Ο αριθμός των μελών του κόμματος που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι αλήθεια πως έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία μέχρι τις αρχές Αυγούστου φάνταζε άνευρη.

Με τα σημερινά δεδομένα πιθανολογείται πως θα προσέλθουν στις κάλπες, στην καλύτερη περίπτωση, 50.000 άτομα (σ.σ. ο αριθμός των εγγεγραμμένων ξεπερνά τις 120.000), ενώ οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70.000 άτομα, ενώ υπάρχουν και πρόσωπα που ανεβάζουν τον αριθμό και στις 80.000. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο προσωρινός επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτης Φάμελλος, «ολοκληρώσαμε το Συνέδριο για την έγκριση των υποψηφιοτήτων με ποιοτικό διάλογο. Αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή στην εκλογή την επόμενη Κυριακή». Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχει η δυνατότητα να γραφτούν νέα μέλη ακόμη και την ημέρα των εκλογών και κατόπιν να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν έναν από τους πέντε υποψήφιους (Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα).

Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου και θα κλείσουν στις 20:00 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 9 Σεπτεμβρίου είτε όπως προαναφέραμε, εγγραφούν μέλη του κόμματος, ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Συνολικά έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας στην οποία ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές ή στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Τέλος, για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ.