Το κόμμα «Σπαρτιάτες» πλέον είναι ένα βήμα πριν από την είσοδό του στη Βουλή, με βάση τo exit poll, με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα, τον άνθρωπο που ξεκίνησε από την «Πολιτική Άνοιξη» για να φτάσει στην στήριξη του καταδικασμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

O κύριος Στίγκας ήταν πρώην στέλεχος του δεξιού μονοθεματικού κόμματος για το Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα, Πολιτική Άνοιξη. Κοντά στο 2000 προσχώρησε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Έπειτα την αποχώρηση του από τον ΛΑΟΣ έμεινε πολλά χρόνια χωρίς να ενταχθεί κάπου μέχρι που την δεκαετία του 2010 προσχώρησε στον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό. Το 2017 ίδρυσε το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες». Το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Με την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, αποφάσισε οι «Σπαρτιάτες» να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μάλιστα, μετά τον αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» του Ηλία Κασιδιάρη, αρκετοί υποψήφιοι αποφάσισαν να μεταταχθούν στους «Σπαρτιάτες».

Ο Βασίλης Στίγκας έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν εχθρικές απόψεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως «λαθροεισβολείς που έχουν εποικίσει στην Ελλάδα», ενώ κάνει λόγο για «εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού».

Οι θέσεις των «Σπαρτιατών»

Από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος «Σπαρτιάτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες»

Να φυλάξουμε το«όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον» (Ηρόδ.)

Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει.

Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες.

Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις.

Στην προσπάθειά μας αυτή είστε ΕΣΕΙΣ, οι οποίοι, εκτιμώντας την, θα μας οπλίσετε με δύναμη για να συνεχίσουμε, παίρνοντας μέτρα και αντίμετρα για μία ισορροπημένη και δίκαιη, κοινωνική ανταπόκριση.

Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Σπύρου Καγιαλέ, την Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο…».