Συνέντευξη στο Live News στο Mega με τον Νίκο Ευαγγελάτο παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε για μια δημιουργική προεκλογική περίοδο και τόνισε ότι αφού σβήσουν τα φώτα θα περάσει χρόνο με την οικογένειά του και θα περιμένει την ετυμηγορία των πολιτών.

Για την συνάντηση με τον Μπαρακ Ομπάμα είπε ότι ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια της κρίσης και να μην αφεθούν οι Έλληνες πολίτες στην τύχη τους. «Είχε ρόλο και το 2012 και το 2015 και είναι ένας άνθρωπος με ευρεία γνώση. Τον απασχολούν πολύ ζητήματα με την τεχνητή νοημοσύνη. Συζητήσαμε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει εργαλείο για την ανθρωπότητα. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει με ειδικούς επιστήμονες τις προκλήσεις και θα αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο προς όφελος των πολιτών.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις και τι έχουν να περιμένουν ο ιδιωτικοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είπε ότι μεγάλος αντίπαλος στην κάλπη είναι ο εφησυχασμός.

Θα χαρώ πολύ αν είναι αυξημένη η συμμετοχή είπε ακόμα και πως βλέπει τις δημοσκοπήσεις και είναι αισιόδοξος αλλά σημείωσε ότι πρέπει να κρατάμε χαμηλά τους τόνους και να μην υπάρχει προεξόφληση αποτελέσματος. Να κάνουν κράτει όσοι προεξοφλούν υπουργικές θέσεις.

Μέσα στο 2024 οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση – Μόνιμες μειώσεις φόρων στο δεύτερο μισό της 4ετιας

«Αναγνωρίζω ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «Ο συνδυασμός της μείωσης της ανεργίας, των επενδύσεων αλλά και την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς. Είμαι σίγουρος ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα 4ετιας».

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι θα συνεχίσουν ανάλογα με την ανάπτυξη στην οικονομία. «Εντός του 2024 θα δουν νέα αύξηση αλλά και θα σβήσει η προσωπική διαφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκτιμώ ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε για μια ακόμα φορά αδύναμους συμπολίτες μας και χαμηλοσυνταξιούχους

Καμία αύξηση φόρων αλλά μειώσεις θα περιμένουν οι πολίτες έχω δεσμευθεί για την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Για την φορολογία ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Καμία αύξηση φόρων αλλά μειώσεις θα δουν οι πολίτες, έχουμε δεσμευτεί για αύξηση αφορολόγητου για 1000 ευρώ για κάθε παιδι και στους δημοσίους υπαλλήλους θα στηρίξουμε όσους έχουν παιδιά. Στόχος μου να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις φόρων στο τέλος της τετραετίας και εκτιμώ ότι θα είναι εφικτός στόχος, τονίζω στο δεύτερο μισό της 4ετιας.

«Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα 1 προς 1»

«Έχουμε κάνει προγραμματισμό προσλήψεων και οφείλουμε να το κάνουμε σε βάθος 4ετιας, δεν θελουμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα 1 προς 1. Ήδη τρέχουν προσλήψεις τώρα και υπάρχει ανάγκη ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών. Για εμένα μια βασική μεταρρυθμιση θα είναι ο τρόπος επιτάχυνσης των προσλήψεων, δηλαδη μεγαλύτερη ταχύτητα στις προσλήψεις εντός ΑΣΕΠ. Επαναλαμβάνω ότι είναι fake news τα περί ιδιωτικοποίησης της υγείας».

Για την Παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16

«Για να ανοίξει αυτή η συζήτηση χρειάζονται δυο Βουλές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά υπό την πρόθεση ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος του κράτους, με υψηλές προδιαγραφές. Στηρίζουμε όμως πρωτίστως και τα δημόσια πανεπιστήμια. Μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 16 ας δώσουμε έμφαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και στις τεχνικές σπουδές».

«Δεν θέλω πανεπιστήμια που να είναι μόνο κατ΄όνομα», είπε ακόμα και τόνισε όσον αφορά στην τεχνική εκπαίδευση ότι «Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο. Η αγορά αναζητεί εναγωνίως καλούς τεχνίτες και τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν καλές τεχνικές σπουδές».

«Από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης να αποσπάσει ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ από το υπερταμείο»

Για τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ περιήλθαν στο υπερταμείο το 2017 με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους από τον κ. Τσίπρα. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι να τις αποσπάσει από το υπερταμείο και να τις επιστρέψει στον έλεγχο του κράτους».

Για την επόμενη κυβέρνηση και την δομή της υπογράμμισε: «Έχω μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας νέου υπουργείο οικογένειας και κοινωνικής συνοχής, ώστε να έχει έναν ιδιοκτήτη σε επίπεδο υπουργού. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με προεδρικά συστήματα, το κοινοβουλευτικό σύστημα επιτάσσει η κυβέρνηση να ορκίζεται αμέσως. Έχουμε πάρει τα μαθήματα από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε.

Το υπουργείο Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας, το Μεταφορών- Υποδομών θα μείνει ως έχει. Με ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο στις υποδομές. Τα υπουργεία μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας πολύ σημαντικά τα οποία δημιουργήθηκαν από το μηδέν και είναι πολύ κρίσιμα.

Δεν υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα για άνοδο της ακροδεξιάς – Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Ροδόπης

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο θέμα της Ροδόπης τονίζοντας ότι «Θα τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Θα μιλήσω για αυτό με τον κο Ερντογαν. Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας είναι αδιανόητη. Και θέλω να τονίσω ότι το θέμα ανακινήθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και λυπάμαι που επέλεξαν να μην κάνουν δήλωση οι βουλευτές του ότι σέβονται τη συνθήκη της Λωζανης. Το δικό μου μήνυμα ήταν προς την Τουρκία».

Για μετατόπιση της ΝΔ στο κέντρο

«Απέχουμε πολύ από το να έχουμε Ακροδεξιά στην Ελλάδα με συγκροτημένη έκφραση, ούτε τώρα νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Όσοι έχουν πατριωτικές ανησυχίες θα έπρεπε να είναι καλυμμένη από την πολιτική μας. Εξοπλίσανε τις ένοπλες δυνάμεις, φυλάξαμε τα σύνορα μας, μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές αλλά σώσαμε και ζωές, στηρίξαμε τα ασυνόδευτα παιδιά, εμείς το λύσαμε αυτό όχι οι δήθεν ευαίσθητοι. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού αισθήματος, υπόγεια έγινε αυτό. Δεν εκτιμώ ειδικά και μετά την καταδίκη της χρυσής αυγής ότι υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα για άνοδο της Ακροδεξιάς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κακή κυβέρνηση αλλά και μια χειρότερη αντιπολίτευση

«Είναι πάντα καλό να υπάρχει μια τεκμηριωμένη και δίκαιη αντιπολίτευση, έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κακή κυβέρνηση αλλά ακόμα χειρότερη αντιπολίτευση. Τοξικότητα, χυδαιότητα, fake news, επιθέσεις σε εμένα και την οικογένεια μου. Νομίζω ότι κάποια μαθήματα τα έχουν πάρει, δεν φάνηκε αυτό στην ενδιάμεση προεκλογική πρόοδο. Χρέος μας να μην κλειστούμε σε γυάλινο Πύργο αυταρέσκειας. Όσο μεγαλύτερη εντολή πάρουμε, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη, τόσο πρέπει να ακούμε την κοινωνία και να είμαστε αυστηροί με τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε. Εύχομαι η αντιπολίτευση γρήγορα να βρει το δρόμο της».