Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Το μυστηριώδες πρόσωπο των Γραφών, Βαραββάς

Το ιστορικό δίλημμα του Πιλάτου και ο ληστής που μπορεί να ήταν επαναστάτης…


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
8:40
07/04/2015
Το μυστηριώδες πρόσωπο των Γραφών, Βαραββάς
30
loading

«Τίνα θέλετε απολύσω υμίν; Βαραββάν ή Ιησούν τον λεγόμενον Χριστόν;», ρώτησε εντέχνως ο Πόντιος Πιλάτος τον μαινόμενο όχλο έξω από το πραιτόριο για να λάβει την ιστορική ετυμηγορία που θα ισοδυναμούσε με τη θανατική καταδίκη του Θεανθρώπου, όπως μας λέει γλαφυρά η Καινή Διαθήκη.

Η ιστορική ύπαρξη του ληστή και δολοφόνου ή επαναστάτη και στασιαστή (σύμφωνα με άλλες ερμηνείες) αμφισβητείται στις μέρες μας πανταχόθεν, κι αυτό γιατί μια σειρά συμπτώσεων δίνει ζωή σε μια προκλητική υπόθεση: ο Βαραββάς ουδέποτε υπήρξε στην πραγματικότητα, αλλά επινοήθηκε από τους μαθητές του Ιησού ως ένα είδος alter ego του Χριστού!

Κι αυτό γιατί ο Βαραββάς δεν ήταν παρά μια εξελληνισμένη εκδοχή του αραμαϊκού Μπαρ Αμπά, που σήμαινε «υιός του πατρός». Το όνομά του ήταν μάλιστα Ιησούς (Ιεσούα), ένα κοινότατο όνομα στην Ιουδαία του 1ου μ.Χ. αιώνα, άρα έχουμε «Ιησούς, ο υιός του Πατρός», κάτι που θυμίζει φυσικά τον άλλο Ιησού, αυτόν από τη Ναζαρέτ, που οι πιστοί αποκάλεσαν πραγματικό γιο του Θεού! Ήταν αυτή η ιδιότητα που πιστευόταν ότι ενσάρκωνε ο Σωτήρας, ως γιος του Θεού δηλαδή, που παρέχει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπτωση, κάτι που έκανε μεγάλη μερίδα μελετητών των πατερικών κειμένων να θεωρήσουν την ύπαρξη του Βαραββά ως απλό λογοτεχνικό όχημα.

Αν υπήρξε πράγματι, αυτό αποτελεί άλλο ένα διαπρεπές μυστήριο της Καινής Διαθήκης και τόνοι μελάνης έχουν χυθεί τόσο από υποστηρικτές όσο και από πολέμιους. Δεν αποκλείεται φυσικά να ήταν ένα σατανικό τέχνασμα του Πιλάτου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ιστορική ειρωνεία με την ταύτιση των δύο ονομάτων για να σπάσει ευαγγελική πλάκα.

Αν πράγματι τον έλεγαν Ιησού Βαραββά (μια άποψη που συγκεντρώνει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των ακαδημαϊκών μελετητών, οι οποίοι θεωρούν ότι το Ιησούς απαλείφθηκε αργότερα από τους πρώτους μελετητές του χριστιανισμού, όπως ο Ωριγένης Αδαμάντιος, ώστε να μην προσβάλλεται η ιερότητα του ονόματος του Ιησού), τότε το μόνο που ρώτησε ο δαιμόνιος Πιλάτος τον λαό ήταν το εξής: «Ποιον θέλετε να αφήσω ελεύθερο; Τον Ιησού τον υιό του πατέρα ή τον Ιησού τον Υιό του Πατέρα;»!

Αν πιστέψουμε άλλη μια δημοφιλή σχολή θεολογικής σκέψης, τότε το όλο χωρίο με τον Βαραββά δεν ήταν παρά σημαίνον λογοπαίγνιο που λειτουργεί στα Ευαγγέλια ως αλληγορία, θέτοντας τον αναγνώστη μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες, αν δεν ήταν όπως είπαμε απλό λογοτεχνικό όχημα για τη δραματική κορύφωση της δράσης. Ο μεγάλος άγνωστος της Καινής Διαθήκης δεν φαίνεται να πείθει την επιστημονική κοινότητα για την ύπαρξή του, καθώς είναι τόσο η διαβολική σύμπτωση του ονόματός του όσο και η κατασκευασμένη ιστορία με την ανύπαρκτη εβραϊκή παράδοση να απελευθερώνεται ένας φυλακισμένος το Πάσχα που παραμένουν κεφαλαιώδη αγκάθια στο να αποδεχτείς επιστημονικά την ύπαρξη του εδαφίου.

Τρίτες πηγές δεν αναφέρουν πουθενά τον Βαραββά και η ζωή του αποτελεί μυστήριο ακόμα και εντός της Αγίας Γραφής. Τι απέγινε άραγε ο ληστής που κάποιοι αποκάλεσαν επαναστάτη μετά την απελευθέρωσή του; Ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Χριστό, κάτι που παρανόησαν οι πρωτομελετητές της Καινής Διαθήκης; Αναγκάστηκε να επιλέξει το πλήθος μεταξύ των δύο θανατοποινιτών, παρά την κατάφωρη έλλειψη ιστορικών μαρτυριών για το εβραϊκό έθιμο της εποχής, το οποίο αναφέρεται μόνο στα Ευαγγέλια και πουθενά αλλού;

Κοντολογίς, ενδέχεται ο εγκληματίας Βαραββάς και το έθιμο της πασχαλινής απονομής χάριτος να δημιουργήθηκαν από τους Ευαγγελιστές ώστε να τονίσουν την τραγική αντίθεση με τον πανάγαθο Χριστό και την άδικη μεταχείρισή του από τον όχλο. Όπως κι αν έχει, η ιστορία του Βαραββά είναι μοναδική (είναι δεν είναι αληθινή!).

Είναι όμως και το άλλο: η ιστορία του Βαραββά ενείχε και σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς απέδωσε ιστορικά την ευθύνη της σταύρωσης του Ιησού στους εβραίους («όχλος» στις αναφορές κάποιων Ευαγγελιστών, «οι εβραίοι» σε άλλους), δικαιολογώντας τον αντισημιτισμό εντός του χριστιανικού κόσμου. Στην εποχή άλλωστε που εμφανίστηκαν τα πρώτα Ευαγγέλια (τα λεγόμενα και Συνοπτικά), δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποπειράθηκαν να παρουσιάζουν χριστιανούς και εβραίους ως μέλη αντίπαλων στρατοπέδων, με τους δεύτερους να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την επίδραση του νέου δόγματος που ξεπήδησε από την Ιουδαία…

Ληστής ή επαναστάτης;

Ο Βαραββάς αναφέρεται όπως είπαμε στη χριστιανική αφήγηση των Παθών του Χριστού και σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές, το όνομά του ήταν Ιεσούα μπαρ Αμπά (Ιησούς, ο υιός του πατέρα, Βαραββάς στην εξελληνισμένη του γραφή). Ο Βαραββάς κατηγορήθηκε περί τα 30 μ.Χ. για προδοσία κατά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένα από τα αδικήματα που βάρυναν δηλαδή και τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Η ποινή δεν ήταν άλλη από καταδίκη σε θάνατο με σταύρωση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα Συνοπτικά Ευαγγέλια, τα πρώτα Ευαγγέλια της Αγίας Γραφής που παρουσιάζουν δηλαδή μεγάλες ομοιότητες (τα Κατά Ματθαίον, Κατά Μάρκον και Κατά Λουκάν), αλλά και τα πιο αποκλίνοντα χρονικά του Κατά Ιωάννη, στην Ιουδαία υπήρχε το έθιμο της απονομής χάριτος σε έναν εγκληματία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, όταν έθεσε όπως ξέρουμε όλοι το διαπρεπές δίλημμα ο ύπατος Πόντιος Πιλάτος στον μανιασμένο όχλο.

Αφήνοντας την Καινή Διαθήκη κατά μέρος, ίσως είναι χρήσιμο να γίνει αναφορά στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της Ιουδαίας την εποχή που μας αφορά, καθώς από δω έχει ξεπηδήσει εντός της ιστορικής κοινότητας ο Βαραββάς ως επαναστάτης και όχι ως εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου. Ο Υιός του Πατέρα έζησε λοιπόν σε μια ταραγμένη εποχή για την Ιουδαία, όταν το ανεξάρτητο εβραϊκό βασίλειο έπεσε στα χέρια της κραταιής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δηλαδή. Σκιώδεις μονάρχες-μαριονέτες της Ρώμης, όπως ο Ηρώδης ο Μέγας, κυβερνούσαν το κράτος με σιδηρά ρωμαϊκή πειθαρχία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γενικευμένης δυσαρέσκειας. Τα δύο κυρίαρχα θρησκευτικά ρεύματα στο εσωτερικό, οι Σαδδουκαίοι και οι Φαρισαίοι, διάλεξαν στρατόπεδα και οι Σαδδουκαίοι φάνταζαν πια συνεργάτες των Ρωμαίων, την ίδια στιγμή που οι Φαρισαίοι είχαν χωριστεί σύμφωνα με τα αισθήματα που έτρεφαν για τον κατακτητή. Ήταν από δω που ξεπήδησε το σκληροπυρηνικό κίνημα των Ζηλωτών, αυτοί που ενσάρκωσαν δηλαδή την παθιασμένη αντίσταση κατά του ρωμαϊκού ζυγού.

Σύντομα ο άνεμος της ελευθερίας συνδέθηκε με την υπόσχεση της έλευσης του Μεσσία και δεν ήταν λίγοι αυτοί που διεκδίκησαν τον λαμπρό τίτλο κατά τα χρόνια πριν από και μετά τον καιρό του Βαραββά. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από τους Ζηλωτές και ηγήθηκαν βίαιων εξεγέρσεων κατά των Ρωμαίων, την ίδια ώρα που οι Εσσαίοι προετοιμάζονταν εδώ και χρόνια για την έλευση του Σωτήρα που θα τους απάλλασσε από το διεφθαρμένο ιερατείο των Σαδδουκαίων. Μέσα στην ακανθώδη και ταραγμένη αυτή πολιτικά και κοινωνικά συνθήκη ήρθαν στον κόσμο οι Βαραββάς και Ιησούς, όταν η Ρώμη σταμάτησε δηλαδή να διοικεί την Ιουδαία με σκιώδη τοπικό ηγεμόνα και πλέον ρωμαίος κυβερνήτης διαφέντευε απευθείας τα εδάφη της. Το όνομα αυτού, Πόντιος Πιλάτος.

Ο οποίος έζησε φυσικά αρκετές απόπειρες ανεξαρτητοποίησης της Ιουδαίας και παραήταν επιφυλακτικός για τα μεσσιανικά κινήματα που στα μάτια του δεν ήταν τίποτα άλλο από εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Έτσι, ενδέχεται ο Βαραββάς να μην ήταν αδίστακτος ληστής και δολοφόνος -όπως τον παρουσιάζουν οι Ευαγγελιστές-, αλλά άλλος ένας «προφητικός» ηγέτης των Ζηλωτών που έψαχνε απέλπιδα να διώξει την ξένη μπότα από την πατρίδα του. Μερίδα ακαδημαϊκών ιστορικών διαβάζει σήμερα το «ληστής», με το οποίο χαρακτηρίζει ο Ιωάννης στο δικό του Ευαγγέλιο τον Βαραββά, σε ευθεία αντιπαραβολή με το στασιαστής, καθώς η λέξη στο γλωσσικό περιβάλλον της εποχής χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει και τους επαναστάτες. Οι Ευαγγελιστές Μάρκος και Λουκάς αναφέρουν εξάλλου ρητά ότι φυλακίστηκε επειδή συμμετείχε σε εξέγερση κατά των Ρωμαίων και ιδιαίτερα ο Μάρκος (15:7) παρέχει περισσότερες εξηγήσεις για το έγκλημά του, που δεν ήταν άλλο από ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια εξέγερσης.

Για τους Ρωμαίους ήταν λοιπόν εγκληματίας, σε αντίθεση με τον Χριστό που δεν είχε υποπέσει σε κανένα ρωμαϊκό παράπτωμα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, κι αν αληθεύουν φυσικά όλα αυτά, καθώς πρόκειται για ιστορικές απόπειρες λογικής ερμηνείας ενός περιστατικού που παραμένει περιχαρακωμένο στις Γραφές, ήταν πολύ φυσικό για τον λαό να θέλει να απελευθερωθεί ο επαναστάτης που του υποσχόταν την ελευθερία του: το άσβεστο μίσος του υπόδουλου στη Ρώμη έθνους είχε βρει τη νέα του έκφραση μέσα από την επαναστατική δράση του Βαραββά...

Ας το ξαναπούμε όμως για άλλη μια φορά: όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα εικασίες και συμπεράσματα που βασίζονται σε ανίσχυρες ενδείξεις, καθώς τα πατερικά κείμενα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξιόπιστες πηγές εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το σενάριο αυτό φαντάζει πάντως πιθανότερο εντός του πλαισίου που συζητάμε, παρά η απεικόνιση ενός βάρβαρου λαού που προτιμά να σωθεί ο φονιάς παρά ο ακίνδυνος Ιησούς και είναι έτοιμος να βουτήξει τα χέρια του στο αθώο αίμα από το μίσος που τρέφει για τον Μεσσία, όπως το θέλει ο Ματθαίος. Όσο για το «φονιάς», ο στασιαστής Βαραββάς θα είχε βάψει σαφώς τα χέρια του με ρωμαϊκό αίμα, παραμένοντας για τον κατακτητή αυτονομιστής και με σύγχρονους όρους, τρομοκράτης.

Η σκιαγράφηση ενός όχλου με πολιτική συνείδηση και εθνικοαπελευθερωτικά αισθήματα παραμένει πιο κοντά στην ιστορική πραγματικότητα της Ιουδαίας κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αν ο Βαραββάς δεν έζησε μόνο στις σελίδες των Ευαγγελίων, δεν αποκλείεται να ήταν άλλος ένας επίδοξος απελευθερωτής της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των Ρωμαίων. Οι ιστορικοί που ξαναδιαβάζουν τα γεγονότα κάτω από το πρίσμα αυτό, τον τοποθετούν σε διαφορετικό πλαίσιο από μοχθηρό δολοφόνο και άρπαγα, όπως τον θέλουν οι Ευαγγελιστές Μάρκος (15.6-7), Ματθαίος (27.15-18), Λουκάς (23.17) και Ιωάννης (18.39).

Βαραββάς και Ιησούς

Όταν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ παραδόθηκε από το ιερατείο στις ρωμαϊκές αρχές για την ασέβεια που επέδειξε στον Ναό, προσφωνώντας τον εαυτό του «Μεσσία», ο Βαραββάς ήταν ήδη φυλακισμένος με τους συντρόφους του επαναστάτες στα ρωμαϊκά κελιά. Εδώ εμπλέκεται όπως είπαμε το φερόμενο έθιμο της πασχαλινής απονομής χάριτος, το οποίο εμφανίζεται ωστόσο μόνο στα γραπτά των Ευαγγελιστών και σε καμιά εβραϊκή ή ρωμαϊκή πηγή (ακόμα χειρότερα, οι τρεις πηγές, του Μάρκου, του Ματθαίου και του Ιωάννη, δεν συμφωνούν αν το έθιμο ήταν εβραϊκό ή ρωμαϊκό).

Είναι όμως και το άλλο, η ίδια η σύσταση του πλήθους, του «όχλου» κατά τους Ευαγγελιστές, που καταδίκασαν τον Ιησού στον σταυρό και έσωσαν από τον χαμό τον κακό φονιά. Την ώρα που ο Ματθαίος αποπειράται να ρίξει συνολικά την ευθύνη «στους εβραίους», οι ιστορικοί συζητούν σήμερα σοβαρά τι αντιπροσώπευε ο μανιασμένος όχλος. Τα Ευαγγέλια το ξεκαθαρίζουν ότι οι μαθητές του Χριστού τον εγκατέλειψαν όταν αυτός συνελήφθη. Ακόμα και ο Απόστολος Παύλος τον αρνήθηκε τρεις φορές, όπως μας λέει η Καινή Διαθήκη, φοβούμενος μήπως αναγνωριστεί ως υποστηρικτής του. Ο επαναστάτης Βαραββάς όμως διέθετε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στον «όχλο», αν ήταν πράγματι επαναστάτης, και πολλοί ήταν αυτοί που θα έσπευδαν να αναφωνήσουν το δικό του όνομα στο δίλημμα του Πιλάτου, αφήνοντας τον Ιησού στην τραγική του μοίρα…

Τελευταία χρόνια

Τι απέγινε όμως ο Βαραββάς, αυτός ο ορκισμένος εχθρός της Ρώμης, μετά την απελευθέρωσή του; Συνέχισε τον βίο του στην αφάνεια και κανείς δεν γνωρίζει τι έπραξε ούτε τις επόμενες ημέρες ούτε τα επόμενα χρόνια! Αν και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Ιουδαία συνεχίστηκαν κατά τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυτός εξαφανίστηκε μαγικά από προσώπου γης.

Όπως ξέρουμε, η πρωτοφανής αγριότητα του έπαρχου της Ιουδαίας, Πιλάτου, σε άλλη μια επανάσταση λίγο αργότερα θα οδηγούσε τη Ρώμη να τον ανακαλέσει ατιμωτικά από τα καθήκοντά του, την ίδια στιγμή που αρκετοί ακόμα μεσσιανικοί ηγέτες ηγήθηκαν αυτονομιστικών κινημάτων στην Ιουδαία, όπως ο περίφημος Ιούδας της Γαλιλαίας.

Η εικόνα που σφράγισε τον Βαραββά μάς έρχεται φυσικά από τον κινηματογράφο, όταν τον ενσάρκωσε το 1961 ο Άντονι Κουίν στο γνωστό χολιγουντιανό έπος. Το σενάριο βασιζόταν μάλιστα στο ομώνυμο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα Par Lagerkvist (του 1950), σύμφωνα με το οποίο ο Βαραββάς, στοιχειωμένος με το αδικοχαμένο αίμα του Ιησού στα χέρια του, περιπλανιέται, αιχμαλωτίζεται και καταδικάζεται στα διαβόητα ορυχεία της κολάσεως της αρχαίας Ρώμης.

Μονίμως σε κρίση πίστης και ταυτότητας, ο Βαραββάς δεν θα γλιτώσει τελικά τον ατιμωτικό θάνατο και θα σταυρωθεί όχι στον Γολγοθά, αλλά στη Ρώμη…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Όταν ο Ερρίκος Σλήμαν το 1870 άρχιζε την ανασκαφή στην Τροία το μόνο εφόδιο που είχε ήταν τα αντίγραφα των Ομηρικών επών ενώ η διεθνής ακαδημαική κοινότητα τον αντιμετώπιζε ως ενα ρομαντικό εκκεντρικό. Πλήν όμως σήμερα χάρη στον Σλήμαν και τα Ομηρικά έπη γνωρίζουμε ότι Τροία υπήρξε. Βεβαίως ακόμα και σήμερα υπάρχει σχετική ακαδημαική διαπάλη για το ποιά από όλες ήταν εκείνη του Ομήρου. Βεβαίως κανείς δεν δίνει ουσιαστική σημασία στις "θεικές επεμβάσεις" στα πεδία των μαχών και καλά κάνει. Ωστόσο το αφήγημα του Ομήρου ως προς την γεωγραφία κ.λ.π. έχει αποδειχθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ευαγγέλια κατά την γνώμη μου πράγματι αφηγούνται την Ιστορία ενός προσώπου που έζησε και δίδαξε στην περιοχή της Ιουδαίας. Άλλωστε πέραν των γραφών είναι σημαντικό το λαικό κίνημα που ακολουθεί αυτή την διδασκαλία τους πρώτους αιώνες.Αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ποτέ αν κάποιες λαικές μάζες δεν ήταν παρούσες σε σχετικά γεγονότα μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι επίσης πολύ λογικό να μην υπάρχουν ιστορικές πηγές εκτός Ιουδαίων δεδομένου ότι αυτοί για την Ρώμη ήταν μια απλή επαρχία με χωριάτες και το μόνο που ενδιέφερε την Ρώμη ήταν οι φόροι που θα εισπράξει και η Pax Romana. Ενας άσημος γαλιλαίος μαραγκός προφήτης ανάμεσα σε τόσους λίγο ενδιαφέρει την υπέρλαμπρη Αυτοκρατορική Ρώμη του Τιβέριου. Άλλωστε η ιστορία των Εβραίων βρίθει τέτοιων. Γιατί λοιπόν να ασχοληθεί οποιοσδήποτε συγγραφέας?Αυτό όμως ξαναλέω δεν σημαίνει ότι κλονίζεται η ιστορικότητα του προσώπου του Ιησού και της διδασκαλίας του που σαφέστατα ήταν μια "βραδυφλεγής βόμβα" στα θεμέλια της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πτώση της Ρώμης συμπίπτει με την άνοδο του χριστιανισμού.

  1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

   Ο Ιησούς υπήρξε. Η ιστορία του αν και πολλαπλώς πλαστογραφημένη για .. διπλωματικούς λόγους είναι αυτή. Το θρησκευτικό στοιχείο που την διέπει βεβαίως απορίπτεται ασυζητητί ως μυθοπλασία όπως συμβαίνει σε όλες τις θρησκείες. Αποτελεί όμως αναγκαία απάντηση στην παγανιστική, βάρβαρη και διεφθαρμένη Ρώμη.Στα μάτια του προλεταριάτου της εποχής, ήτοι των φτωχών και καταπιεσμένων που ωστόσο αποτελεί την ραχοκοκκαλιά για τον ρωμαικό στρατό και την "μηχανή παραγωγής" ο αυτοκράτορας εκπίπτει, δεν μπορεί να είναι πλέον θεός.Οι ιερείς χάνουν την εξουσία τους. Ενώ ο φτωχός μπορεί να ελπίζει στην ισότητα που κυρύσσει η νέα διδασκαλία. Η έννοια και η σημασία της αγάπης αντικαθιστά την ωμή βία. Ο σταυρικός θάνατος των προλεταρίων γίνεται επαναστατικό σύμβολο. Ενώ ο χριστιανισμός χρησιμοποιεί την Ελληνική για την διάδοσή του, εκείνη (Ελληνική) του χρωστά την επιβίωσή της ως διαρκώς ομιλούμενη γλώσσα μέχρι της μέρες μας. Παράλληλα ουδείς μπορεί ν αμφισβητήσει ότι στα μόνα μέρη που ακατάπαυστα ομιλείται η Ελληνική εδώ και 2.000 περίπου χρόνια ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝΟ είναι οι εκκλησίες, ουδέν καλόν αμιγές κακού. Η Ρώμη δεν χάνει την ψυχραιμία της. Δημιουργεί την Νέα Ρώμη."Παντρεύεται" την νέα θρησκεία και αρχίζει εκ των έσω την διαφθορά της και την πλαστογράφησή της. Η εξουσία ξέρει καλά το παιχνίδι της καθοδήγησης των μαζών. Ο αυτοκράτορας που δεν μπορεί να είναι θεός πλέον γίνεται "Ελέω θεού" και εξ αιτίας αυτού σώζεται η εξουσία του. Ενα νέο ιερατείο ξεκινά να ελέγχει με τον ίδιο τρόπο τον λαό. Ενώ ο φανατισμός των "νεοφώτιστων" εξασφαλίζει στην Νεα Ρώμη 1.000 ακόμα χρόνια ζωής.

   1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

    Η πλαστογράφηση του χριστιανισμού ξεκινά ήδη με την πρώτη συμβολική πράξη ίδρυσης της Νέας Ρώμης. Ο "μέγας" Κωνσταντίνος βάζοντας τον θεμέλιο λίθο που ακόμα υπάρχει στην Πόλη (στήλη του Κωνσταντίνου) ακολουθείται από ιερείς και των δύο θρησκειών, του παγανισμού και του χριστιανισμού. Κάτω από την στήλη λέει πως τοποθετεί το σώμα και αίμα του Χριστού, ενώ αυτό για τους παγανιστές λέγεται χοή, δηλαδή σπονδή στους θεούς.Ανάμεσα στα άλλα τοποθετεί και ένα ξόανο κάποιας θεότητας ενώ η τελετή ραίνεται (όπως στους θριάμβους της Ρώμης) με ροδοπέταλα και αρωματίζεται με θυμίαμα από τους κέδρους του λιβάνου σύμβολο εξουσίας και πλούτου. Φροντίζει το ταχύτερο δυνατό να "καβαλήσει" τον χριστιανισμό συγκαλώντας "υπό την αιγίδα του " την Α' οικουμενική σύνοδο και ο ίδιος παρίσταται σε αυτή όπως αναφέρεται ΩΣ "ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ" δηλαδή των παγανιστών. Έτσι πετυχαίνει να του αναγνωριστεί ομόφωνα η εξουσία από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Η τελευταία δημόσια πράξη του Κωνσταντίνου λίγο πριν τον θάνατό του είναι να θυσιάσει στον βωμό του θεού ηλίου. Ενώ ήδη έχει φροντίσει επί της ιδρυτικής στήλης του ύψους 50 μέτρων να τοποθετήσει το άγαλμά του με στέμμα που μοιάζει με τις ακτίνες του ήλιου (..) ενώ διαβεβαιώνει το (τρισευτυχισμένο) πόπολο ότι "μια εκ των ακτινών του στέμματος είναι καρφί από τον σταυρό του Χριστού"!!! Αργότερα η εκκλησία μας λέει ότι πριν πεθάνει κοινωνεί (γιατί όχι?) αλλά κανείς δεν ήταν παρών σε τέτοια τελετή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάδοχοί του με εξαίρεση τον Ιουλιανό "παραβάτη".

    1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

     Αποκορύφωμα αυτού του "παντρέματος" αποτελεί η εκκλησία της αγίας σοφίας. Το ιερό του ναού δεν "βλέπει" προς την γεωγραφική ανατολή αλλά χτίζεται έτσι ώστε στα θυρανοίξια της που έγιναν στις 25 κατ' άλλους 27 Δεκεμβρίου να βλέπει πρός το μέρος του ήλιου όπως ανέτειλλε εκείνη την ημέρα. Ως γνωστό οι παγανιστές την ίδια περίοδο γιόρταζαν τον θεό Μίδα ή Ήλιο γι αυτό άλλωστε και επελέγη να συμπίμπει ημερομηνιακά ο εορτασμός της γέννησης του Ιησού. Άλλωστε την Νέα Ρώμη μέχρι και το 1204 όπως προκύπτει από τις διηγήσεις της λεηλασίας την στόλιζαν χιλιάδες παγανιστικά αγάλματα, παντού. ΄Οπως το τεράστιο άγαλμα της θεας ΄Ηρας από το ιερό της Σάμου όπου χρειάστηκε να κοπεί από τους σταυροφόρους και να μετακινηθεί με δεκάδες βόδια προς το χυτήριο, ο Ηρακλής του Λυσίπου κ.λ.π. Έτσι πλάστηκε ο "χριστανισμός" όπως τον ξέρουμε σήμερα με ξόανα, παντόφλες, εικόνες, αγάλματα(καθολικοί), αγιάσματα, ζωγραφιές.

     1. avatar Mygdonas

      ΟΧΙ ΘΕΟ ΜΙΔΑ ΑΛΛΑ ΜΙΘΡΑ Ο ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΗΛΙΟΣ.

     2. avatar maria

      ++++++++++++++++++++++++Μπράβο , πολύ κατατοπιστικά για όλους , Πολίτη. Επιτέλους , ας αποτινάξουμε από το πρόσωπο του Ιησού (εάν όντως υπήρξε) οτιδήποτε θεϊκό και μαγικοθρησκευτικό και ας αντιληφθούμε επιτέλους πως και υπό ποιες συνθήκες οργανώθηκε το θρήσκευμα και γιατί.

 2. avatar andrew

  בר-אבא.

 3. avatar xelikoaris

  Ιστορία τον εβραίων.......... Όχι ευχαριστώ!!!!!

 4. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Οι Ζηλωτές ήταν οι πατριώτες της Πατρίδας τους. Γιατί ήταν κακοί;; Επειδή ήθελαν να ελευθερωθούν από τους Ρωμαίους;; Δεν μιλώ για μετα θάνατον και άλλα τέτοια. Στην ζωή των 100 χρόνων που ζούμε πως αλλιώς θα ελευθερωθείς;; Δηλαδή ο Κολοκοτρώνης έπρεπε να γυρίσει και το άλλο μάγουλο;;Δεν ξέρω αλλά έχω μια μικρή αμφιβολία αν θα έπιανε αυτό.

 5. avatar ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

  ΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΠΕΤΡΟΣ.Ο ΠΑΥΛΟΣ ΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

  1. avatar maria

   Και δυστυχώς οι απόψεις αυτού του μισογύνη διαμόρφωσαν τον Χριστιανισμό, δεν τον διέδωσαν απλώς...

   1. avatar andrew

    Ότι λέει ένας απόστολος, είναι σα να τολέει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Αν θεωρείς οποιονδήποτε απόστολο μισογύνη, είναι σα να θεωρείς μισογύνη τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

  2. avatar Avenger_Seawolf

   Ο χριστιανισμός ειναι τρόπος ζωής.. Αρνήσου το Αρνί σου.

 6. avatar Xάρoς

  Ιστορική πηγή δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση ένα θρησκευτικό βιβλίο κάποιας θρησκείας.
  Εσείς οι πιστοί της Ιουδαικής θρησκείας, παρακαλώ δώστε μου μία ...έστω μία αναφορά-καταγραφή της ύπαρξης του ιησού από ιστορικό ή περιηγητή της εποχής...
  Ποιός βαραβάςκαι ποιός Ιησούς και ποιός άνας και καιάφας...
  και πού είναι τα άλλα 8 ευαγγέλια και γιατί δεν διαβάζονται;
  Αυτά δεν ήταν "θεόπνευστα";

  1. avatar andrew

   Υπάρχει οικονομική Ιστορία, πολιτική Ιστορία, θρησκευτική Ιστορία. Η Αγία Γραφή, η Παλαιά Διαθήκη, η Καινή Διαθήκη, η Βίβλος είναι θρησκευτική Ιστορία, οπότε θεωρούνται Ιστορικές πηγές.

  2. avatar Δημήτρης

   Βρέθηκαν πρόσφατα τα πρακτικά της δίκης του Χριστού που είχαν εξαφανιστεί κάτι αιώνες.Ο Βαραββάς σύμφωνα με τις γραφές ήταν ένας κοινός κλέφτης αλλά και φονιάς.

  3. avatar ΜΚΙ

   Έχεις πλάκα που κράζεις. Και μόνο που κράζεις και προσπαθείς να προσβάλεις δείχνεις το ελληναράδικο επίπεδό σου που δεν έχουν οι "ιουδαιο"_έλληνες. Αλλά βγάζεις χολή γιατί νιώθεις μειοψηφία. Και έχεις πλάκα. Αν θες μαρτυρία τσέκαρε Λουκιανό. Για το πού ακριβώς στο αφήνω, ώστε να ανακαλύψεις λίγο τη γνώση που ως γνήσιος Έλλην θα έπρεπε να έχεις. Και προς Θεού (ναι με κεφαλαίο), μην ανοίξεις Βικιπαιδεία. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση του Τζέσουα, του γιου της Μυριάμ. Γιατί, όπως και να τον αποκαλείτε πειφρονητικά, εσείς τα αθεάκια, δεν αλλάζει αλλάζει κάτι. ε γίνεστε λίγο πιο γραφικοί!

   1. avatar Xάρoς

    ΜΚΙ πες μου σε ποιο σημείο προσέβαλα και ποιόν προσέβαλα.
    Πού έβγαλα χολή;
    και ναι είμαι μειοψηφία και το χαίρομαι.
    Ο λουκιανός λοιπόν ήταν πολύ μεταγενέστερος και αναφέρεται σε κάποιον σωτήρα που σταυρώθηκε χωρίς να αναφέρεται σε όνομα, κι εσύ ως λάτρης του ιουδαισμού θα γνωρίζεις οτι υπήρχαν τουλάχιστον δέκα τέτοιοι.
    εύχεσαι καλό πάσχα...γιορτάζεις δηλαδή το πέρασμα (=πάσχα) των εβραίων από την αίγυπτο ύστερα από την σφαγή των πρωτότοκων νηπίων από τον θεό σου... Έτσι έδειχνε την αγάπη του ο γιαχβέ σου ,ο πατέρας ενός θεού που καταράστηκε μια συκιά επειδή δεν είχε σύκα την εποχή που δεν βγάζουν σύκα .
    πλάκα λοιπόν έχεις εσύ που πιστεύεις σε ένα θεό που ΄'εστειλε αρκούδες για να φάνε τα παιδάκια που είπανε καράφλα τον προφήτη ελισαίο ... Φιλιά στους προγόνους σου λοιπόν αβραάμ και ισαακ.

    1. avatar ΜΚΙ

     τούς τα έδωσα τα φιλιά, ανταποδίδουν εβραϊστί!

     1. avatar Xάρoς

      καλά να περάσεις ΜΚΙ ... σε κάποια εκκλησία θα πάω κι εγώ, μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα του επιταφίου τα μπαμ μπουμ της αναστάσεως... και οι γυναίκες που ντύνονται όμορφα!

  4. avatar g3a3

   καλά τα λες μεγαλε...βγαλε ακρη ομως με δαυτους χαχαχα

 7. avatar Mygdonas

  Ο ΒΑΡΑΒΒΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΗΡΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΤΗΚΤΗΤΕΣ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΕΚΤΑ ΤΩΝ ΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ,ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΤΚΤΗΤΕΣ,ΟΡΘΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΒΑΡΑΒΒΑ.

  1. avatar Δημήτρης

   Το ιερατείο όμως μύγδωνα ασκούσε μεγαλύτερη επιρροή στους Ρωμαίους.Όσον αφορά για το υποτιθέμενο λαό: αποτελούνταν από τους ακόλουθους και τους οπαδούς του αρχιερέα και της ομάδας του και δεν αντιπροσώπευαν τον απλό λαό.Γι'αυτό λοιπόν και σταυρώθηκε επειδή δεν "μίλησε" ο πραγματικός λαός αλλά οι ακόλουθοι των αρχιερέων.Τέλος η σύζυγος του Πιλάτου πήγε υπέρ της απελευθέρωσης του Χριστού.

   1. avatar Mygdonas

    Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΧΟΣΟΥΑΧ -ΧΡΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.

   2. avatar Avenger_Seawolf

    Και αυτό ήταν δίκαιο ? Δημμήτρης ?

  2. avatar κοσμικα νεκρος

   ρε μηγδoνα οσο πας και προσφερεις και πιο πολυ γελιο ρε φιλε.....μηπως ηταν γραμμενος και στον ''λαικο συνδεσμο'' ??? χα χα χρυσαυγιτης ο βαραββας....!!
   μηπως διαβαζε και τον ΑΓΩΝΑ ΜΟΥ του αδολφου??? θα μου πεις αυτα που ειπε ο Χριστος λιγοι τα καταλαβαινουνε...πατριωτης ειναι για σενα οποιος σκοτωνει και τραμπουκιζει υπερ της χωρας του..και οχι αυτος που μιλαει και διδασκει με τον τροπο ζωης του εναν αλλο δρομο βοηθωντας ολους ανεξαιρετως καταγωγης.... ολοι ιδιοι ειστε ... δεν σε κατηγορω φιλε....αν σου εκοβε λιγο δεν θα εισουνα χρυσαυγιτης....καλο πασχα φιλε...

   1. avatar Mygdonas

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΕΚΡΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ,Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΚΟΤΩΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΕ .

    1. avatar κοσμικα νεκρος

     να σου θυμισω οτι ο Θεοδωρος Κολοκοτρωνης ελεγε οτι εχουμε τον Χριστο και την Παναγια μαζι μας η θα σε χαλασω πολυ...? μηπως ο αγιος Κοσμας ο αιτωλος ειναι λιγοτερο ηρωας απο τους αλλους που βασταγαν οπλα..? αν μιλαμε εστω και λιγα ελληνικα τωρα το χρωσταμε ΚΥΡΙΩΣ σε αυτον που αφησε την ησυχια του αγιου ορους και γυρισε σε ολην την επικρατεια στην πιο δυσκολη στιγμη του ελληνικου εθνους ιδρυωντας περιπου 300 κρυφα σχολεια και εμψυχωνοντας τον απανταχου πληθυσμο προετοιμαζοντας την επανασταση...γιατι ειστε τοσο πολεμοχαρεις εκει στην χ.α. δεν το εχω καταλαβει... οι σωστοι πατριωτες δεν κρατανε παντα οπλα....αλλοτε κρατανε πενα...αλλοτε ειναι με χερια αδειανα ....

     1. avatar Mygdonas

      ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΝΑ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΞΥΠΝΑ.ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ.Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΗΡΕ ΤΑ ΟΠΛΑ.

   2. avatar Avenger_Seawolf

    Εφ όσο είσαι κοσμικά νεκρός λογικό είναι να καταλάβεις τι είπε κάποιος που δεν άκουσε κανείς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει