Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ Νικόλ Μαλλιωτάκη σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να λάβει η Τουρκία τα αμερικανικά F-16, τονίζοντας πως πρέπει να δοθούν εγγυήσεις, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Μαρία Τσιλινίκου στον ΣΚΑΪ, δήλωσε «πως το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους. Προφανώς είμαι πολύ απογοητευμένη που ο πρόεδρος αποφάσισε να το κάνει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επιβραβευτεί, ειδικά αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μόνο οι επιθετικές ενέργειες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που ήταν πολύ προβληματικές όπως και οι απειλές που έχουν διατυπωθεί και η ρητορική που έχει ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αυτή η πώληση. Δυστυχώς, ο πρόεδρος αποφάσισε διαφορετικά. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σκεφτούν δύο φορές πριν την υπογραφή».

Επίσης, σχολίασε το γεγονός πως είναι ένας από τους έξι βουλευτές των ΗΠΑ που με επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζητούν τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε ορισμένες παραμέτρους στο μέλλον. Και κοιτάξτε, αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο, αν μπορέσουμε να λάβουμε κάποιες δεσμεύσεις και να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα μαχητικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή»

Επιπλέον, είπε για την Τουρκία πως« δεν τους έχουμε δει να αλλάζουν πραγματικά την πολιτική τους. Εξακολουθούν να μην επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όπως τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πράξει και επίσης δεν είναι απαραίτητα καλό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να ήταν μια προϋπόθεση, αλλά το να βεβαιωθώ ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, η οποία υπήρξε αξιόπιστος εταίρος και στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα και για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα».

«Η Ελλάδα υπήρξε μόνο στρατηγικός και σημαντικός και αξιόπιστος σύμμαχος σε αυτή την περιοχή. Δεν χρειάζεται ποτέ να μαντέψουμε τι θα κάνει η Ελλάδα με αυτά τα μαχητικά ή με αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Και έτσι, ξέρετε, δεν συμφωνώ απαραίτητα με τον πρόεδρο σε αυτό. Και σίγουρα δεν πρέπει να δημιουργούμε κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά θα πρέπει απλώς να παρέχουμε υποστήριξη σε όσους είναι χρήσιμοι για εμάς και τους στόχους μας και συνεισφέρουν στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε στη συνέχεια μεταξύ άλλων.