔΕΜΕΝΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"
  Η έννοια του Φασιστα!

 6. avatar kapoios

  ζήτω ο Γκαουντίλιο Φράνκο που έσωσε την Ισπανία από τα απλυταριά!

  1. avatar Nikath13

   ναι εδωσε σε ολους απο ενα σαπουνι για να πλενονται

 7. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  ΝΑ ΣΑΠΙΖΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΗΡΕΜΙΑ

  1. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

   ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΜΠΗΣΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ ΙΣΩΣ Η΄΄ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΝΑ ΠΑΡΩ 6 ΑΚΟΜΗ ΨΗΦΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 666

 8. avatar Nikath13

  α για να μην ξεχνιομαστε, ειναι αυτος που επετρεψε το βομβαρδισμο της Γκουερνικα απο τους ναζι και τους ιταλους πιλοτους. Επετρεψε σε ξενες δυναμεις να κανουν σκοποβολη μεσα στη χωρα του πανω σε κατοικους της Ισπανιας. Τι δοξα και τιμη δεν καταλαβαινω

  1. avatar Mygdonas

   ΕΝΩ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΑΠΛΥΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΞΕΝΩΝ ΟΠΩΣ Σ.ΕΝΩΣΗ,ΜΕΞΙΚΟ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

   1. avatar Nikath13

    τρολιαρη μυγδονουλη, δεν ξερω τι εκαναν αυτοι που λες, και δεν με ενδιαφερει. Αυτο που σιγουρα ξερω ειναι οτι ο φρανκο επετρεψε σε ξενους να βομβαρδιοσυν εδαφη της Ισπανιας. Στην γκουερνικα τελιοποιησαν οι γερμανοι πιλοτοι την καθετη εφορμηση, που την εφαρμοσαν και στην Ελλαδιτσα μας.

 9. avatar Nikath13

  μεγαλη φωτογραφια του Φρανκο στα γραφεια της Χ.Α.

 10. avatar ΕΛΛΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ 88

  ΧΊΤΛΕΡ ΜΟΥΣΟΛΊΝΙ ΦΡΆΝΚΟ Η ΑΓΊΑ ΤΡΙΆΔΑ Ο ΦΌΒΟΣ Ο ΤΡΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΤΡHΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ

  1. avatar giannis

   Οι ναζί και οι Ιταλοί σκότωσαν χιλιάδες Ελληνες πατριώτες. Και οι Κομουνιστές εκαναν εγκλήματα . Για αυτό αντε γεια.

   1. avatar Δημήτρης

    Τι διαφορά έχει γιάννη ο σκοτωμός από το έγκλημα;Δεν αντιλέγω ότι και οι ναζί και οι κομμουνιστές ήταν οι εχθροί της Ελλάδας εκείνη ειδικά την περίοδο.

  2. avatar Darth Gonzo

   Τύποι σαν εσένα ,μετατρέποντε σε εφιάλτες ,εν καιρό πολέμου . Αντί να προσκυνάς ψυχανώμαλους ξένους φασίστες ,προσκυνά τους έλληνες ήρωες πχ Λεωνίδας Μέγας Αλέξανδρος ....

  3. avatar Δημήτρης

   Για ψάξε και μάθε ανόητε πόσους σκότωσε Έλληνες ο Χίτλερ.Πώς θέλεις να λέγεσαι Έλλην πατριώτης όταν υμνείς τους δολοφόνους της Ελλάδας;Είναι πραγματικά κρίμα να ονομάζονται Έλληνες κάτι τύποι σαν και εσένα...

   1. avatar Βασίλειος ο Β’

    Οι Ναζί σκότωσαν Έλληνες.Οι κουμουνιστές προδότες σκότωσαν πολύ περισσότερους Έλληνες.

 11. avatar ΕΛ71

  Φράνκο σκατά στο τάφο σου

  1. avatar kapoios

   σεβασμό στους νεκρούς κουμούνι!

   1. avatar punentes

    Να το ελεγες και για την ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ καποιε μου!
    Εκει δεν ισχυει?

  2. avatar Mygdonas

   ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ.

 12. avatar Mygdonas

  ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΝΚΟ,ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΦΛΟΚΟ.ΑΦΗΣΕ ΜΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΘΗΡΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΟΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

  1. avatar Nikath13

   αυτο το απλυτε απο το Φωσκολο το πηρες; τις ταινιαρες που γυριζε;

  2. avatar Αθηναίος

   Πρώτη φορά που συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου....

   1. avatar τετραγωνακιας

    αθηναίε που συμφωνείς? αντιδημοκράτης είναι!!!!! είσαι και εσύ αντιδημοκράτης? ....μυγδονα εσάς και τους κουμμουνιστές να πάτε να μαζευτήτε σε ένα μέρος μόνοι σας και να πλακωθείτε να αφήσετε τον απλόκοσμάκη ήσυχο, διότι πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχετε κάνει εσείς και οι κουμμουνιστές φασιστάκι άρρωστα ανθρωποειδής και οι δύο!!!! που το μόνο που σας νιώθετε μέσα σας είναι το μίσος μόνο οι αυτές διαφέρουν και άκου και το άλλο η δημοκρατία σε αφήνει να λες ότι θες γιατί εάν είχαμε κουμμουνισμό τώρα θα ήσουν γκουλάγκ αυτό ισχύει και για τους κουμμουνιστές αντίστροφα, οκ μυγδονακο που σε πείραξε η δημοκρατία αρρωστημένο μυαλό

    1. avatar Spiros Ops

     Συγχαρητήρια τετραγωνάκια.Μόλις εξίσωσες τον Μαρξ με τον Χίτλερ, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του για τη βελτίωση της δικής σου, με τον παράφρωνα που θα σ' έκαιγε σε φούρνο επειδή γεννήθηκες λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.Παρ'ότι οι προθέσεις σου είναι αγνές, ασυναίσθητα παίζεις το παιχνίδι τους.Κάθε φορά που εξισώνεις το ναζισμό με το κομμουνισμό κερδισμένος βγαίνει ο ναζισμός.Μπορείς να διαφωνείς με το κομμουνισμό χωρίς απαραίτητα να τον θεωρείς εφάμιλλο του ναζισμού, όπως ακριβώς εγώ διαφωνώ με αυτά που είπες χωρίς απαραίτητα να σε θεωρώ orc της ΧΑ.

     1. avatar blackdog

      Ο κομμουνισμός είναι εφάμιλλος του ναζισμού τι δεν καταλαβαίνεις?

     2. avatar punentes

      Τόσο απλα?
      Καλα αφου το λες.....
      Ουσιαστικα με επιβεβαιωσες σε αυτο,συγκρινοντας Μαρξ με σταλιν
      ""Ειναι σαν να εξισωνεις τον Ιησου Χριστο,με την ιερα εξεταση!"

     3. avatar punentes

      Μονο ο Σταλιν εξισωνετε με τον Χιτλερ!
      Ο μαρξ ειναι απο τα θυματα του σταλινισμου!
      Ειναι σαν να εξισωνεις τον Ιησου Χριστο,με την ιερα εξεταση!

     4. avatar τετραγωνακιας

      σπύρο δεν εξισώνω τον μαρξ με τον χίτλερ αλλά τους ηγέτες και ειδικά τον στάλιν που εφάρμοσαν τον κουμμουνισμό δυστηχως φίλε μου μόνο δημοκρατικά δεν μπορείς να πεις ότι κυβέρνησαν και σπύρο γενικά οι ιδεολογικές πολιτικές μόνο απολυταρχικά μπορούν να λειτουργήσουν είναι στην φύση τους απλά ο εθνικοσοσιαλισμός όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία η αντίδραση λέγετε προδότης και κατά του έθνους και καλά και στον κουμμουνισμό υα σε χαραχτηρίσουν ιμπεριαλιστή ,φασίστα ,καπιταλιστή ,αντεπαναστατη κτλ; και δυστηχως θα φας ξύλο ,φυλακή ,εκτέλεση στην χειρότερη περίπτωση έτσι γράφτηκε η ιστορία φίλε μου για αυτές τις δύο ιδεολογίες και φάε την γλώσσα σου όχι και ΧΑ με εβρισες τώρα χαχαχαχα

    2. avatar Mygdonas

     ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΟΤΑΝ ΕΣΦΑΖΑΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.

     1. avatar punentes

      ΩΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΜΥΓΔΩΝΑ ΜΟΥ!

     2. avatar Mygdonas

      ΣΟΒΑΡΑ ΡΕ ΑΠΛΥΤΕ ΠΟΥΝΕΝΤΕ?ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟΤΕ?

     3. avatar punentes

      Ε ΚΑΙ?
      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ,ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ!
      ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!
      ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ!
      Και Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ Ο ΧΙΤΛΕΡ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΙΣΠΑΝΟΙ ΡΩΣΟΙ,κλπ.....
      ΑΠΛΟ?
      ΥΓ Ο λατρευτος σου Παπδοπουλος,ελεγε οτι εχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μυγδωνα!
      Ειχαμε?

     4. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

      @Mygdonas Και τι θα πει αυτό ρε πυρηνάρχη των ερπετών της ΧΑ? Ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την Δημοκρατία επειδή κάποιοι ασχημόνησαν ή ασχημονούν στο όνομά της, και να πάμε οικειοθελώς στο σφαγείο του ναζισμού?

    3. avatar Mygdonas

     ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΕ ΛΑΤΡΗ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΡΟΥΦΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΓΟ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΙΓΧΑΡΧΙΑ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

     1. avatar τετραγωνακιας

      μυγδονα έχεις ξεφύγει εντελώς λεεεεεεμε και να σου πω μυγδονα αφού δεν γουστάρετε τον κοινοβουλευτισμό λογικό κιόλας ποιος νεοναζί όπως είστε γουστάρη τον κοινοβουλευτισμό να σηκωθήτε να φύγετε κηφήνες από την βουλή εδώ είναι καλά οι δημοκρατία εεεεε ερπετά εδώ συμφωνώ απόλυτα με τον πολίτη γιατί ερπετά είστε

     2. avatar Nikath13

      θα πεθανω!!! ο τρολακιας λατρευει την αρχαια αθηγνα και την δημοκρτατια της.μαλλον η αλλη βαρδια του νικ μυγδονας μπερδευτηκε λιγο

     3. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

      @Mygdonas Πυράρχη των σιχαμερών ερπετών ναζί της Χ.Α οι μόνοι ανθέλληνες εδώ μέσα όπως βλέπεις είστε εσείς. Πίσω! Στην τρύπα σας! ΦΟΝΙΑΔΕΣ!

    4. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

     @τετραγωνακιας Οι κομμουνιστές συντάσσονται απόλυτα με την Δημοκρατία χωρίς δεύτερη κουβέντα.

     1. avatar Νικος

      πολιτη επειδη ΠΡΟΦΑΝΩΣ εισαι παντελως ασχετος για την ιδεολογια που πιστευεις,επειδη εισαι ΠΡΟΦΑΝΩΣ κομμουνιστης του γλυκου νερου,της θεωριας και των πορειων και απο δω και περα θα σε συμπονω,θα σου πω κατι να το μαθεις:ο κομμουνισμος δεν ειχει σχεση με την δημοκρατια γιατι πολυ απλα αντιμαχεται τον κοινοβουλευτισμο.

     2. avatar punentes

      Προφανως δεν εχεις ιδες απο Μαρξ!
      Βλεπεις οταν τα εγραφε,.ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην ευρωπη,και προφανως δεν μπορει να ηταν εναντιον σε κατι που δεν υπηρχε!
      Ποσο μα ποσο πιο απλο?

     3. avatar Νικος

      πουνεντη αν οι κομμουνιστες δεν εφαρμοσαν αυτα που ελεγε ο μαρξ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ!!εγω εξεταζω τον κομμουνισμο σαν συστημα,οπως και οπου εφαρμοστηκε.και εκει ο κομμουνισμος δεν δεχεται τον κοινοβουλευτισμο ειτε το θες ειτε οχι.

     4. avatar punentes

      Ο Μαρξ,πριν πεθανει (30 χρονια πριν την ρωσικη επανασταση) ειχε πει οτι σε χωρες σαν την Ρωσια,δεν θα πετυχει,αντιθετα θα πετυχαινε σε ψωρες σαν την Γερμανια!
      Το οτι αφεθηκε να εφαρμοστει στην Ρωσια,ενω στην Γερμανια πριμοδοτηθηκε ο Χιτλερ ,να προλαβει την ανοδο των κομμουνιστων ,ειναι συμπτωση?
      Και κατι πιο απλο!
      Αν εγω η καποιος το ιδιο ασχετος απο ιατρικη οπως εγω,παρουμε ενα βιβλιο,για εγχειρησεις,και στειλουμε μερικους ασθενεις αδιαβαστους,θα κατηγορηθουν οι γιατροι που τα εγραψαν,η οι ασχετοι που τα εφαρμοσαν,χωρις να ξερουν που πανε τα τεσσερα?

     5. avatar τετραγωνακιας

      πολίτη το χωρίς δεύτερη κουβέντα να το πεις όταν έχουμε σοβιέτ ,β κορέα ,κούβα κτλπ εδώ έχουμε δημοκρατία και θα λέμε και δεύτερη και τρίτη και όσες κουβέντες θέλουμε οκ φίλε μου μια ερώτηση κουίζ θα σου κάνω ποια χώρα που εφαρμόστηκε ο κουμμουνισμός λειτούργησε δημοκρατικά εεεεεε άμα θέλεις αμπαντασ δημοκρατία έχουμε δεν θα πας ούτε γκουλάγκ ούτε άουσβιτς

     6. avatar punentes

      Μαλλον μιλαει για τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ,και οχι τα φασιστοειδη με κοκκινο μανδυα τετργωνακια μου!

   2. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    @azur+Αθηναίος Συντάσσομαι στο πλευρό σας!

    1. avatar Mygdonas

     ΧΑΙΒΑΝΙ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

  3. avatar azur

   αυτοκτονα

   1. avatar Mygdonas

    ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΛΥΤΕ.

    1. avatar azur

     κανω μπανιο καθε μερα

 13. avatar giannis

  Ηταν πονηρός και δεν έλαβε μέρος στο Β παγκόσμιο. Απλά έστειλε μια μεραρχία στον Ανατολικό μέτωπο.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   Δεν ηταν θεμα πονηριας... Εξυπνος ηταν και εκτιμησε σωστα τη στρατιωτικη κατασταση και τις δυνατοτητες των δυο παραταξεων. Δε πιστεψε ποτε οτι ο αξονας μπορουσε να κερδισει αυτο το πολεμο για αυτο και δεν μπλεχτηκε και ξαποστειλε με επιδεξιοτητα τον Χιτλερ οταν του ζητησε να μπει στο πολεμο. Και δευτερος λογος ηταν οτι η Ισπανια δεν ειχε να κερδισει τιποτα ουσιαστικο οποιος και να κερδιζε. Γιατι να μπλεχτει μονο για ιδεολογικους και καλα λογους . Εστειλε εκει τα πορωμενα φασιστακια στην εθελοντικη μεραρχια αζουλ στο Ανατολικο μετωπο και καθαρισε. Ξεφορτωθηκε και τους πορωμενους κιολας

   1. avatar giannis

    @Κομουνιστή, είχε να κερδίσει κατι που το θέλουν και σήμερα οι Ισπανοί. Το Γιβραλτάρ. Απλά μετα τον Ισπανικό Εμφύλιο η Ισπανία δεν άντεχε και άλλο πόλεμο.

   2. avatar punentes

    Επιπλεον κομμουνιστη,ειχε την ευννοια του βασιλικου θρονου,αρρηκτα δεμενου με τον Βρεττανικο!
    Το πραξικοπημα και τον εμφυλιο τα εκανε γι'αυτους,μιας και φανερα ο βασιλιας δεν μπορουσε να μπλεξει,με το εγκλημα,βαλανε ενα ψυχοπαθη να κανει την δουλεια,οπως εδω,μετα το αποτυχημενη βασιλικο κουνοβουλευτικο πραξικοπημα (κυβερνηση αποστασιας) εβαλαν τον Παπαδοπουλο και την αλλη συμμορια,να κανουν την βρωμικη δουλεια!

    1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

     ετσι. Αυτο που εχει μεγαλυτερη σημασια ειναι οτι οι Ισπανοι τα ξεχασαν οριστικα και τα αφησαν πισω τους...

     1. avatar punentes

      Και βεβαια ξεχασα να προσθεσω ,οτι αυτος ο δεσμος με την Βρεττανια,τον εκανε ουδετερο στον πολεμο,μιας και δεν μπορουσε να ξεχασει την "βοηθεια" των ναζι στον εμφυλιο,αλλα και δεν μπορουσε να παει κοντρα στο βασιλικο θυρεο!
      Κατι αντιστοιχο και εδω με τον Μεταξα,που παροτι Γερμανοφιλος,ειπε ΟΧΙ στον αξονα,μιας και ο Βασιλιας που τον τοποθετησε ,ηταν αγγλοφιλος!

     2. avatar giannis

      Ο Μεταξάς είχε ιστορικές γνωσεις και από το 1939 δήλωνε ότι "οι ναζί θα χάσουν αυτόν τον πόλεμο γιατί έχουν εναντίον τους τις δημοκρατίες και τους Εβραίους". Δεν έτρεφε αυταπάτες για την μεταχείρισης που θα επιφύλασσαν οι ναζι στην Ελλάδα ακόμα και αν έμενε ουδέτερη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει