Το Podemos δεν θα κάνει «τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», αν έρθει στην εξουσία, διαβεβαίωσε το ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, παίρνοντας αποστάσεις από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του κόμματος για τα οικονομικά θέματα, Νάτσο Αλβάρεθ, «το Podemos ενδέχεται να αποτελεί σε μερικούς μήνες μέρος των θεσμών και της κυβέρνησης και δεν θα κάνουμε τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι οι δανειστές «δημιουργούν μια κατάσταση αφόρητη» για την Ελλάδα.

Το Podemos είχε άλλοτε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του ισπανικού χρέους σε περίπτωση ανόδου του στην εξουσία, αργότερα μετρίασε το λόγο του και ο αρχηγός του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, διευκρίνισε πως το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ισπανία.

Μολονότι η αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί «προτεραιότητα» για το Podemos, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς μια διαδικασία αμοιβαιοποίησης των ευρωπαϊκών δημόσιων χρεών», συνέχισε ο Νάτσο Άλβαρεθ.

Σημειώνεται πως από την αρχή της κρίσης, το Podemos υπερασπίζεται τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και κατηγορεί τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) για «εκβιασμό».