Μια μεγάλης σημασίας συνάντηση θα λάβει χώρα το επόμενο διήμερο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ηγέτες της περιοχής μας σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει απόψε τους ομολόγους του αλλά και την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση του Πρωθυπουργού, είναι και συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Στο δείπνο ο Ζελένσκι

Αξίζει να σταθεί κανείς σε δυο λεπτομέρειες οι οποίες όμως θα κάνουν τη διαφορά και θα στρέψουν τα μάτια όλου του κόσμου στην Ελλάδα.

Χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα, άλλωστε είναι μια πρακτική που ακολουθείται από την ρωσική εισβολή και μετά στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένκσι θα πατήσει Ελλάδα σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο. Την είδηση μετέδωσαν πολλά ξένα ΜΜΕ ενώ και το γραφείο Τύπου του Προέδρου του Μαυροβουνίου επιβεβαιώνει την επίσκεψη αυτή στη χώρα μας αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα παραστεί σε δείπνο εργασίας μαζί με τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, τους ηγέτες της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Επίσης, η Αθήνα στέλνει άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στη γειτονική Αλβανία καθώς στο δείπνο των ηγετών δεν έχει κληθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Η Ελλάδα δεν συγχωρεί στον γείτονά μας ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι δεν έχει αποφυλακιστεί και δεν του έχει επιτραπεί να ορκιστεί και να αναλάβει το αξίωμά του. Σημειώνεται ότι η Αλβανία, προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, αλλά προτίμησε να μην εκπροσωπηθεί.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Σήμερα Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00 με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο.

Στις 13:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ίον Μαρσέλ Κιολάσκου, στις 15:00 με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (στον απόηχο και των δραματικών γεγονότων της Νέας Φιαλδέλφειας).

Στις 20:15 θα παραθέσει άτυπο δείπνο στους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Την Τρίτη 22 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοάκης θα συναντηθεί στις 9:00 με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, στις 10:00 με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και στις 10:45 με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι.