Από νωρίς είχε μεριμνήσει ο 35χρονος υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης να τακτοποιήσει τις επαγγελματικές εκκρεμότητές του προκειμένου να μπορέσει να κατέλθει στην πολιτική, καθώς μέχρι τις αρχές της άνοιξης φέτος, εμφανιζόταν ως μετέχων σε εξωχώριες εταιρείες (offshore), κάτι που σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του πολίτη που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ωστόσο, όταν ο τότε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, τότε εκείνος μερίμνησε προκειμένου να μην εμφανίζεται ως συμμέτοχος σε οffshore εταιρείες. Μάλιστα στη συγκεκριμένη κίνηση προέβη παρά το γεγονός ότι το όνομά του φιγούραρε στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι που σημαίνει πως δεν είχε καμία πιθανότητα να εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης φρόντισε να παραιτηθεί από  τη θέση του διευθυντή που κατείχε σε τρεις offshore εταιρείες με έδρα την ίδια διεύθυνση δικηγορικού γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και μια σειρά άλλων εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανατρέξαμε στο Βρετανικό Μητρώο Επιχειρήσεων και διαπιστώσαμε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται να έχει από κοινού με τον εφοπλιστή Μάρκο Νομικό (της γνωστής εταιρείας A.M. Nomikos) τη διοίκηση της εταιρείας Swiftbulk Holding Co. Limited, που διαχειρίζεται τα πλοία της Tiptree Marine, που επίσης έχει δεσμούς με την ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Νομικού. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης παραιτήθηκε και από τις τρεις εταιρείες που εμφανίζεται ως διευθυντικό στέλεχος τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των πρώτων εθνικών εκλογών του τρέχοντος έτους στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα βρετανικά στοιχεία, ήταν διευθυντικό στέλεχος

  • στην Swiftbulk Holding Co. Limited από τις 16 Ιανουαρίου 2018 έως τις 20 Μαρτίου 2023, στην Swifttankers Holding Co. Ltd από τις 7 Αυγούστου 2019 έως τις 14 Μαρτίου 2023 και στην Swiftbulk Rm Ltd. από τις 9 Μαρτίου 2019 έως τις 14 Μαρτίου 2023. Και οι τρεις εταιρείες εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση (3rd Floor, 1 Ashley Road, Altrincham, Cheshire, Ηνωμένο Βασίλειο, WA14 2DT).

Να σημειωθεί ότι θεωρητικά δεν είχε λόγο να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατείχε, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί (θυμίζουμε και πάλι ότι το όνομά του βρισκόταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του περασμένου Μαΐου), αλλά ακόμη κι αν εκλεγόταν είχε περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να τακτοποιήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ώστε να μην έχει πρόβλημα με το ασυμβίβαστο και να μην εκπέσει από το βουλευτικό αξίωμα.

Μονάχα στην περίπτωση που ορκιζόταν βουλευτής και δεν διευθετούσε τις εκκρεμότητές του θα έμπαινε ζήτημα ασυμβίβαστου, όπως έγινε με οικτρή καθυστέρηση, στην περίπτωση του Ανδρέα Πάτση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.