Η εξειδίκευση όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς του αποκαλύπτει το σχέδιο που θα οδηγήσει στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ως τον οδικό χάρτη διακυβέρνησης έως το 2030.

Κορυφαίοι υπουργοί ενώπιον της Ολομέλειας περιέγραψαν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους τους έτσι ώστε να επέλθει η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε κάθε τομέα.

Αλλάζει το Δημόσιο – Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, μέσα από πρακτικές οι οποίες δεν θα γίνουν αναίμακτα αλλά θα αλλάξουν την εικόνα του δημοσίου τομέα.

Η «αξιολόγηση παντού» θα αποτελέσει το όχημα έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να είναι πιο φιλικό, με σεβασμό και ποιοτικές υπηρεσίες  προς τον πολίτη.

Έτσι: 

-Θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, θα εκσυγχρονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα του ΑΣΕΠ και θα αξιοποιηθεί και η τεχνητή νοημοσύνη.

-Η μεγάλη μάχη θα δοθεί με την προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας απέναντι στον θεσμό της αξιολόγησης.

Ήδη, δρομολογείται νέο και εκσυγχρονισμένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης, επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής μπόνους παραγωγικότητας. Και μέσα από την αξιολόγηση θα κρίνονται οι διοικήσεις και θα παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης.

Στις εξαγγελίες της υπουργού Εσωτερικών ξεχωριστή θέση έχει και η στοχοθεσία με το νέο σύστημα επιβράβευσης αλλά και η επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Επίσης, η επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει ξεχωριστή θέση στις πολιτικές του υπουργείου με την συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στο στόχαστρο και η γραφειοκρατία και θα πολεμηθεί μέσα από το νέο σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης διαδικασιών, η αναβάθμιση των ΚΕΠ αλλά και το νέο πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ, για τον αποτελεσματικό έλεγχο πράξεων και παραλείψεων.

Η τετραετία της υγείας

Δεν υπήρχε προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία να μην αναφέρεται στην δέσμευσή του για ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός ίσως με το πιο δύσκολο έργο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και πως η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Έτσι, ΕΣΥ και ΕΚΑΒ ενισχύονται με νέο προσωπικό και μέσα, κέντρα υγείας και νοσοκομεία αναβαθμίζονται, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας γίνεται ασπίδα προστασίας στο ΕΣΥ όπως και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αλλά και  οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά στο ΕΚΑΒ:

-Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες των τμημάτων επειγόντων περιστατικών

-Ανακαινίζονται 58 ΤΕΠ

-Ψηφιοποιείται το ΕΚΑΒ, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης το σχέδιο με 191 πληρώματα ασθενοφόρα, από τις ένοπλες δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα, που τοποθετούνται σε 61 νησιωτικές περιοχές, τουριστικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 20 ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού, για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 40 μοτοσυκλετιστές, που θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα.

Για τον προσωπικό γιατρό

-Δημιουργείται μηχανισμός κεντρικής παρακολούθησης για τον προσωπικό γιατρό και τήρησης του θεσμού, εντάσσονται νέες ιατρικές ειδικότητες, δίνεται δυνατότητα ένταξης γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης.

-Δημιουργούνται νέες δομές ψυχικής υγείας, δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων, 106 νέες μονάδες ψυχικής υγείας και η ίδρυση νέων κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης.

-Καινοτόμα θεωρείται η απόφαση του ανασχεδιασμού του χάρτη υγείας, στον οποίο θα αποτυπωθούν οι ανάγκες του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και περιοχή, θα προσδιορίζεται το είδος της φροντίδας κάθε νοσοκομείου, θα υπάρξει διασύνδεση των δομών και των υπηρεσιών υγείας, θα αξιοποιηθεί η τηλεϊατρική, θα ελέγχονται δείκτες ποιότητας, θα καθοριστεί ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών.

-Εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες, ενισχύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για αύξηση της εγχώριας παραγωγής, έρευνα και ανάπτυξη.

-Η επιλογή διοικήσεων στα νοσοκομεία θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Θα γίνει επαναχάραξη της γεωγραφικής αρμοδιότητας των υγειονομικών περιφερειών, θα προωθηθεί η συνεργασία των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία.

-10.000 μόνιμες προσλήψεις, στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών σε κάθε περιοχή.

-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων.

-Θα ενισχυθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς.

Κανείς δεν θα μείνει πίσω

Αποφασισμένος να δείξει ότι το έργο έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Και σε αυτό το υπουργείο η καρέκλα θεωρείται «ηλεκτρική» καθώς οι νοοτροπίες δεκαετιών είναι ριζωμένες στα μυαλά πολλών.

Από τους βασικούς στόχους είναι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Θα πάψουν επίσης να «τιμωρούνται» όσοι συνταξιούχοι επιμένουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Η παρακράτηση 30% της σύνταξής τους τελειώνει και η νέα ρύθμιση θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr μια παρακράτηση επί του μισθού από 10 έως 15%.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης ότι τελειώνει μια μάστιγα δεκαετιών. Το να μην μπορούν δηλαδή να βγαίνουν στην σύνταξη ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Η λύσης όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές θα είναι δίκαιη και θα μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία της σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής, μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξής τους.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν οι ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Τέλος στην βιομηχανία των αγωγών

Ένας τομέας που νοσεί και βασανίζεται από νοοτροπίες και χαρτοβασίλεια αλλά και εγκαταστάσεις που δεν αρμόζουν σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος είναι αυτός της δικαιοσύνης που αποτελεί και έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης εξήγγειλε:

-Ποινές και πρόστιμα στους καθ’έξιν μηνυτές

-Σχέδιο για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης

-Αναφορές και μηνύσεις που καταλήγουν στο αρχείο θα ακολουθούνται από την επιβολή δικαστικών δαπανών

-Σημειακές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες

-Εκτέλεση των ποινών κανονικά από ένα όριο και πάνω

-Ενοποιήσεις δικαστηρίων σε μια περιφέρεια και ορθολογικότερη αξιοποίηση των δικαστών

-Αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την απιστία τραπεζικών στελεχών.