Ένα νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται στη χώρα με τη δεύτερη μεγάλη νίκη της ΝΔ (40,6%) και την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ (17,8), τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, την είσοδο δύο νέων ακροδεξιών κομμάτων (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ) και της Πλεύσης Ελευθερίας στη βουλή με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα. «Έκλεισε ένας κύκλος διχασμού και τοξικότητας που άνοιξε πριν από μια δεκαετία, εδραιώνοντας μια εποχή αληθινής προόδου» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη είναι βαριά, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα πορευτεί με γνώμονα την ενότητα του λαού εφαρμόζοντας στο ακέραιο το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και δικαιώνοντας τις προσδοκίες των πολιτών.

Από το Μοσχάτο στην Ηρώδου Αττικού

«Σηκώνουμε τα μανίκια για να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ και στο εσωτερικό της παράταξής του, καθώς μετά τους πανηγυρισμούς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος πρωινός καφές στα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες έκανε τον πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, καθώς η επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου του γαλάζιου επιτελείου περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα υπερεντατικό.

Τα επόμενα βήματα

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στις 09:00 το πρωί στο Μέγαρο της Βουλής, όπου επέδωσε τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Εκείνος, με τη σειρά του, μετέβη στις 09:50 στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη βουλή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ολοκληρώθηκαν εκλογές και πάλι αψεγάδιαστα. Νωρίτερα συνεχάρη την κυρία Σπανού για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Έχουμε ενσωμάτωση σχεδόν 100% οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές, αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρήστε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες» είπε ο κ. Τασούλας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι «είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα και ότι είχαμε εκλογές που διεξήχθησαν άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την παρουσία 8 κομμάτων στη νέα Βουλή λέγοντας ότι «η οχτακομματική Βουλή γεννάει πολλές προκλήσεις για τον νέο πρόεδρό της. Θα τα ζήσουμε όλα μαζί, εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο».

«Όλα θα πάνε κατ’ ευχήν» έκλεισε τον διάλογο ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε και το 2015 οχτακομματική Βουλή, δεν είναι κάτι πρωτοφανές αλλά συμβαίνει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο για τον πρώτο μετεκλογικό καφέ με τους στενούς του συνεργάτες. «Από σήμερα ξεκινάει η σκληρή δουλειά», είπε στους δημοσιογράφους μπαίνοντας.

Στις 11:00 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την κα Σακελλαροπούλου.

Ο διάλογός τους:

Κ. Σακελλαροπούλου: Να σας αναθέσω πλέον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Κ. Μητσοτάκης: Ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή να σχηματίσω κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Είχα θέση εξ αρχής το στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Νιώθω βαριά την ευθύνη στους ώμους μου. Θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και εμπρησμού αποτελέσματος. Η Δημοκρατία μας είναι ώριμη για να χειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις. Επιθανάτιος ρόγχος απλής αναλογικής η Βουλή αυτή η οκτακομματική.

Κ. Σακελλαροπούλου: Ανθεκτική αποδείχτηκε η δημοκρατία μας. Σας εύχομαι καλή δουλειά

Λίγο μετά τις 13:00 έγινε η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 17:00 αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία και αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό με τη σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον περίμενε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο διάλογος με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες είχαν ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά. Ο κ. Σαρμάς υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Σας εύχομαι έτσι ακριβώς όπως ορκιστήκατε πριν να υπηρετείτε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Σαρμά για τον άρτιο τρόπο όπως είπε με τον οποίο επιτέλεσε τα καθήκοντά του.

«Η ζωή», είπε, «μας επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μια υπόθεση που δεν σταματά ποτέ.

Πρόσθεσε ότι «με τρόπο υποδειγματικό περάσαμε την μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δυο εκλογές και ως εκλεγμένος πρωθυπουργός μπορώ να συνεχίσω το έργο μου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ακόμα τον κ. Σαρμά ότι έτσι όπως ορκίστηκε στο σύνταγμα θα υπηρετήσει τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού.

Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργικά χαρτοφυλάκια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbeast ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ήδη έχει ξεκινήσει ο γύρος των τηλεφωνημάτων με τους επικρατέστερους να είναι οι εξής:

Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργείο Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης, με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και υφυπουργό τον βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου.

Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Άμυνας: Νίκος Δένδιας, με αναπληρωτή τον Νίκο Χαρδαλιά.

Υπουργείο Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση

Υπουργείο Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Υπουργείο Υγείας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό τη βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Εκδήλωση της ΝΔ με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη
Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργείο Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργείο Εργασίας: Άδωνις Γεωργιάδης

Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών: Χρήστος Σταϊκούρας, με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου (δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ), με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή Νότης Μηταράκης.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Νότης Μηταράκης ή Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας: Θόδωρος Σκυλακάκης με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής: Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ή Γιώργος Φλωρίδης

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Κώστας Σκρέκας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείo Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υπουργοί Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος ( αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου), Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης και ο Γιάννης Μπρατάκος, επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού.