Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την ΔΕΘ και στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα από τα γεγονότα της χρονιάς, εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει το κυβερνητικό του πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες αλλά και το σύνολο της πολιτικής του με ορίζοντα 4ετιας. Άλλωστε η συγκεκριμένη ΔΕΘ είναι η πρώτη της νέας θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το βάρος όπως ήταν φυσιολογικό όλο το προηγούμενο διάστημα είχε πέσει στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν και κατακαίνε την χώρα. Όμως, η εντολή που είχε δώσει στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: ανεξαρτήτως εκτάκτων γεγονότων, το κυβερνητικό πλάνο που είχε καταστρωθεί έπρεπε να προχωρήσει.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προετοιμασία που έγινε σε συγκεκριμένα υπουργεία όσον αφορά στο νομοθετικό έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εισαγωγική του τοποθέτηση κιόλας και με την αντιπολίτευση, αξιωματική και μη να παρουσιάζει όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι ένδεια προτάσεων προχώρησε στην αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές λέγοντας: «Πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση. Είναι σαφές ότι στη νέα Βουλή θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη».

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει υπολογίσιμο πολιτικό αντίπαλο μπορεί να αποτελέσει παγίδα και να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Έτσι, συνειδητά πιέζει τους συνεργάτες του αλλά και τους υπουργούς του να επιδείξουν μετρήσιμο κυβερνητικό έργο.

Μόνο χθες και ενώ έχει υλοποιηθεί το 50% των δεσμεύσεων της ΝΔ στην οικονομία, παρουσιάστηκαν νομοθετήματα που όταν ψηφιστούν και εφαρμοστούν θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο.

Εκτός από τα όσα έχουν δρομολογηθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση προωθούνται μεταρρυθμίσεις στην υγεία – που ήταν και από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος, στην δικαιοσύνη και την εργασία.

Ο πρωθυπουργός είναι επίσης αποφασισμένος να απαντά στα fake news και να τα καταρρίπτει με επιχειρήματα καθώς και αυτά μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Όπως για παράδειγμα το θέμα των ταυτοτήτων αλλά και της  εργαλειοποίησης των social media ακόμα και από πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να παρουσιάσουν μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα.

Ειδικά για το θέμα των ταυτοτήτων ο πρωθυπουργός θέλοντας να μιλήσει χωρίς κανέναν μεσάζοντα στους πολίτες ξεκαθάρισε ότι είναι έγγραφα που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν, που είναι ασφαλή, που ακόμα και αν κλαπούν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν και ποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

«Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα «τσάμπα» μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η αναλυτικότατη παρουσίαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και οι 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα αυτό θα πρέπει να λύσουν όλες τις απορίες και να πείσουν τον κάθε δύσπιστο πολίτη.

Το επόμενο διάστημα και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα ενταθούν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την καθιερωμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.